Now Reading:
FOTO Svečano obilježena 103. obljetnica Goričanske Republike, utjelovljene ponosa svih žitelja Općine Goričan
Full Article 2 minutes read

FOTO Svečano obilježena 103. obljetnica Goričanske Republike, utjelovljene ponosa svih žitelja Općine Goričan

U srijedu je svečano obilježena 103. obljetnica Goričanske Republike. Uz domaćine, načelnika Emanuela Sinkovića i predsjednika Općinskog vijeća Petra Bakse položen je vijenac, zapaljene su svijeće i odana je počast ispred spomen ploče mještana koji su položili svoje živote u borbi za slobodu.

Program obilježavanja nastavio se u Multimedijalnoj dvorani Općine Goričan intoniranjem državne himne u izvedbi pjevačica KUD-a Goričan

Načelnik Sinković istaknuo je važnost obilježavanja ovog jedinstvenog fenomena u hrvatskoj povijesti te naglasio kako je Republika Goričan utjelovljenje ponosa svih žitelja općine.

Program je nastavljen govorom o povijesnom tijeku revolucionarnih zbivanja profesora emeritusa Stjepana Hranjeca. Nezadovoljni mađarskom upravom, gladni i ogorčeni mještani su u noći s drugog na treći studeni 1918. godine protjerali okupatorsku vlast i proglasili Goričan republikom te na taj način prekinuli veze s ondašnjim državnim sustavom.

Mještani su upali u općinske prostorije, uništili sliku cara i kralja, i otjerali službenike i trgovce koji su upomoć pozvali vojsku. U krvi je ugašena 16. studenog 1918. godine, a živote su uz Franju Tisaja, izgubili i Vid Gašparić, Đuro Horvat, Đuro Beti i Tomo Lukovnjak, kojima je 1978. usred Goričana podignuta spomen-ploča.  

Izvedbom pjesama „Moje selo“ i „Vu pol noći dimo dojdem“ KUD Goričan uveličao je obilježavanje 103. obljetnice Goričanske Republike.

Okupljenima su se obratili i župnik Josip Drvoderić koji se osvrnuo na povijesni dio događaja vezanog uz 1. svjetski rat i voditeljica regionalnog turističkog centra Jelena Berečić koja je objasnila kako se Goričanska republika može iskoristiti kao turistički proizvod.

Samo obilježavanje završilo je otvaranjem prigodne izložbe u Multimedijalnoj dvorani te okruglim stolom na temu Goričanske Republike.

Foto: Studio Vipro
www.sjever.hr / gorican.hr
04.11.2021.

Input your search keywords and press Enter.