Now Reading:
U Čakovcu predstavljena nova aplikacija Grada „Transparentnost isplate iz proračuna“ vrijedna više od 64 tisuće kuna, gradonačelnica Cividini: Transparentnost će nam pomoći u podizanju kompetitivnosti i zadržati nas u vrhu transparentnih gradova!
Full Article 3 minutes read

U Čakovcu predstavljena nova aplikacija Grada „Transparentnost isplate iz proračuna“ vrijedna više od 64 tisuće kuna, gradonačelnica Cividini: Transparentnost će nam pomoći u podizanju kompetitivnosti i zadržati nas u vrhu transparentnih gradova!

U petak, 29. listopada u Gradskoj vijećnici Grada Čakovca predstavljena je nova aplikacija Grada „Transparentnost isplate iz proračuna“ vrijednosti od 64.130,94 kuna s uključenim PDV-om, a koju je predstavila gradonačelnica Grada Čakovca, Ljerka Cividini uz predsjednika Gradskog vijeća Grada Čakovca, Darka Zvera.

Navedena aplikacija daje uvid u sva plaćanja iz proračuna Grada Čakovca kao i povezanih trgovačkih društava i ustanova, a uvođenjem iste, Grad podiže svoju transparentnost i digitalizaciju javne uprave te svojim građanima pruža mogućnost uvida u trošenje sredstava.

Gradonačelnica Cividini istaknula je kako je ovo novi korak za Grad Čakovec i za njegove građane. Ističe, politička transparentnost izraz je koji mnogi koriste olako ne shvaćajući pritom odgovornost, posao i trud koji ista donosi te prethodi. Stoga je iskoristila priliku i zahvalila članovima tima, djelatnicima gradske uprave i institucija koji neumorno rade na približavanju svog rada građanima.

– Konstantno se radi na unaprjeđenju vlastite učinkovitosti i integritetu koji će donijeti novi standard u instituciju Grada Čakovca, novu stepenicu više u vidu transparentnosti, ali time i povjerenju. Podizanje standarda posao je koji nema ni svoj početak, ali ni svoj kraj posebice kada je uključivanje građana u pitanju. Transparentnost je dužnost svakog tko radi u javnoj upravi i to je posao koji ne staje ovom aplikacijom, baš naprotiv. Ona će nam pomoći u podizanju kompetitivnosti i zadržati nas u vrhu transparentnih gradova – poručila je gradonačelnica Cividini i pozvala svoje sugrađane da koriste aplikaciju, prate sve javno dostupne informacije na internetskoj stranici Arada i na taj način budu uključeni u rad Grada.

Mi smo ovdje zbog građana, svjesni da bez njihove participacije nema konzenzusa ni ispravnog smjera za dalje, a bez toga nema ni uspjeha – rekla je na kraju gradonačelnica.

Zver se dotaknuo samih početaka ideje o transparentnosti gradskih financija koja je zaživjela je još prošle godine, budući da se radi o trošenju javnog novca.

– Između dva kruga lokalnih izbora dogovorena je podrška iz redova stranke Fokus i tadašnje kandidatkinje, danas naše gradonačelnice, a dogovorena je na osnovi dvaju elemenata. To je element izgradnje četvrte osnovne škole i implementacija registra transparentnosti gradskih financija. Drago mi je da je gradonačelnica shvatila važnost navedenog i da s današnjim danom objavljujemo registar potpune transparentnosti gradskih financija. Sam registar obuhvaća podatke o isplatama iz gradskog proračuna, ali i podatke iz gradskih poduzeća i ustanova. U ovom trenutku objavljujemo i ukupnu sumu plaća svih zaposlenika gradskih uprava i poduzeća. Nakon što dobijemo odgovor od Agencije za zaštitu osobnih podataka, objaviti ćemo i pojedinačne plaće zaposlenih. Registar transparentnosti je alat kojim će se rasvijetliti svi stari troškovi do kojih je do sada bilo nemoguće doći, a još bitnije je spriječiti ponavljanje sumnjivih nabavki i nesuvislog trošenja novca što su i razlozi zbog kojih se Grad nalazi u poziciji višemilijunskih dugovanja – poručio je predsjednika Gradskog vijeća i dodao kako se uz malo volje može promijeniti način upravljanja gradskim sredstvima. Najavio je i da će isto biti napravljeno i u Međimurskoj županiji, ako bude izabran za župana.

mčaržavec/www.sjever.hr
29.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.