Now Reading:
MLADI I MOTIVIRANI Tin Jurak na čelu Mladeži HDZ-a Varaždinske županije: Ljestvicu smo digli visoko, no spremni smo na sve nove izazove!
Full Article 6 minutes read

MLADI I MOTIVIRANI Tin Jurak na čelu Mladeži HDZ-a Varaždinske županije: Ljestvicu smo digli visoko, no spremni smo na sve nove izazove!

Tin Jurak nedavno je ponovno izabran za predsjednika Mladeži HDZ-a Varaždinske županije što je velika čast, ali i obaveza. Odgovornost je još veća jer je Jurak u nedjelju izabran i za potpredsjednika nacionalne Mladeži HDZ-a čime je ostvaren povijesni uspjeh jer je ovo prvi puta da je član Mladeži HDZ-a Varaždinske županije izabran za potpredsjednika na nacionalnoj razini.

To je bio povod za razgovor s ovim mladim i motiviranim 22-godišnjakom koji se inače može pohvaliti i činjenicom da je najmlađi županijski vijećnik u Skupštini Varaždinske županije. Koje su se sve aktivnosti provodile u njegovom prethodnom mandatu na čelu županijske Mladeži, koji su njegovi daljnji planovi, s kojim se sve problemima mladi danas suočavaju i koja su potencijalna rješenja, otkrio je Jurak u velikom intervjuu za naš portal.

Jurak je za predsjednika Mladeži HDZ-a Varaždinske županije po prvi puta izabran u studenom 2018. godine, a na ovogodišnjim izborima, članovi i članice Mladeži su mu po drugi puta ukazali povjerenje. Kako kaže, suradnja sa svim članovima u dosadašnjem sazivu Županijskog odbora Mladeži bila je odlična.

-Prvi sam puta za predsjednika izabran u studenome 2018. godine na Izbornoj skupštini na kojoj je tadašnji saborski zastupnik, a današnji župan Anđelko Stričak rekao da s nama ide po rezultat veći od 30% glasova. Taj rezultat smo na parlamentarnim izborima i ostvarili, a godinu dana kasnije je po prvi puta u povijesti na lokalnim izborima neposredno izabran i HDZ-ov župan – prisjetio se Jurak.

Na podršci i pomoći u svim dosad provedenim aktivnostima, kojih je zaista bio mnogo, zahvalio je i članu Gradskog odbora i bivšem predsjedniku Mladeži HDZ-a Grada Varaždina Ivanu Salopeku te sadašnjem predsjedniku Mladeži HDZ-a Grada Varaždina Jurici Pajtaku. Mišljenja je da su zahvaljujući svemu tome ljestvicu digli visoko te da će biti pravi izazov nadmašiti ostvarene rezultate. Ipak, naglašava Jurakspremni su i motivirani odgovoriti na sve buduće izazove.

-Mi mladi danas imamo više prilika od generacija prije nas, ali i veću odgovornost. Zato ćemo nastavljati okupljati i osnaživati angažirane i vrijedne mlade ljude koji se ističu znanjem, stručnošću, ali i osobnim vrlinama, kako bi odgovorili na probleme s kojima se mladi danas susreću, prije svega u realizaciji sustava jednakih šansi u kontekstu obrazovanja, pronalaska prvog posla, stambenog pitanja, a samim time i osnivanja vlastite obitelji bilo gdje u Varaždinskoj županiji – poručio je ovaj 22-godišnjak i dodao kako će u daljnjem radu kroz različite edukacije, stažiranja i predavanja nastaviti osnaživati članstvo.

Na Mladež HDZ-a gleda kao na zajednicu koja okuplja mlade i kvalitetne ljude, spoznaje probleme njihove generacije i osmišljava ostvariva rješenja. Kao najveća organizacija mladih u Varaždinskoj županiji i dalje će, uz sve aktivnosti koje su provodili do sada, odgovorno nositi politike koji utječu na život mladih. U prethodne tri godine, kaže Jurak, unaprijedili su način na koji Mladež HDZ-a djeluje, a još je važnija, smatra, činjenica da su postali akter koji se postavio kao nositelj politika za mlade i njihov predstavnik na političkoj sceni.

-Uz to, organiziramo panel-rasprave, od kojih je najposjećenija bila panel-rasprava na temu „Vijeće Europe, institucije Europske unije i njihov utjecaj na građane“ s Marijom Pejčinović Burić, današnjom glavnom tajnicom Vijeća Europe, Dubravkom Šuicom, današnjom potpredsjednicom Europske komisije, Karlom Resslerom, današnjim zastupnikom u Europskom parlamentu i Ivanom Vidišem, državnim tajnikom u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i bivšim predsjednikom Mladeži HDZ-a – opisuje nam Jurak i dodaje kako su uz to organizirali razne humanitarne akcije poput dobrovoljnog darivanja krvi u varaždinskoj bolnici, donacije drva za ogrjev potrebitim obiteljima u Ludbregu, organizirali su kazališne predstave za štićenike Doma za starije i nemoćne osobe u Varaždinu, donirali su igračke i didaktička pomagala ambulantama u Maruševcu i još mnogo toga.

Nisu zaboravili ni na djecu, one najpotrebitije ni na životinje pa su Dječjem vrtiću Varaždin, kao i Socijalnoj samoposluzi „Kruh sv. Antuna” u Varaždinu donirali razne prehrambene proizvode, Dječjem vrtiću Bambi u Sračincu prijenosni razglas i zvučnik, a Udruzi za zaštitu životinja „SPAS” hranu za pse.

-Organizirali smo i posjet Hrvatskom saboru, a nekoliko naših članova imalo je priliku posjetiti i Europski parlament. Pandemija bolesti COVID-19 primorala nas je sve naše aktivnosti premjestiti u digitalni prostor, čemu smo se uspjeli prilagoditi. Tako su naše članice i članovi počeli pisati kolumne o aktualnim temama za mlade, a počeo je izlaziti i Newsletter Mladeži HDZ-a Varaždinske županije – pojasnio je Jurak i naglasio kako je iz svega toga vidljivo da je njihov doprinos zaista velik te da su pravi pokretački motor.

Iako su mladi sve manje zainteresirani za politiku, njihova se organizacija može pohvaliti upravo suprotnim – sve većem porastu novih članova pa smo provjerili s predsjednikom Jurakom koja je njihova tajna i kako uspijevaju privući mlade na uključivanje. Kako nam je pojasnio, u protekle dvije godine, Mladeži HDZ-a Varaždinske županije pristupilo je dvjestotinjak novih članova, odnosno jedan novi član svaki treći dan.

Njihovo djelovanje temelji se na okupljanju mladih oko načela i vrijednosti stranačke organizacije, zbog čega Jurak smatra da su novi članovi prepoznali upravo to. S obzirom da su u prethodnom mandatu povećali vidljivost Mladeži kroz društvene mreže i prisutnost na raznim portalima, mladi su to prepoznali i uključili se.

Svjestan da se mladi danas susreću s velikim brojem problema, prije svega pitanjem kvalitetnog obrazovanjazapošljavanja i kupnje prve nekretnineJurak naglašava kako će se upravo zbog toga zalagati za osiguranje pristupa predškolskom odgoju za svako dijete s posebnim naglaskom na poticanje rada s darovitom djecom. Uz dogradnju škola diljem Varaždinske županije, Mladež HDZ-a, kao i županijsko vodstvo, nastojat će omogućiti uvođenje jednosmjenske nastave u svim školama, a kako bi stvorili što bolje prilike na tržištu rada, poticat će razvoj studijskih programa prema potrebama gospodarstva, te osnivanje centara izvrsnosti za strukovne sektore.

-Time će se stvoriti što bolje prilike za mlade na tržištu rada, koje vode k stjecanju prve nekretnine, a što čini prvi korak k osamostaljenju mladih – rekao je Jurak.

Upravo radi svih aktivnosti koje najveća organizacija mladih u Varaždinskoj županiji provodi, prošle im je godine tadašnji predsjednik Mladeži HDZ-a Ivan Vidiš uručio nagradu za najbolju županijsku organizaciju Mladeži HDZ-a u Hrvatskoj.

-Ovu nagradu pripisujem radu, trudu, zalaganju i entuzijazmu svih članica i članova Mladeži HDZ-a Varaždinske županije. Bez njih, ove nagrade ne bi bilo. No, tu nećemo stati, nagrada nam je samo poticaj i motiv da u budućnosti budemo još bolji – istaknuo je Jurak.

Za kraj, mladima Varaždinske županije poručio je da ostanu u Hrvatskoj jer su nova znanja i ideje uvijek dobrodošli.

-Za sve mlade ima mjesta, a uz rad, trud, upornost, hrabrost i odvažnost, ništa vas neće udaljiti od ostvarenja vaših ambicija. Pred našom generacijom je velika odgovornost i zato radite na sebi, prije svega na svom obrazovanju, a svojom kreativnošću i inovativnošću ponudite nešto što odgovara vremenu koje je pred nama! – zaključio je najmlađi varaždinski županijski vijećnik.

tklopotan / www.sjever.hr
03.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.