Now Reading:
U Zlatar Bistrici započela izgradnja pristupne ceste i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od 58 milijuna kuna
Full Article 3 minutes read

U Zlatar Bistrici započela izgradnja pristupne ceste i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u vrijednosti od 58 milijuna kuna

U Zlatar Bistrici je u ponedjeljak održana konferencija za medije povodom otvorenja radova na izgradnji pristupne ceste PPOV Zlatar Bistrica na projektu “Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar”.

Tom je prilikom direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić rekao, kako je za takozvani uređaj Zlatar Bistrica ishođena jedna građevinska dozvola za pristupnu cestu, a u tijeku je ishođenje i druge građevinske dozvole za sam uređaj.

– Vrijednost investicije za pristupnu cestu i uređaj u Zlatar Bistrici je oko 58 milijuna kuna. Izvođač radova je Strabag d.o.o., dok je služba IGH zadužena za glavni nadzor, a voditelj projekta je Vig International d.o.o. Više puta smo spomenuli važnost izgradnje uređaja za pročišćavanje i smatram da je to jedan od najznačajnijih projekata koji se u posljednjih deset godina događaju u našem kraju, a kojim ćemo bitno poboljšati kvalitetu i podzemnih i nadzemnih voda u ovome kraju. Rijeka Krapina bi trebala za godinu, dvije biti puno čišća, što se tiče izlijevanja otpadnih voda u rijeku i njezine pritoke – objasnio je Mihovilić te dodao kako je aglomeracija koncipirana tako da se otpadne vode iz općina Marija Bistrica, Konjščina, Zlatar Bistrica i Lobor te grada Zlatara prikupljaju ovdje u Zlatar Bistrici na tom uređaju.

– Kad se uređaj izgradi i pusti u pogon, moći ćemo reći da smo glavna urbana naselja ovih općina doveli u jedinstvenu cjelinu, u aglomeraciju i da smo riješili problem pročišćavanja otpadnih voda za te urbane cjeline. Tada nam predstoji nastavak radova u ruralnim dijelovima, a što ćemo isto tako rješavati u narednim godinama ili desetljeću – rekao je direktor Mihovilić.

Pročelnica Općine Zlatar Bistrica, Marija Horvat u svom je obraćanju potvrdila kako je riječ o dugogodišnjem projektu koji će imati značajan utjecaj, ne samo na općinu Zlatar Bistricu već i na okolne općine i grad Zlatar, te dodala kako će isto tako, sasvim sigurno uvelike doprinijeti zaštiti okoliša i utjecati na kvalitetu života stanovništva.

Kako je rekao zamjenik direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, u ovom trenutku ne postoji nijedan grad ili općina koji bi iskazivali nerazumijevanje glede značaja ovog projekta za čitav kraj.

– Ovaj projekt izrastao je u nešto što se može nazvati primjerom kako smo iz nerazumijevanja razine značaja i obima projekta došli do jednog razumijevanja i gdje je jedna profesionalna razina prerasla i u obiteljsku – poručio je Vukmirić te istaknuo kako su Hrvatske vode proteklih godina osigurale značajna sredstva putem EU fondova bez čije podrške ovakvi projekti ne bi bili mogući.

Predstavnik izvođača radova, tvrtke Strabag objasnio je kako se sveobuhvatni projekt sastoji se od dva uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, te se osvrnuo i na rokove završetka radova.

– Ugovor je potpisan 2021. godine u siječnju i sad se nalazimo u iznimno visokoj fazi odobravanja građevinskih dozvola. Sam projekt bi po dinamici radova trebao biti završen u trećem mjesecu 2024. i siguran sam da ćemo se uz ovakvu suradnju s naručiteljem držati tih rokova, te samim završetkom projekta osigurati jednu novu razinu življenja stanovništva u ovom dijelu Republike Hrvatske – poručio je predstavnik izvođača radova, tvrtke Strabag.

www.sjever.hr

31.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.