Now Reading:
15 godina Zaštitne radionice Srednje strukovne škole – osobe s invaliditetom su marljivi radnici koji cijene zaposlenje
Full Article 4 minutes read

15 godina Zaštitne radionice Srednje strukovne škole – osobe s invaliditetom su marljivi radnici koji cijene zaposlenje

U petak, na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, obilježeno je 15 godina rada Zaštitne radionice Srednje strukovne škole Varaždin. Osnovana je 13. prosinca 2006. godine, a danas je u njoj zaposleno 25 radnika, od kojih je 13 osoba s invaliditetom.

U Zaštitnoj radionici proizvode radnu i zaštitnu odjeću, navlake za stolce, posteljinu i kućansko rublje, torbe, ruksake i drugu tekstilnu i kožnu galanteriju, namještaj te građevnu stolariju.

Ravnatelj Srednje strukovne škole Dražen Košćak naglasio je da su prije 15 godina počeli s desetak zaposlenih, od toga je bilo šest osoba s invaliditetom.

– Kroz godine smo rasli i sad nas je 25 stalno zaposlenih u radionici i nas šest-sedam je angažirano koji tu radionicu vodimo, odnosno pomažemo da uspješno radi. Počeli smo sa sitnijim poslovima, bili smo nepoznati i trebalo nam je nekoliko godina da steknemo ime. Danas imamo dovoljno posla, dobro radimo. Naši kupci su uglavnom tvrtke iz Varaždina i okolice, ali imamo i iz Zagreba i drugih krajeva. Mislim da su jako zadovoljni i našom kvalitetom i rokovima – rekao je Košćak.

– Ovdje imamo nekoliko vrsta invaliditeta, imamo tjelesne invalide, djecu s mentalnim teškoćama i imamo gluhe osobe. Svatko radi ono što može, gdje ga možemo najbolje iskoristiti. Većina tih osoba s invaliditetom su nekad bili naši učenici. Naša škola je najstarija redovita srednja škola u Hrvatskoj koja obrazuje učenike s teškoćama, 53 godine, od 1968. godine – dodao je ravnatelj Srednje strukovne škole.

Predstojnica Područnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Branka Šaško podsjetila je da su sa Srednja strukovnom školom i Varaždinskom županijom sudjelovali u osnivanju ove radionice prije 15 godina.

– U ovom trenutku u evidenciji varaždinskog Zavoda za zapošljavanje prijavljeno je 138 osoba s invaliditetom. Otprilike je jednak broj muškaraca i žena. Većina tih osoba ima završenu trogodišnju školu. Mogu reći da se u zadnje dvije osobe s invaliditetom dobro zapošljavaju. Tijekom ove i prošle godine zaposleno je ukupno 210 osoba s invaliditetom. Mi smo županija s jednom od najnižih stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj. Ona trenutno iznosi 3,2 posto. Radne snage kronično nedostaje. I to je ponukalo naše poslodavce da daju priliku osobama s invaliditetom da se zaposle, jer i oni su vrlo vrijedni i marljivi radnici. Cijene to što se zaposle, cijene radni odnos, jako se trude, čak i više od ostalih radnika jer im je dana prilika da krenu u život, da se socijaliziraju, da primaju plaće i da budu i dalje vrijedni članovi našeg društva – naglasila je Šaško.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek istaknuo je da ova godišnjica znači da Varaždinska županija može izvrsnost provoditi i u dijelu gdje ima osobe sa zdravstvenim ili nekim drugim teškoćama.

– Svi oni danas marljivo rade i zarađuju novac. Za tržište rada to je nevjerojatno značajno. Danas na razini Hrvatske sektor tekstila, ali i sektor kože i obuće, predstavlja 60 posto prihoda. Isto tako, 60 posto u financijskom smislu izvoza je u Varaždinskoj županiji iz sektora kože, obuće i tekstila. To je nevjerojatna stvar i znači da i u ovakvim sektorima koji nisu popularni na tržištu rada možemo imati izvrsnost. Što znače tekstil i obuća za Varaždinsku županiju? Mi smo donijeli novu odluku na Županijskoj skupštini, gdje smo krenuli u strukovne centre izvrsnosti i jedan od strukovnih centara izvrsnosti je iz sektora kože i obuće. Surađujemo s Tekstilno-tehničkim fakultetom i pripremamo investiciju od oko 30 milijuna kuna koja će dati dodatni prostor, gdje će biti i naša Strukovna škola i gdje će biti Fakultet. Tu će se razvijati izvrsnost – najavio je Huđek.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
03.12.2021.

Input your search keywords and press Enter.