Now Reading:
Koliko županije izdvajaju za poduzetništvo? Sjever Hrvatske ponovno na vrhu – evo tko su rekorderi
Full Article 2 minutes read

Koliko županije izdvajaju za poduzetništvo? Sjever Hrvatske ponovno na vrhu – evo tko su rekorderi

Prema podacima FINA-e o konsolidiranim proračunima županija, vidljivo je da su županije sjevera Hrvatske među vodećima po izdvajanjima potpora poduzetnicima. Sam vrh zauzele su Zagrebačka, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija, a riječ je u velikom dijelu o pomoći poslovanja poduzetnicima, piše Župan.hr.

Zagrebačka županija je s 39,22 kune po stanovniku zauzela drugo mjesto prema subvencijama poduzetnicima u 2020. godini, a Međimurska županija se s 19,98 kuna nalazi na visokom četvrtom mjestu.

Prema udjelu u proračunu vodeća je Zagrebačka županija s 1,22 posto, a Međimurska županija nalazi se na petom mjestu s 0,28 posto.

U odnosu na 2019. godinu najveći rast izdvojenih proračunskih sredstava za subvencije u 2020. godini su među sjevernim županijama imale Zagrebačka, za 5,7 milijuna kuna i Međimurska za 1,4 milijuna.

Zagrebačka županija je prošle godine za subvencije poduzetnicima iz svog proračuna izdvojila 1,22 posto sredstava, a prema izdvojenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika nalazi se na drugom mjestu. U odnosu na 2019. godinu povećala je sredstva za subvencije za 5,7 milijuna kuna, a 2020. godine svojim je poduzetnicima dodijelila rekordnih 13,7 milijuna kuna.

S bespovratnim potporama nastavila je i u 2021. godini, a vlasnicima ugostiteljskih i sportskih objekata koji su zbog pandemije bili zatvoreni dodijelila je 2,1 milijun kuna. U dvije pandemijske godine Zagrebačka županija je poduzetnicima dodijelila čak 24 milijuna kuna, a poticanje poduzetništva nastavlja i iduće godine.

Međimurska županija je za subvencije prošle godine izdvojila 19,98 kuna po stanovniku što je 0,28 posto proračuna. U odnosu na 2019. godinu to je povećanje od 1.454.169 kuna, odnosno 177,37 posto. Međimurska županija nedavno je dodijelila i milijun kuna bespovratnih potpora poduzetnicima, a program potpora svake se godine modificira i prilagođava poduzetnicima i trenutnoj gospodarskoj situaciji.

Cilj programa je poticanje razvoj poduzetništva i obrtništva, očuvanje radnih mjesta kao i povećanje broja zaposlenih te stvaranja povoljnog gospodarskog okruženja poduzetništvo Međimurske županije, a potpore je ove godine dobilo 98 poduzetnika. Županija je prošle godine sufinancirala i 129 projekata za razvoj gospodarstva i u tu je svrhu izdvojeno 1,8 milijuna kuna.

www.sjever.hr / zupan.hr
31.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.