Now Reading:
Što kažete na poruku Vlade i Stožera? – “Za sada se ne planira ukidanje covid-potvrda, niti testiranja!”
Full Article 2 minutes read

Što kažete na poruku Vlade i Stožera? – “Za sada se ne planira ukidanje covid-potvrda, niti testiranja!”

Nakon što je član vladajuće koalicije HSLS-ovac Dario Hrebak, kako sam kaže, predložio ukidanje covid-potvrda i testiranja zbog velikih brojeva zaraženih omikronom, stigla je i poruka iz Vlade i Stožera – ne planira se ukidanje covid-potvrda, a niti testiranja -prenosi jutarnji.hr.

Od izvora bliskog Vladi doznali su da je stav da se Hrvatska ne može usporediti po postotku cijepljenih niti s Velikom Britanijom niti s Izraelom.

– Za razliku od većine zemalja EU, mi smo covid potvrde uveli balansirano i to ne za sve, to se tiče javnih institucija te osjetljivih skupina ljudi u bolnicama i domovima. Jasno je da covid-potvrde neće zaustaviti omikron, ali cilj je usporiti epidemiju i to govorimo otpočetka – rekao je njihov sugovornik.

U zemljama poput Hrvatske, smatra ministar Beroš, gdje je dosta visok postotak građana ostao necijepljen, struka i dalje preporučuje pridržavanje epidemioloških mjera kako bi se ograničila transmisija virusa među populacijom.

Moguće ukidanje covid-potvrda je stručna odluka. U Hrvatskoj je o njoj moguće razmišljati kada brojke zaraženih osoba budu u znatnijem padu. Covid-potvrde u određenom periodu epidemije opravdale su svoju svrhu uvođenja, a moguće ukidanje diktirat će daljnji razvoj situacije. Struka je u pogledu covid-potvrda i testiranja gotovo jedinstvena jer drži da je premala cijepljenost u Hrvatskoj prevelika opasnost po zdravlje i život. Covid- potvrde su kod omikron varijante virusa u Hrvatskoj manje učinkovite u sprečavanju širenja epidemije nego je to bilo protiv delta soja. No mislim da još sljedećih mjesec dana dok ne prođe vrh petog vala ne trebamo ukidati potvrde – objasnio je ministar Beroš.

www.sjever.hr / www.jutarnji.hr

21.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.