Now Reading:
UZ 30. OBLJETNICU MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE Glavak, Stričak i Jenkač odali počast poginulim europskim promatračima
Full Article 4 minutes read

UZ 30. OBLJETNICU MEĐUNARODNOG PRIZNANJA HRVATSKE Glavak, Stričak i Jenkač odali počast poginulim europskim promatračima

Punih 30 godina prošlo je od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a ovaj je povijesno važan dan za našu domovinu obilježila i zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, odajući počast poginulim predstavnicima promatračke misije Europske zajednice, kod komemorativne kapele u Podrutama.

Uz eurozastupnicu Glavak, počast su poginulima odali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Podsjetimo, promatrači Europske zajednice poginuli su 7. siječnja 1992. godine u raketnom napadu jugoslavenskog borbenog zrakoplova MIG-21 na nenaoružane helikoptere kojima su se članovi mirovne misije vraćali iz Mađarske u Hrvatsku, a čija je zadaća bila nadgledati prekid vatre i pratiti poštivanje netom sklopljenog Sarajevskog primirja. Osam dana nakon tog barbarskog čina, Hrvatska je međunarodno priznata.

-Odajemo dužno poštovanje, da se nikad ne zaboravi, ljudima koji su kročili stazama mira i svim našim hrvatskim braniteljima koji su izborili slobodnu, neovisnu i demokratsku Republiku Hrvatsku. Kad pogledamo s odmakom od 30 godina, Hrvatska je postigla sve ono što je u svom programu zapisao prvi hrvatski predsjednik doktor Franjo Tuđman. Hrvatska je punopravna članica Europske unije, članica smo NATO-a, uskoro ćemo ući u eurozonu. Zacrtano će biti ostvareno pod vodstvom sada predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića – izjavila je Sunčana Glavak.

Kazala je i da kao zastupnica u Europskom parlamentu dijeli sreću sa svim našim susjedima, s kolegama i svima onima koji su imali privilegiju postati članovi Europske unije prije nego što je to postala Hrvatska.
-Vjerujem da naši građani danas razumiju što je prije 30 godina značila velika vizija koju mi danas, na sreću, svi možemo uživati – poručila je Glavak.

Župan Stričak rekao je da je rušenje helikoptera mirovne misije Europske zajednice na neki način ubrzao međunarodno priznanje Republike Hrvatske, naglasivši da je tada bilo ključno da imamo legitimne predstavnike koji su nas mogli zastupati i predstavljati u svijetu.
-Trećina države tada nam je bila okupirana, razrušena, imali smo tisuće pobijenih i upravo nam je taj čin priznanja dao optimizam da ćemo uspjeti uz pomoć naših branitelja i obraniti se, a potom se i osloboditi, stvoriti samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Danas je naša domovina članica najprestižnijih institucija na svijetu – NATO saveza i Europske unije i upravo zbog te žrtve, mi smo danas kao država daleko otporniji na sve izazove – kazao je Stričak te zahvalio Sunčani Glavak što je odala počast poginulim europskim promatračima napomenuvši da na taj način i tijela EU sudjeluju u ovom za nas bitnom datumu.

-Da nije bilo žrtve europskih promatrača, tko zna koliko bi još čekali na međunarodno priznanje. Danas, kad je svijet nemiran, a kriznih je situacija sve više, važno je što više slati poruke mira, a upravo takvu poruku šaljemo danas iz Podruta – zaključio je župan.

Novomarofski gradonačelnik podsjetio je da je prije tjedan dana na istom mjestu održana komemoracija povodom 30. obljetnice pogibije europskih promatrača.
-Često prilikom komemoracije naglašavamo da je rušenje helikoptera bio događaj koji je detektirao i zorno prikazao Europskoj zajednici tko je žrtva, a tko agresor. Taj je barbarski čin zasigurno doprinio priznanju Hrvatske i učvršćivanju tog priznanja. Svake se godine prisjećamo onih koji su ovdje poginuli, a donosili su mir – rekao je Jenkač.

Gnjusnim je nazvao ne samo taj zločin, već i želju tadašnjeg režima i vojske JNA da taj zločin pripišu našim braniteljima.
-To je dokaz na koji su način razmišljali, u kakvom smo sustavu živjeli i zorno ocrtava čitavu tadašnju situaciju. Srećom, u svijetu su shvatili što se ovdje događa i priznali našu Hrvatsku, a na nama je da se s poštovanjem i zahvalnošću prisjećamo žrtve europskih promatrača i svih naših poginulih i nestalih braniteljima zahvaljujući kojima danas uživamo mir i slobodu u vlastitoj državi – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

a.kučić/sjever.hr
15.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.