Now Reading:
Nikad više investicija na sjeveru Hrvatske – Državni vrh i župani sjevera potpisali Razvojni sporazum vrijedan više od 15 milijardi kuna!
Full Article 5 minutes read

Nikad više investicija na sjeveru Hrvatske – Državni vrh i župani sjevera potpisali Razvojni sporazum vrijedan više od 15 milijardi kuna!

Povijesni dan za sjever Hrvatske svakako je  27. prosinaca kada je stavljen potpis na Razvojni sporazum. Za to će područje koje obuhvaća pet županija na  raspolaganju biti 15,2 milijardi kuna za velike razvojne projekte. Postupak izrade tog sporazuma pokrenut je na inicijativu Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tim je povodom stigao u Varaždin kako bi se sastao sa županima pet sjeverozapadnih hrvatskih županija; Anđelkom Stričakom, Darkom Korenom, Markom Marušićem, Željkom Kolarom te Matijom Posavcem. Tako su u Županijskoj palači župani i članovi vlade potpisali  Razvojni sporazuma za sjever Hrvatske.

Ukupna procijenjena vrijednost 38 projekata obuhvaćenih sporazumom je 15,2 milijarde kuna. Od toga vrijednost zajedničkih infrastrukturnih projekata iznosi 9,2, dok ukupna vrijednost projekata županija (uključujući rezervne projekte) iznosi 5,9 milijardi kuna. Trošak financiranja projektno-tehničke dokumentacije je 65,5 milijuna kuna.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je sporazum na tragu vladine politike ravnomjernog regionalnog razvoja i zahvalio svim dionicima što su ovu temu često stavljali u fokus i tako doprinijeli pripremi ovog vrijednog sporazuma.

– To je Sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjevera Hrvatske, ali i za cijelu Hrvatsku. Smisao ovog sporazum je pridonositi gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti naših građana diljem Hrvatske. Korištenje nacionalnih, EU sredstava i sredstva javnih poduzeća bit će prioritet u sljedećem razdoblju. Očekujem da se kroz par godina osjeti poboljšanje kvaliteta života. Sagledali smo sve što je važno za sjever Hrvatske u desetljeću koje je pred nama – rekao je Plenković.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak kazala je kako su jasno definirani strateški kapitalni projekti na koje će se utrošiti sredstva od 15,2 milijarde kuna koji će u značajnoj mjeri podići razvoj konkurentnosti, ali i kvalitetu života stanovnika na tim područjima.

-U proteklim mjesecima intenzivne suradnje sa županima identificirali smo da su to projekti u dominantno u segmentu prometa i mobilnosti, ali i regionalnoj obrazovnoj infrastrukturi, zdravstvenoj infrastrukturi, obnovi kulturne baštine u svrhe razvoja održivog turizma te svi drugi gospodarski projekti koji će zasigurno promijeniti kvalitetu života, podići sliku regije sjevera Hrvatske – izjavila je ministrica Tramišak.

Varaždinski župan i domaćin Anđelko Stričak nije krio zadovoljstvo potpisivanjem ovog vrijednog sporazuma te je zahvalivši Vladi Andreja Plenkovića istaknuo kako nikada u povijesti nije bilo takve podrške ulaganjima u Varaždinsku županiju i sjever Hrvatske.

-Sve to će donijeti dosad najveći iskorak u podizanju kvalitete života naših sugrađana. Treba napomenuti i da su ogromna sredstva za gospodarstvo sjevera Hrvatske predviđena i Planom za industrijsku tranziciju koja iznose 100 milijuna eura – zaključio je Stričak.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je zadovoljstvo što je Vlada RH prihvatila inicijativu koja je krenula upravo iz Krapinsko-zagorske županije te naglasio da se nada da će svi zajedno biti mnogo brži u provedbi, nego što su bili u dogovorima. Naglasivši kako je većinu projekata moguće provesti u narednom razdoblju, Kolar je kazao kako za veće infrastrukturne projekte, kao što je Lepoglavska spojnica, mogu barem ishoditi projektnu dokumentaciju i započeti s njihovom realizacijom te ih završiti u idućem financijskom razdoblju.

-Pred nama je ogroman izazov, ovo je vjerojatno prilika generacije, no moramo sve još malo iskristalizirati i stvoriti dobar temelj kako bismo mogli krenuti u realizaciju – poručio je čelni čovjek Krapinsko-zagorske županije.

Međimurski župan Matija Posavec kazao je kako će ovim sporazumom Međimurje dobiti bolju zdravstvenu skrb, bolje obrazovanje te bolju prometnu povezanost.

-Išli smo u sve spektre društvenog života kako bi po završetku svih projekata doista imali vidljive rezultate i na taj način podigli razvijenost Međimurske županije u odnosu na druge regije Europske unije – naglasio je Posavec.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren izrazio je zadovoljstvo današnjim potpisivanjem Razvojnog sporazuma naglasivši kako su na njemu radili gotovo tri godine.

-Ovo je početak jednog mukotrpnog puta da bi se svi ti projekti vrijedni 15,2 milijardi kuna u sljedećih 10 godina realizirali na području sjevera Hrvatske – poručio je Koren istaknuvši kako je ispred nas novo razdoblje koje će sjeverozapadnoj Hrvatskoj dati garanciju promjene i razvoj kojem svi zajedno teže.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić kazao je da je za njihovu županiju najvažniji projekt opremanje Opće bolnice Bjelovar, ali je jako vrijedan projekt i brza cesta Bjelovar-Virovitica.

-Iznimno su to značajni projekti koji će podići standard našim sumještanima. Mi smo među pet županija koje imaju najmanji indeks razvijenosti, tako da će ovi projekti zasigurno pomoći da ulovimo onaj vlak s najrazvijenijim županijama, tako da velike nade polažemo u sve ovo – rekao je Marušić.

Ovom povijesnom događaju uz predsjednika Vlade u Varaždinsku županiju stiglo je i devetero ministara, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Mehanizam razvojnog sporazuma omogućit će bolju koordinaciju procesa kreiranja i provedbe politike regionalnoga razvoja, a samim time potaknuti županije na aktivniju međusobnu suradnju.

abrkic/sjever.hr
27.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.