Now Reading:
Ministar Beroš u varaždinskoj bolnici: Sljedećim generacijama u zalog ostavljamo brojne infrastrukturne projekte u zdravstvenom sustavu
Full Article 4 minutes read

Ministar Beroš u varaždinskoj bolnici: Sljedećim generacijama u zalog ostavljamo brojne infrastrukturne projekte u zdravstvenom sustavu

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je obišao novoizgrađeni objekt u Općoj bolnici Varaždin – zgradu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema te dnevne bolnice, odnosno jednodnevne kirurgije, a ovaj je veliki projekt ukupno vrijedan 74,5 milijuna kuna.

U dijelu zgrade namijenjenom dnevnoj bolnici smjestit će se djelatnosti interne medicine, kirurgije, urologije, otorinolaringologije, oftalmologije te jednodnevna opća kirurgija, a taj je dio projekta vrijedan 51,1 milijun kuna, od kojih 97 posto sufinancira EU, a s daljnjih 14 milijuna kuna EU sufinancira izgradnju objedinjenog hitnog bolničkog prijema vrijednog 23,4 milijuna kuna. U tom će dijelu zgrade na jednom mjestu biti smještene hitne prijemne ambulante interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije.

Ministar je u OBV stigao u pratnji varaždinskog župana Anđelka Stričaka i njegove zamjenice Silvije Zagorec te predsjednika Županijske skupštine Josipa Križanića, a pridružio im se bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić,

Visoke je goste dočekao ravnatelj bolnice Damir Poljak koji je istaknuo da je projekt uspješno završen zahvaljujući hrvatskoj vladi, Ministarstvu zdravstva i Varaždinskoj županiji koji su osigurali sredstva za njegovu realizaciju.

-Ovaj će projekt uvelike pomoći u zbrinjavanju naših pacijenata i poboljšati kvalitetu zdravstvene usluge u našoj ustanovi. Najavljujem i Centralni operacijski blok za koji smo dobili građevinsku dozvolu i uskoro krećemo s raspisivanjem natječaja za izgradnju – kazao je Poljak zahvalivši ministru Berošu na podršci koju daje Općoj bolnici Varaždin.

Poljak je ponovio da se prostorije dnevne bolnice još neće staviti u prvobitnu funkciju, već će se sačuvati za potencijalne covid pozitivne pacijente s omikronom.
-Maknut ćemo pacijente iz vanjskih kontejnera i staviti u ovaj kvalitetan, adekvatan prostor, dok ćemo objedinjeni hitni bolnički prijem tijekom sljedeća dva tjedna pustiti u funkciju – pojasnio je ravnatelj bolnice.

Ministar Vili Beroš istaknuo je da je prošloga tjedna i u Bjelovaru svjedočio novom infrastrukturnom projektu kakav je danas u Varaždinu.
-To je ono što ostavljamo sljedećim generacijama u zalog, dakle nove infrastrukturne projekte koji niču diljem hrvatskog zdravstvenog sustava. Nažalost, svjedočimo i nekim drugim elementima, poput prošlogodišnjeg potresa koji nam je pokazao svu slabost zdravstvene infrastrukture. Sve bolnice su bile stare, znamo kako smo prošli i u Sisku i u Zagrebu i upravo to naglašava važnost i potrebu ovakvih projekata, ali isto tako važnost i potrebu realizacije plana Vlade kada je riječ o zdravstvenoj infrastrukturi, a to je u prvom redu Nacionalna dječja bolnica kao prva faza, zatim Nacionalna sveučilišna bolnica i revitalizacija Imunološkog zavoda, kao nužnu potrebu hrvatskog zdravstvenog sustava – rekao je ministar zdravstva.

Još je jednom zahvalio svim djelatnicima Opće bolnice Varaždin, zdravstvenim i nezdravstvenim, koji već više od 20 mjeseci ulažu velike napore kako bi sve funkcioniralo na zadovoljavajući način i svakodnevno tretiraju covid pozitivne bolesnike.

-Ravnatelj me izvijestio da je danas 155 hospitaliziranih, od čega čak 16 na respiratoru. Kada kompariramo s ranijim valovima, to je manje od onog najvećeg opterećenja kad ih je bilo 278, odnosno od najvećeg opterećenja u ovom valu kad je bilo 252-oje hospitaliziranih, no čeka nas i dalje borba protiv ove ugroze, dolazi nam omikron. Upravo zato me veseli što ravnatelj i župan imaju određeni plan koristiti, ako će biti potrebno, i ove nove infrastrukturne resurse – kazao je Beroš istaknuvši da je u hrvatskom zdravstvenom sustavu sve spremno.

-Međutim i svatko od nas pojedinačno mora dati svoj doprinos u borbi protiv ove ugroze. A to je onim što nam nudi moderna znanost i struka – cijepljenje i pridržavanje epidemioloških mjera. To je krucijalno u ovom trenutku. Sljedeća godina doista mora biti godina reformi zdravstvenog sustava, više ne možemo čekati. Ova kriza pokazala je sve prednosti i snagu zdravstvenog sustava, ali i manjkavosti, poglavito u financijskom smislu – kazao je.

Beroš je usto naglasio da je činjenica da hrvatska vlada doista uvažava ovu regiju te da su, uz ova dva velika infrastrukturna projekta, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, odobrena sredstva za realizaciju višedesetljetnog plana, a to je Centralni operacijski blok vrijedan više od 400 milijuna kuna.
-To je nešto što ova regija zaslužuje, što hrvatski zdravstveni sustav zaslužuje. Moramo se infrastrukturno prilagoditi novim izazovima, a ovo je najbolji put odgovora – zaključio je ministar Beroš.

a.kučić/sjever.hr
27.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.