Now Reading:
POLOŽEN KAMEN TEMELJAC Sutra kreće izgradnja nove stambene zgrade u Prelogu s pogledom na Marinu za 20 međimurskih obitelji
Full Article 4 minutes read

POLOŽEN KAMEN TEMELJAC Sutra kreće izgradnja nove stambene zgrade u Prelogu s pogledom na Marinu za 20 međimurskih obitelji

Nakon što je sredinom prosinca potpisan ugovor o izgradnji nove POS-ove zgrade u Prelogu u vrijednosti od 12 milijuna kuna, u petak su gradonačelnik Ljubomir Kolarek, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat svečano položili kamen temeljac.

Nova višestambena zgrada gradit će se u Ulici Matije Gupca uz jezero Marina, a 20 novih stanova bit će izgrađeno u idućih godinu dana. Grad će sufinancirati izgradnju u iznosu od 2 milijuna kuna i kupit će četiri stana kako bi riješio stambeno pitanje tri obitelji koje trenutno žive u staroj zgradi u centru za koju ima druge planove, dok će zadnji stan biti namijenjen za liječnike. 

Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka Trinas projekt d.o.o., radove će izvoditi Zajednica ponuditelja Core upravljanje d.o.o., a stručni nadzor tvrtka Eko – plan d.o.o.

Gradonačelnik Kolarek izrazio je veliko zadovoljstvo što zbog postavljanja kamena temeljaca za buduću stambene zgrade u koju će dogodine useliti 20 obitelji.

– Ova zgrada osim stambenog dijela ima vrijednost u onome da se i djelomično ili u potpunosti mijenja slika ovog dijela Preloga u nešto ljepše, bolje, a i blizina jezera ovoj prostor čini bogatijim – izjavio je gradonačelnik uz zahvalu svima koji su omogućili da do ovog trenutka i dođe. Dodao je kako se nada da će izvođače poslužiti dobro vrijeme i sve što je potrebno kako bi ova zgrada niknula u zadanom roku.

-Vjerujem da se za godinu dana opet vidimo ovdje na otvaranju jedne nove ljepotice u Gradu Prelogu – poručio je Kolarek.

Ministar Horvat zahvalio se svim akterima ovog projekta na korektno odrađenom poslu, uvjeren da kako će na istom mjestu za 365 dana prerezati vrpcu prekrasnog POS-ovog objekta, odnosno sigurne prve nekretnine međimurskih obitelji.

– Gotovo 4600 zahtjeva je provedeno ili pretvoreno u ugovore glede sufinanciranja stambenih kredita. Tom mjerom je za preko 600 međimurskih obitelji omogućeno da mladi ljudi do 45 godina starosti uspiju kupiti svoju prvu nekretninu bila ona stan ili obiteljska kuća – rekao je Horvat te naglasio kako je ovo dio demografske politike Vlade RH čime je za prošlu godinu subvencijama previđeno 50 milijuna kuna, a takve aktivnosti nastavit će se i u 2022 i 2023. godini.

-APN je u ovo turbulentno vrijeme, ne samo covida, nego i nestabilnih cijena materijala i same radne snage, pronašao model koji ćemo, siguran sam, moći primjenjivati diljem RH – dodao je ministar uvjeren da ova cijena stana, uz državnu subvenciju ima perspektivu glede cijena nekretnina na prostoru RH.

Hristov je uvodno napomenuo da je u posljednjih dvadesetak godina po programu POS-a izgrađeno oko 8.300 stanova ukupne vrijednosti 4,3 milijarde kuna od čega je, istaknuo je Hristov, država Hrvatska sufinacirala 1,1 milijardu kuna.

-Trenutno APN gradi 499 stanova u vrijednosti 360 milijuna. Ove godine ćemo pokrenuti još 400 do 500 stanova slične vrijednosti. Što se tiče Međimurske županije izgrađeno je samo 45 stanova i to u Čakovcu i Prelogu. Drago mi je da Prelog po prvi puta surađuje sa Agencijom. Današnjim polaganjem temeljnog kamena započinjemo izgradnju stambene zgrade od 20 stanova na četiri etaže – najavio je Hristov dodajući da će objekt u podrumu imati garažno-parkirano mjesta te skladišta. Sam objekt imat će 1.315 metara četvornih.

Ukupna investicija vrijedna je 15,5 milijuna kuna od čega će država dati poticajna sredstva u iznosu od 3,5 milijuna kuna. Cijena kvadrata kretat će se oko 1.350 eura. Rok izgradnje je 365 dana, a radovi počinju sutra, 15. siječnja.

abrkic/tklopotan/sjever.hr
14.01.2022.

Input your search keywords and press Enter.