Now Reading:
Nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid-potvrde
Full Article 3 minutes read

Nova pravila za izolaciju, samoizolaciju i covid-potvrde

Covid-potvrde će se izdavati s novim rokovima važenja od 1. veljače zbog novih pravila EU kod prelaska granice, izvještava index.hr

-Od 1. veljače izdavat će se covid-potvrde za one koji su cijepljeni s dvije doze na 270 dana, kod PCR-a se ne mijenja ništa – 72 sata od testiranja. Što se tiče BAT-a, s njim će se moći prijeći granica ako nije prošlo više od 24 sata od testiranja, i kad je u pitanju preboljenje, 180 dana od preboljenja – rekao je Božinović.

-Postoji i nacionalna komponenta covid-potvrda za djelatnost zdravstva, socijalne skrbi, državne i javne službe. Tu ne bismo mijenjali ništa. Svi koji imaju ranije izdane potvrde, i kad je u pitanju preboljenje i cijepljenje, moći će koristiti do datuma do kad im je izdano, a to je 365 dana. Tražili smo da se prizna BAT i za EU digitalnu covid-potvrdu, no to na razini EU još nije odlučeno kako smo htjeli. No sve veći broj zemalja pridružuje se našoj inicijativi i očekujemo da se donese ta odluka – rekao je Božinović te komentirao temu skraćivanja samoizolacije i izolacije.

-Brzinom širenja omikrona dolazi do opterećenja zdravstvenog sustava i društva, esencijalnih funkcija. Odluka o granici će biti donesena u ponedjeljak od strane Stožera, a pravila o samoizolaciji i izolaciji će donijeti HZJZ – kaže Božinović dodavši kako razmišljaju u smjeru skraćenja samoizolacije za cijepljene i necijepljene na sedam dana i izolacije za bolesne s blagom ili srednje teškom bolesti na pet dana, s time da moraju 24 sata biti bez simptoma i napraviti brzi test. Nova pravila HZJZ bi trebao donijeti u sljedećih nekoliko dana.

Božinović je zatim pojasnio nova pravila za covid-potvrde.
-Što se tiče boostera, stvari nisu definirane. Izdajemo covid-potvrde na rok od 365 dana nakon primitka treće doze jer još nema znanstvenih dokaza dokad bi taj booster vrijedio. Ulazak u Hrvatsku, ali i u druge države članice EU s EU digitalnim covid-potvrdama, moći će se ostvariti samo temeljem ovih pravila koja vrijede od 1. veljače. Ne mijenjamo samo dio za uporabu unutar Hrvatske. Ali ako putujete ili dolazite u Hrvatsku, onda vrijede ova nova pravila – komentirao je Božinović te dodao da potpuno ukidanje covid-potvrda još ni u jednoj zemlji EU nije na stolu.

sjever.hr/index.hr
29.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.