Now Reading:
Župan Kolar: Ministre Beroš, zašto bježite od nas župana?
Full Article 5 minutes read

Župan Kolar: Ministre Beroš, zašto bježite od nas župana?

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar u petak je prilikom potpisivanja ugovora o sufinanciranju rada Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u ovoj godini konstatirao da je sustav hitne medicine odlično posložen i da odlično funkcionira.

-Zapravo je čista enigma koji poriv i motiv stoji iza nadležnog ministra zdravstva Vilija Beroša da u nacrtu prijedloga novog zakona o zdravstvu planira spajanje svih hitnih županijskih službi u jednu nacionalnu. To je kao u nogometnoj momčadi – trener ne mijenja momčad koja dobro igra i pobjeđuje, a mi imamo momčad koja je sjajna i koja pobjeđuje, ali bi ju sada trebalo mijenjati. Čitavo to vrijeme od kada je procurio dokument koji mi očigledno nismo smjeli vidjeti, ni u jednom trenutku ministar nije dao ni jednu jedinu normalnu, suvislu rečenicu niti obrazloženje zbog čega bi se taj sustav mijenjao – rekao je Kolar.

Istaknuo je da se nada da je ministar kada je rekao da su granice županija smetnja hitnoj službi u obavljanju poslova. Podsjetivši da je hitna služba iz Zagorja nakon nešto malo više od sat vremena bila u Petrinji nakon potresa.
-To su stvari koje jednostavno ne razumijemo i ako smo se složili da treba decentralizirati sustav, čemu sada ovo? Tim više što je HDZ donio političku odluku da županije ostaju i tim više što je ustavna kategorija zdravstvo kao takvo u nadležnosti županija. Međutim mi se ponašamo kao da će prevladati zdrav razum i da do tog spajanja ,odnosno ukidanja županijskih zavoda za hitnu medicinu nikad neće doći – kazao je župan.

Zavod za hitnu medicinu u Krapini priprema prijavu za natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova za izradu projektno – tehničke dokumentacije za izgradnju novog Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije, istaknuo je Kolar dodavši da je vrijednost projektne dokumentacije procijenjena na otprilike 1,4 milijuna kuna. Prema uvjetima natječaja, 90 posto se odnosi na bespovratna europska sredstva, a desetak posto su sredstva Krapinsko-zagorske županije.
-Predviđamo da bi se tu radilo o nekih dvije tisuće kvadrata prostora, što mi želimo pripremiti u sljedećih godinu i pola dana, i nakon toga u nekih godinu, dvije i realizirati po mogućnosti kroz novu financijsku omotnicu povući 85 posto bespovratnih sredstava, a 15 posto će osigurati Županija. Zavod za javno zdravstvo će izaći iz prostora Doma zdravlja te ćemo im omogućiti da se prošire i da uvedemo i neke nove ambulante koje sada u Domu zdravlja u Krapini nemamo. Tako se mi odnosimo prema našem Zavodu za hitnu medicinu te prema svim našim zdravstvenim ustanovama u maniri dobrog gospodara – rekao je Kolar.

Župan je podsjetio da Zakon koji je stupio na snagu 2019. godine nalaže ministru zdravstva da napravi novu mrežu hitne službe u roku od šest mjeseci.
-Prošlo je tri godine, a ministar to još uvijek nije napravio. Na moj zadnji upit odgovorio je kako se to sada ne isplati raditi, jer će sada raditi novi zakon – naglasio je.

“Nadam se da će ova poruka doći do odgovornih ljudi”

Krapinsko-zagorska županija na godišnjoj razini izdvaja od 2,5 milijuna kuna 2017. godine pa do ovogodišnjih 2,85 milijuna, da bi imali punktove T1 u Klanjcu i Konjščini, ali i za Kumrovec, Zagorska Sela, za Tuhelj, Kraljevec na Sutli, Budinščinu i Hraščinu, ne samo Konjščinu i Klanjec, kazao je župan.

-I u novom prijedlogu mreže koja je napravljena u Ministarstvu još prije dvije godine, ali nije donesena, predviđeno je da ova dva punkta postanu timovi T1, što znači da je to na vrijeme napravljeno, nama bi u proračunu ostalo skoro šest milijuna kuna koje bi mi uložili u primarnu zdravstvenu zaštitu. To je trenutna slika stanja zdravstva – istaknuo je Kolar te rekao da neće govoriti o tome da nitko ne zna koliko je zdravstvo u dubiozi i je li to 7,5 ili 9 milijardi kuna, dodavši da je fascinantno da su u državnom proračunu smanjena sredstva za šest milijardi kuna za zdravstvo, a idemo u reformu i dužni smo devet milijardi, što nikome nije čudno.

-Ja se nadam da će i ova poruka doći do odgovornih ljudi, a to su prije svega ministar Beroš i premijer Plenković i da ćemo konačno mi kao osnivači dobiti jasne odgovore zašto ministar Beroš bježi od sastanaka sa županima Republike Hrvatske? Trebao je doći na sastanak župana u Bjelovar, ispričao se zbog obaveza i od onda tražimo sastanak, tako da još jednom prozivam ministra javno: Ministre zašto bježite od razgovora sa županima koji upravljaju sa Zavodima za hitnu medicinu i zašto ne dajete odgovor zbog čega ste krenuli u ovu avanturu. Zašto ne želite sjesti sa županima i obrazložiti nam svoj nacrt prijedloga zakona o zdravstvu – poručio je župan Željko Kolar.

a.kučić/sjever.hr
28.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.