Now Reading:
SDP-ov Hajdaš Dončić državni proračun ocijenio nerealnim: Naše županije u proračunu nema, stoga sam podnio 25 amandmana – jedan je težak 100 milijuna kuna
Full Article 6 minutes read

SDP-ov Hajdaš Dončić državni proračun ocijenio nerealnim: Naše županije u proračunu nema, stoga sam podnio 25 amandmana – jedan je težak 100 milijuna kuna

Državni proračun, odnosno položaj Krapinsko-zagorske županije unutar novog državnog proračuna za 2022. godinu, bile su glavne teme konferencije za novinare koju je u petak u Zaboku sazvao saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije SDP-a Krapinsko-zagorske županije Siniša Hajdaš Dončić.

Istaknuo je kako su prihodi planirani u iznosu od oko 163 milijarde kuna, a rashodi od 172 milijarde kuna, napomenuvši kako je riječ o deficitu od 9 milijardi kuna te da u SDP-u takav proračun smatraju nerealnim jer počiva na dvije velike stavke.
-To su 32 milijarde kuna od različitih pomoći Europske unije, gdje je Hrvatska pokazala da nije sposobna svake godine potrošiti cijeli iznos koji je ugovoren. Tako smo na zadnjem rebalansu morali umanjivati za 2 milijarde kuna i, nažalost, vjerujem da će se to dogoditi i u 2022. godini. Drugi veliki problem je smanjivanje stope za zdravstvo preko 6 milijardi kuna, što je u doba pandemije nemoguće. Proračun je apsolutno nerealan i vrlo brzo će doći do rebalansa – mišljenja je Hajdaš Dončić.

Sa žaljenjem je konstatirao da Krapinsko-zagorske županije u proračunu nema, odnosno da nije planirana brza cesta prema Mariji Bistrici tj. Popovcu, a jedino što jest planirano je završetak brze ceste Zabok-Začretje-Krapina, dio koji je preostao do Krapine.

-Nema ni nastavka elektrifikacije pruge niti do Krapine, niti nastavka bilo kakvih radova na rekonstrukciji željezničkih pruga u Krapinsko-zagorskoj županiji. Nema niti sutlanske pruge do Kumrovca., kao ni regeneracije pruge dalje od Zaboka prema Bedekovčini tj. prema Varaždinu, kao niti prema Gornjoj Stubici. Jedino ono što se dovršava je elektrifikacija pruge do Zaboka koja je dogovorena davne 2014. godine – kazao je Hajdaš Dončić te naglasio da je, ne uime Kluba zastupnika SDP-a, nego kao zastupnik iz Krapinsko-zagorske županije, uložio 25 amandmana na proračun, ukupne „vrijednosti“ preko 400 milijuna kuna.
-Prvi amandman je na Hrvatske ceste, da se za 100 milijuna kuna uvede stavka „nastavak gradnje rekonstrukcije brze ceste Popovec-Marija Bistrica-Zabok sa spojem na Breznički Hum, a drugi da Vlada RH u HŽ infrastrukturi doda stavku od 50 milijuna kuna za prvu fazu elektrifikacije pruge Zabok-Krapina – rekao je.

Hajdaš Dončić je spomenuo i veliki broj manjih amandmana od milijun, pa sve do 50 milijuna kuna, a to su sanacija klizišta u Vojnovcu Loborskom u općini Lobor, pola milijuna kuna za provođenje mješovite i hibridne nastave u OŠ Stjepana Radića Brestovec, sanacija klizišta u općini Tuhelj, u mjestu Tuheljske Toplice, u iznosu od 1,5 milijuna kuna te amandman za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u iznosu od 10 milijuna kuna, za rekonstrukciju postojećeg sustava za grijanje i ventilaciju.
-Sljedeći je amandman u Ministarstvu branitelja za dodatna sredstva za izgradnju Spomen kuće Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici u iznosu od 1,5 milijuna kuna te također u Gornjoj Stubici imamo amandman za sanaciju klizišta i otkup okolnog zemljišta u Humu Stubičkom u iznosu od pola milijuna kuna, a tu je i sanacija klizišta u općini Marija Bistrica, u Globočcu, u iznosu od milijun kuna – rekao je SDP-ov saborski zastupnik.

Istaknuo je i da je za Krapinsko-zagorsku županiju izrazito važno povećanje stavke za nacionalni program Školski medni dan, gdje sva djeca dobivaju teglicu meda, a predložio je da se taj iznos poveća za 1,8 milijuna kuna, kako bi se projekt provodio i u drugim razredima osnovne škole.

-Nakon toga OŠ LJudevit Gaj Krapina, dogradnja škole u iznosu od 5 milijuna kuna, pa je rekonstrukcija i izgradnja sportsko-rekreativnog centra Zaseka-Zabok u iznosu od 10 milijuna kuna, a jedan od najvećih amandmana je uređenje područja Bedekovčanskih jezera, u iznosu od 45 milijuna kuna jer mislim da je to za razvoj turizma u KZŽ izrazito bitno, a riječ je o uređenju područja Bedekovčanskih jezera kroz izgradnju Centra za posjetitelje te izgradnju sportsko- i biciklističkih rekreativnih sadržaja i ruta na području Bedekovčine – kazao je Hajdaš Dončić koji traži i 7 milijuna kuna za nabavu prijeko potrebne opreme za Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih ratnih veterana, ali i dodatnih 5 milijuna za digitalizaciju osnovnih i srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji.

-Imam i amandman za Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice za projekt Vidre ili ranu intervenciju kao socijalnu uslugu, u iznosu od 5 milijuna kuna, a isto toliko tražim i za sufinanciranje programa izgradnje, rekonstrukcije, adaptacije i opremanja kulturne infrastrukture za projekt Stup kulture u Donjoj Stubici. Također, jedan veliki amandman u iznosu od 19 milijuna kuna je Oroslavje za Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, za ono što se već priča zadnjih pet godina, a to je Vatrogasno vježbalište u Oroslavju za cijelu RH, za sve vatrogasce, da se napravi na prostoru bivše vojarne centralno vatrogasno vježbalište gdje bi profesionalci i dobrovoljci imali svoju lokaciju osobito u vidu sve većeg broja prirodnih katastrofa koje se pojavljuju na razini EU – kazao je Hajdaš Dončić.

Među njegovim amandmanima na državni proračun za iduću godinu je i revitalizacija kino dvorane Pregrada i prostora za mlade, u iznosu od 5 milijuna kuna, dok za projekt kulturne baštine Krapinska vremena u Krapini traži 3 milijuna kuna, a 5,2 milijuna za jačanje kapaciteta centra u Zajezdi i otvaranje područnog centra dislocirane jedinice u Mihovljanu.

-Sljedeći amandman je energetska obnova zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice u iznosu od 9 milijuna kuna a to je također energetska obnova naše Specijalne škole, Centra za odgoj i obrazovanje u Krapinskim Toplicama. Amandman gdje bi novac išao zapravoKrapinsko-zagorskoj županiji u iznosu od 10 milijuna kuna je izgradnja školske dvorane u Osnovnoj školi Petrovsko i 9 milijuna kuna za rekonstrukciju prenamjenu dijela zgrade Doma kulture u Hraščini kao i otvaranje dječjeg vrtića u iznosu od 9 milijuna kuna – rekao je Hajdaš Dončić istaknuvši i amandman za Hitnu medicinu KZŽ u iznosu od 4 milijuna kuna.

Još je jednom naglasio da je riječ o amandmanima koji nisu podnijeti uime Kluba SDP-a, već ih podnio u svoje osobno ime.
-Ponavljam, u državnom proračunu za 2022. Krapinsko-zagorske županije nema, sve će se, prema riječima Andreja Plenkovića, bazirati na EU sredstvima, a EU sredstva nisu niti alocirana niti postoje operativni programi. Kao što vidite da kasni potpisivanje Razvojnog sporazuma i bojim se da onih obećanja Andreja Plenkovića na onoj sjednici Vlade koja je bila prije godinu dana u Krapini nema ništa – rekao je Siniša Hajdaš Dončić zaključivši da podnošenjem amandmana zapravo pomaže predsjedniku Vlade RH i podsjeća ga na sve ono što je obećao stanovnicima Krapinsko-zagorske županije.

a. kučić/sjever.hr
03.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.