Now Reading:
JEDINSTVENI U REGIJI Konji kod Čakovca žive kraljevskim životom – imaju čak i welness
Full Article 3 minutes read

JEDINSTVENI U REGIJI Konji kod Čakovca žive kraljevskim životom – imaju čak i welness

Jeste li znali da u Črečanu, naselju nedaleko Čakovca postoji welness? Ta činjenica vjerojatno i nije toliko zanimljiva, no ono što je zanimljivo, nesvakidašnje i jedinstveno u cijeloj regiji jest to što je riječ o welnessu za konje.

Da, dobro ste pročitali – ove plemenite životinje kod Čakovca zaista žive kraljevski! Riječ je o obiteljskoj farmi koju vodi diplomirana inženjerka zootehnike Ema Prokeš, a u razgovoru za naš portal otkrila je što sve nudi njihova farma, zašto je jedinstvena i odakle potječe njezina ideja.

Kako je naglasila Ema, ona i njezina obitelj bave se s konjima već tridesetak godina, a kao i njezini roditelji, jahala je od malena, pa ljubav prema ovim plemenitim životinjama proizlazi još iz djetinjstva.

Njihova farma jedinstvena je po tome što sve sami rade na jednom mjestu. Dok su drugi, bilo konjički klubovi ili uzgajivači vrlo ciljno orijentirani i bave se samo uzgojem, treningom ili školom jahanja, Ema i njezina obitelj na svojoj farmi imaju sve. Kad kažemo sve, upravo to i mislimo jer osim što imaju pansion za konje što znači da ih vlasnici mogu dovesti na farmu gdje će živjeti, trenirati i imati vrhunski tretman, imaju i pravi pravcati welness u kojem se nakon napornog treninga opuštaju. Uz to, i sami uzgajaju konje, treniraju ih i dresiraju.

-Konji su zapravo životinje koje su kroz cijelu povijest bile plijen pa im vrlo teško pada da im netko sjedi na leđima. Osjećaju se ugroženo ako se ujahivanje i socijalizacija ne naprave na način prilagođen njima, za što je potrebno puno znanja i infrastrukture, a zbog svega što naša farma nudi, oni su već socijalizirani pa ih je lakše izdresirati – naglasila je Ema.

Nakon što se probude i doručkuju konji idu u ispuste, pašnjake ili pak šetalicu obloženu gumom kako im se zglobovi ne bi oštećivali. Mladi konji imaju prilagođen pašnjak na kojem žive u krdu kao divlji konji, bez restrikcija, dok za starije konje imaju jedan od najboljih terena za jahanje zbog čega i drugi dolaze k njima trenirati vlastite konje.

Ono po čemu su jedinstveni u cijeloj regiji je slana soba koja, osim što utječe na zdravlje ovih životinja, omogućuje im opuštanje i regeneraciju mišićnog tkiva nakon treninga.

Kako nam je opisala Ema, s obzirom da je tijekom cijelog svog školovanja težila učenju od boljih i naprednijih, odlazeći na edukacije u strane države, upoznala se i s idejom slane sobe te ju odlučila implementirati na svojoj farmi. Osim po welnessu za konje, ova farma jedinstvena je i po tome što je didaktička, pa su studenti, vrtićarci i školarci uvijek rado viđeni i dobrodošli gosti. Njih nastoje educirati, pokazati im kako raditi s kojima i koji je optimalan način treniranja i ophođenja sa sportskim konjima.

-Ja sam jako veliki ambasador toga da se u radu s konjima treba prilagoditi njima. Oni žele sve napraviti, samo im treba znati objasniti kako. Moj je cilj poboljšati život ovih plemenitih životinja – poručila je vlasnica ove jedinstvene farme.

Iako tipični dan ne postoji, svakom su zajednički treninzi i opuštanja u slanoj sobi te pomno planirana prehrana konja koja se sastoji od doručka, ručka, večere, za neke čak i od kasne večere, a jedino što možemo zaključiti jest da ove plemenite životinje kod Čakovca zaista žive kraljevskim životom.

tklopotan / www.sjever.hr
13.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.