Now Reading:
ZALOG ZA BUDUĆNOST Velik dan za Grad Čakovec – potpisan sporazum s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu, Cividini: Naš fakultet dodatno će srasti u urbano tkivo grada!
Full Article 5 minutes read

ZALOG ZA BUDUĆNOST Velik dan za Grad Čakovec – potpisan sporazum s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu, Cividini: Naš fakultet dodatno će srasti u urbano tkivo grada!

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini potpisala je sporazum s dekanom Učiteljskog fakulteta u Zagrebu prof.dr.sc. Sinišom Opićem uz prisustvo prodekanice za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta fakulteta prof.dr.sc. Blaženkom Filipan – Žignić.

Učiteljski fakultet već stoljeće i pol djeluje u Čakovcu i predstavlja fakultetsku ustanovu u grada koja svojim djelovanjem i radom ostavlja dubok trag u povijesti grada. Gradonačelnica Cividini istaknula je kako se u toj ustanovi obrazuju učitelji i odgajatelji iz cijele sjeverozapadne Hrvatske, a potpisivanje ovog sporazuma temelj je suradnje koja će omogućiti daljnji kvalitetni iskorak te nove sadržaje za studente i sve građane.

-Bez pretjerivanja, danas je velik dan za grad Čakovec jer ovaj sporazum omogućuje dodatna srastanja Učiteljskog fakulteta u urbano tkivo grada. Ova ustanova je kroz povijest mijenjala i statuse i nazive i ustrojstvo no uvijek je bila nositelj društvenog života grada i cijelog Međimurja. Generacije i generacije naših učitelja obrazovale se ovdje i naučile kako i na koji način prenijeti svoja znanja. Gradu Čakovcu bit će omogućeno da u svom središtu zajedno s fakultetom na ovom prostoru osmišljava sadržaje koji će s jedne strane građanima omogućiti nove sadržaje i dodatni urbani standard, a fakultetu dodatne mogućnosti za obrazovanje studenata – kazala je Cividni dodavši kako računaju i na vanjske izvore financiranja.

-Najvažnije je da će u tim objektima biti sadržaji koji će garantirati kvalitetu obrazovanja koju ću steći naši budući odgajatelji, učitelji kao i mnoge mogućnosti za sve stanovnike grada. Ovo je samo prvi korak u čitavoj toj priči, a slijedi izrada ugovora. Prvi ugovor odnosit će se na dogradnju i rekonstrukciju postojeće dvorane, prvenstveno sportskih sadržaja koji će u određenoj i svim potrebnim mjerama koristiti studenti, a nakon toga i građani – dodala je gradonačelnica.

Dekan Učiteljskog fakulteta Siniša Opić zahvalio je gradonačelnici Cividni i Gradskoj upravi Grada Čakovca.

-Ulaganje u kvalitetu studija i samog nastavnog procesa je od vitalnog interesa ne samo Sveučilišta u Zagrebu nego i cijele Republike Hrvatske. Ovaj trenutak potpisivanja sporazuma i kasnije ugovora dugo smo čekali, a Grad Čakovec je zapravo jedan ogledni primjer kako treba prepoznati važnost ulaganja u kvalitetu odgoja i obrazovanja – rekao je dekan Opić dodavši kako će ovaj sporazum puno značiti kako za potrebe sportskih aktivnosti studijskih programa, tako i za stanovništvo područja Međimurske županije. Iako je vidljivo da Učiteljski fakultet ima sve manje studenata Opić, je naglasio da je odsjek u Čakovcu upisao gotovo 40 posto više studenata.

-Paralelno, kako ulažemo u infrastrukturu, ulažemo i u naše studijske programe, a nama je svima zadatak da vratimo dignitet učitelja u društvu, ljudi kojima dajemo ono najvažnije što imamo, našu djecu. Potpisivanjem sporazuma i ugovora, polako vraćamo taj dignitet – poručio je Opić. Naglasivši kako Učiteljski fakultet traži partnere koje je na svu sreću našao u Gradu Čakovcu istaknuo je kako je ulaganje u kvalitetno obrazovanje najbolja investicija za društvo.

Mi ne čekamo budućnost, budućnost je već počela. Ovim potpisivanjem sporazuma budućnost je počela i neka ovo bude primjer ostalim jedinicama lokalne samouprave kako treba ulagati u obrazovanje, ne zbog Grada Čakovca, ne zbog Učiteljskog fakulteta, nego najviše zbog naše djece – zaključio je Opić.

Prodekanica za poslovanje, studij i studente izvan sjedišta fakulteta Filipan – Žignić je zahvalila gradonačelnici koja je odradila velik zalogaj te dekanu na poticaju u svemu što radi, u sada već drugom mandatu. Naglasila je kako je prije 3 mjeseca potpisan i sporazum sa Međimurskom županije čime će se unaprijediti razvoj predškolskog i školskog odgoja na Učiteljskom fakultetu.

-Obično su sporazumi lista lijepih želja ili mrtvo slovo na papiru. Međutim, ne i ova dva. Obnova fasade na glavnoj zgradi odsjeka već je počela, a to je realizacija ovog sporazuma sa Županijom. Jednako tako već smo započeli i realizaciju ovog sporazuma, a radi se o tome da je već pripremljen ugovor za uređenje postojeće sportske dvorane i za podizanje nove balon dvorane na našem rukometnom igralištu, na kompleksu Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. Slijedi uređenje urbanog parka koje će se završiti na tom dijelu sa izgradnjom dječjeg vrtića. Ovime mi revitaliziramo naš prostor i dajemo ga na korištenje svima na ovom području. Zakotrljali smo jednu jako lijepu priču – objasnila je Filipan Žignić dodavši kako će velike koristi od ovog sporazuma imati ne samo studenti već cijelo Međimurje.

Vrtić bi bio osmišljen na način da ga studenti Učiteljskog fakulteta to koriste za svoje radionice i vježbe. Sportska dvorana osim za gimnastičke sportove, aerobik i loptaške sportove koju će koristiti studenti Učiteljskog fakulteta i Međimurskog veleučilišta nakon 16 sati bit će na raspolaganju gradskim sportskim udrugama. Također, previđena je i trim staza te se velika zelena površina u nastavku dvorišta planira urbano urediti kako bi taj reprezentativan dio grada mogao biti na korist svima.

abrkic/sjever.hr
20.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.