Now Reading:
U Međimurskoj županiji sve više zaražene djece, Sušec: Treba se cijepiti i otkloniti zablude!
Full Article 4 minutes read

U Međimurskoj županiji sve više zaražene djece, Sušec: Treba se cijepiti i otkloniti zablude!

U Međimurskoj županiji korona stanje sve više liči na ono iz prosinca prošle godine. Kako je istaknuo načelnik Stožera civilne zaštite Branko Sušec, trend je „već danas je bolje nego sutra” – jer svakim je danom sve gore i gore. Međimurska županija danas broji 366 novih korona slučajeva!

– Šezdesetak posto pozitivnih u kontigentu testiranih nam govori da nam je situacija pobjegla. Cjepivo nas ne štiti toliko od bolesti, nego od smrti. Danas imamo u Hrvatskoj 30-ak umrlih, da nema cjepiva bilo bi ih 300 – poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Branko Sušec

– Svi mi moramo brinuti brigu o zdravstvenom sustavu! Činjenica je da pandemija dugo traje i da su novi sojevi sve invanzivniji. Treba znati da 75 posto od onih koji su trenutno u bolnici nisu cijepljeni – rekao je zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i pozvao građane da se cijepe te poručio kako zablude treba otkloniti!!!

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Marina Payerl Pal ističe kako je jučerašnji dan bio najcrniji dan u Međimurju po pitanju korone.

Testirano je 616 uzoraka od kojih je 60 posto bilo pozitivno što je brojka od 366 pozitivnih. Trend porasta se nastavlja i on se nastavlja na 7-dnevnu i 14-dnevnu incidenciju. Približavamo se brojci iz 12 mjeseca kada smo bilježili najteže dane u Međimurskoj županiji. Broj hospitaliziranih će se sigurno odraziti i na broj umrlih. Među delta sojevima pojavio se i virulentni soj koji se puno lakše i brže prenosi. Jedina opcija za sve nas je cijepljenje – poručila je Payerl Pal i dodala kako, iako Međimurska županija ima relativno dobru procjepljenost, to još uvijek nije dovoljno!

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, Igor Šegović kazao je kako je situacija alarmantna i da je na bolnici sve veći pritisak! Naime, u ŽB Čakovec hospitalizirano je 50 pacijenata čije su kliničke slike puno teže u odnosu na prijašnje.

– Klinička slika hospitaliziranih pacijenata je, za razliku od prethodne godine, puno teža i gotovo svi zahtijevaju neki oblik respiratorne potpore. Mi aparate imamo, međutim na smo gornjoj granici iskorištenosti i moramo nabavljati nove uređaje. Sve je veći broj zaražene djece i to više nije da djeca malo šmrcaju, nego su sve teže bolesna. Na odjelu pedijatrije je trenutno troje covid pozitivne djece – izvijestio je Šegović i dodao kako bi se odrasli i djeca starija od 12 godina trebali cijepiti.

Specijalistica epidemiologije, Višnja Smilović uputila je poruku svima koji su pozitivni na koronavirus da se čim dobe pozitivan nalaz moraju izolirati, da izolacija traje deset dana i da u ovoj situaciji ne mogu očekivati da će ih netko isti dan nazvati i reći im što da rade.

Nas u zdravstvenom sustavu je premalo da bismo mogli ovako veliku brojku novooboljelih u tako kratkom vremenu obraditi. Neki će možda čekati i po par dana da ih se nazove. Najosnovnije je izolirati se od svih ukućana. Ukućani koji nisu cijepljeni moraju ostati u samoizolaciji, isto kao i djeca – poručila je Smilović i dodala kako svi su u zdravstvenom sustavu uz sve ostale poslove koji se još uvijek redovno obavljaju prenapregnuti.

Ravnatelj Doma zdravlja Čakovec, Branko Vrčić naglasio je kako je i sustav primarne zdravstvene zaštite, kao i svi drugi zdravstveni sustavi prenapregnut.

– Sada smo došli do jedne točke na kojoj nismo nikad bili, a gdje će nas to dovesti zaista ne znam – rekao je Vrčić i uputio molbu svima da budu strpljivi, a svi zajedno moramo doprinijeti tome da zdravstveni sustav funkcionira.

mčaržavec/www.sjever.hr

Input your search keywords and press Enter.