Now Reading:
Hoćete li cijepiti svoju djecu? Cijepljenje kreće i na sjeveru Hrvatske – evo kakav je interes roditelja
Full Article 3 minutes read

Hoćete li cijepiti svoju djecu? Cijepljenje kreće i na sjeveru Hrvatske – evo kakav je interes roditelja

Početkom ovog tjedna u Hrvatsku je stiglo cjepivo protiv koronavirusa namijenjeno djeci u dobi od 5 do 11 godina, a cijepljenje će uskoro krenuti i na sjeveru Hrvatske. Provjerili smo kakav je interes roditelja za cijepljenjem djece i koje su moguće nuspojave.

Da se roditelji svakako informiraju o ovom cjepivu, potvrdila je i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla dodavši kako je teško govoriti o stvarnom interesu roditelja za cijepljenjem njihove djece budući da je ta mogućnost tek nedavno najavljena. Kako je naglasila, za Koprivničko-križevačku županiju namijenjeno je 1.200 doza cjepiva koje će se distribuirati prema iskazanom interesu.

-Cjepivo će se primjenjivati u skladu s uputama, a nuspojave su slične kao i kod djece starije od 12 godina – rekla je Vadla.

Zavod za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije već je krajem prošlog tjedna poslao obavijest svim pedijatrijskim ordinacijama i ordinacijama obiteljske medicine koje se skrbe o djeci o mogućnosti cijepljenja djece u dobi od 5 do 11 godina s osnovnim informacijama o cjepivu, no kako kaže ravnatelj Tomislav Jadan, dosad rezerviran jedan termin cijepljenja. Određena količina cjepiva je već zaprimljena i spremna je za distribuciju.

-Iz do sada dobivenih uputa nisu evidentirane neke druge nuspojave u odnosu na one koje su do sada bile uočene kod osoba koje se veće cijepe tim cjepivom – kazao nam je Jadan dodavši kako je ovo cjepivo za razliku od cjepiva za djecu stariju od 12 godina slabije, odnosno sadrži manje mRNA čestica.

U Varaždinskoj županiji je već nekoliko roditelja iskazalo interes za cijepljenjem djece, potvrdio je ravnatelj županijskog Doma zdravlja Renato Podbojec.

Kako je pojasnio Podbojec, učinci cjepiva ispitani su u skladu s pedijatrijskim ispitivanjem kojeg je odobrilo Povjerenstvo za pedijatriju pri Europskoj agenciji za lijekove, a dosadašnje iskustvo pokazalo je da u slučaju oboljenja od koronavirusa, iako neka bilježe i teške kliničke slike, djeca češće imaju blaže simptome ili su popuno bez simptoma.

Iako je cjepivo u županijski Zavod za javno zdravstvo dostavljeno tek u petak, tri pedijatrijske ordinacije koliko ih djeluje u sklopu Doma zdravlja već su zabilježeno nekoliko upita roditelja. Uglavnom je riječ o roditeljima djece s težim komorbiditetima koji su se informirali o mogućnostima cijepljenja.

-Svi roditelji koji žele cijepiti svoje dijete protiv bolesti COVID-19 mogu se javiti svojim pedijatrima, specijalistima školske medicine ili izabranim liječnicima obiteljske medicine – poručio je Podbojec.

Cjepivo za djecu u petak je stiglo i u Međimurje te kreću dogovori s pedijatrima i liječnicima obiteljske medicine o načinu provođenja cijepljenja. Kako je naglasila Marina Payerl-Pal, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo preporuka je da se ono provodi u pedijatrijskim ambulantama ili da se, u slučaju većeg odaziva, organiziraju cijepni punktovi.

-Do sada se u Međimurju cijepilo 406 djece u dobi od 12 do 14 godina i 3.725 djece u dobi od 15 do 19 godina, što su u usporedbi s drugim županijama dobre brojke – rekla je Payerl-Pal preporučivši roditeljima da se obrate svom pedijatru ili liječniku obiteljske medicine kako bi na temelju broja zainteresiranih mogli organizirati cijepljenje.

tklopotan / www.sjever.hr
18.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.