Now Reading:
Evo zašto se u Međimurju koronavirus tako brzo širi!!!!
Full Article 2 minutes read

Evo zašto se u Međimurju koronavirus tako brzo širi!!!!

Međimurje bilježi veliki broj novozaraženih. Samo u posljednja 24 sata radi se o 246 novih slučajeva. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Marina Payerl-Pal, vjeruje kako je trenutačna epidemiološka situacija posljedica delta-plus soja koji je zabilježen u Međimurju. O čemu se radi pojasnila je za HRT.

– U uzorcima koje smo slali na sekvencioniranje dokazali smo taj soj krajem rujna, potom početkom listopada. Među tim poslanim uzorcima imamo četiri dokazana delta-plus soja koje karakterizira izrazita brzina širenja, što ove brojke pokazuju, ali i teže kliničke slike – rekla je Payerl-Pal.

Dodala je i da je oko 75-80% svih hospitaliziranih necijepljeno dok se radi o manjem postotku cijepljenih osoba dvjema ili jednom dozom. Loše je i to što se unatoč jednoj od najboljih procijepljenosti odraslih u zemlji – 65% procijepljenog stanovništva starijeg od 18 godina, bolnica rapidno puni.

– Puno je faktora. Jedan je sam virus, njegova virulencija i brzina širenja. Svi znamo da cijepljenje nije 100-postotna garancija, cijepljeni mogu biti prenositelji virusa i razboljeti se. Mi bilježimo preko 20.000 oboljelih u Međimurju u cijelom periodu pandemije – rekla je Payerl-Pal za HRT uz apel na daljnje cijepljenje, a s ciljem dosega cijepljenih od 90%.

skalajdzija/www.sjever.hr
18.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.