Now Reading:
Županije sve više izdvajaju za potpore obrtnicima – Krapinsko-zagorska županija u samom je vrhu!
Full Article 2 minutes read

Županije sve više izdvajaju za potpore obrtnicima – Krapinsko-zagorska županija u samom je vrhu!

Zbog pandemije koronavirusa, sve su županije prije dvije godine povećale sredstva za potporu gospodarstvu, pa tako i za obrtnike.

Uz najviše obrtnika kao što su frizeri, krojači, električari.. županije se okreću i potporama tradicionalnim obrtima, a posebno onima koji se odnose na zahtjeve na tržištu rada. Iako im broj raste, ipak oni još čine mali dio ukupne radne snage, pa je i udjel u proračunima za njihove potpore do 1 posto, piše portal Župan.hr.

No, velik je interes za pokretanjem vlastitog posla, znači i obrta, zbog poticaja koji se mogu dobiti od države, a danas i većoj pristupačnosti sredstava koje daje država, pa do onih iz EU.

Podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2020. pokazuju da je najviše sredstava, gledajući po glavi stanovnika, za obrtnike izdvojila Krapinsko zagorska županija – 29,48 kuna po stanovniku. Slijedi Virovitičko-podravska s 28,42 kune, Sisačko-moslavačka s 19,41 kunu, Zagrebačka županija s 19,08 kuna i Brodsko-posavska 17,37 kuna.

Gledajući udjel u proračunu koji je bio namijenjen za obrtnike, tada je vodeća bila Zagrebačka županija s udjelom od 0,60 posto, a odmah iza nje Krapinsko-zagorska s 0,42 posto,

Nedavno je župan Željko Kolar, govoreći o mjerama za gospodarstvo i poljoprivredu, istaknuo je da one obuhvaćaju sufinanciranja kamata, potpore korisnicima Poduzetničkog inkubatora, financiranje logističke potpore, financiranje rada Turističke zajednice, razvojne i energetske agencije te potpore Obrtničkoj i Gospodarskoj komori i tradicijskim obrtima, piše Župan.

-Pola milijuna kuna smo osigurali za potporu gospodarstvu od COVID-a 19, ako će koja djelatnost biti posebno ugrožena  eventualnim mjerama Stožera da možemo pomoći, i naravno, tu su programi vezani za proizvodnju zagorskih mlinaca. Vjerujem da ćemo s ovom grupom potpora biti dobra podrška našem gospodarstvu u 2022. godini. Lani smo imali 161 otvoreni novi obrt i otvoren veći broj firmi – rekao je župan Kolar.

Inače, u planu ovogodišnjeg proračuna za poduzetnike i obrtnike koje nisu u vlasništvu Županije plan je izdvojiti 9,1 milijun kuna potpora.

www.sjever.hr/zupan.hr
08.02.2022.

Input your search keywords and press Enter.