Now Reading:
Prihvaćen varaždinski županijski proračun od 305 milijuna kuna
Full Article 2 minutes read

Prihvaćen varaždinski županijski proračun od 305 milijuna kuna

Na sjednici varaždinske Županijske skupštine u utorak većinom glasova prihvaćen je proračun Varaždinske županije za 2022. godinu „težak“ 305 milijuna kuna.

Župan Anđelko Stričak naglasio je da je konsolidirani proračun, sa svim korisnicima iznosi 1,67 milijardi kuna, dok je dio Varaždinske županije 20 posto odnosno 305 milijuna kuna, što je 2 posto više.

– Najznačajniji su i dalje porezni prihodi, a od porez na dohodak iznose 74 milijuna kuna ili 6 posto više. Ključni županijski projekti realizirat će se uz maksimalan angažman nacionalnih i europskih sredstava. Naglašavam da je 80 posto proračuna namijenjeno za obrazovanje, zdravstvo i gospodarstvo i poljoprivredu, za obrazovanje 52 posto, za zdravstvo 16 posto i gospodarstvo 12 posto. Sredstva za obrazovanje iznose 156 milijuna kuna i od toga za infrastrukturne projekte 13 škola 16 milijuna kuna, a 12 milijuna kuna za centre kompetentnosti – rekao je Stričak.

Planira se i završetak izgradnje Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin, Respiracijskog centra Klenovnik, Jedinice za liječenje moždanog udara dnevne bolnice u sklopu Opće bolnice Varaždin, Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama i sanacija bazena Minerva.

Proračunom su predviđena i sredstva za projekt Bukotermal koji će doprinijeti energetskoj samodostatnosti županije, smanjenju emisija CO2 i proizvodnji energije.

Proračun Varaždinske županije za 2022. godinu podržao je 21 vijećnik HDZ-a, HNS-a i Čehokove liste, protiv je bilo šestero SDP-ovaca, a suzdržano sedmero reformista.

Na sjednici je prihvaćena i jedna promjena u ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela. Poslovi zaštite okoliša i prirode, koje je dosada obavljao Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, prelaze u nadležnost Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Varaždinska županija planira izgradnju Prezentacijskog centra Gomila u Jalžabetu koji će biti vrijedan oko 25 milijuna kuna. Vijećnici su prihvatili otkup 47.000 kvadratnih metara zemljišta na kojem se nalazi jedno od najvrjednijih primjera prapovijesne grobne arhitekture tog tipa u cijeloj Europi, koja potječe od istočnohalštatske kulture iz sredine 6. stoljeća prije Krista, do maksimalne visine jedinične cijene do 10 kuna po metru kvadratnom.

n.kalajdžija / www.sjever.hr
30.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.