Now Reading:
U Varaždinskoj županiji evidentirana sve manja covid smrtnost – veliki udio zaraženih zauzimaju osobe mlađe životne dobi: Da li smo zadovoljni s procjepljenošću? Nismo, cilj je bio da dosegnemo barem 70 posto! Sutra kreće cijepljenje protiv gripe!
Full Article 6 minutes read

U Varaždinskoj županiji evidentirana sve manja covid smrtnost – veliki udio zaraženih zauzimaju osobe mlađe životne dobi: Da li smo zadovoljni s procjepljenošću? Nismo, cilj je bio da dosegnemo barem 70 posto! Sutra kreće cijepljenje protiv gripe!

Nakon što je u posljednja 24 sata testirano 419 osoba u Varaždinskoj županiji, zaraza koronavirusom potvrđena je kod 126 osoba. Na liječenju u OB Varaždin nalazi se 98 osoba od kojih je 9 pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja na respiratorima. U protekla 24 sata preminule su tri osobe. 7-dnevna incidencija iznosi 466, 14-dnevna incidencija 781 slučaj. Oporavilo se ukupno 94 osoba te broj aktivnih slučajeva iznosi 790.

Na današnjoj press konferenciji stožera civilne zaštite Varaždinske županije obratila se načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec, v.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj, primarijus, doktorica Renata Krobot, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Opće bolnice Varaždin, voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo, doktorica Katica Čusek-Adamić te predsjednik PU varaždinske Danijel Leskovar, voditelj Operativno-komunikacijskog centra.

Zagorec je istaknula kako je od početka epidemije u Varaždinskoj županiji ukupno evidentirano 25 234 slučajeva. Do sada je prvom dozom cijepljeno 49,5% stanovništva, a drugom dozom 46,2% ukupnog stanovništva dok je prvom dozom cijepljeno 59,3%, a drugom 55,5% odraslog stanovništva.

– Navedeni podaci svrstavaju nas na treće mjesto po procijepljenosti u odnosu na druge županije. Stožer svakodnevno prati razvoj situacije na našem području, ali i u regiji. Sve mjere, procijepljenost, potrebne dodatne aktivnosti uključujući i covid potvrde razmatraju se u odnosu na aktualnu epidemiološku situaciju. Budno se sve prati, slušaju se savjeti stručnjaka i svih kompetentnih ljudi uključenih u rad stožera – rekla je Zagorec i uputila apel za pridržavanje epidemioloških mjera te naglasila kako je cjepivo jedino rješenje kojim se može suzbiti pandemija!

Poljak je izvijestio o reorganizaciji službe Klenovnik gdje su smješteni pacijenti koji nisu ugroženi koronavirusom.

– Odjel infektologije popunjava se s kapacitetom od 23 kreveta. Otvaramo i COVID odjele u Novom Marofu kako bismo tamošnje pacijente mogli smjestiti, a da ih ne izlažemo problemima prilikom transporta. Ako usporedimo trenutnu situaciju s prošlom godinom, vidimo da je broj zaraženih i hospitaliziranih veći, ali zahvaljujući dobroj procijepljenosti djelatnika trenutno je u samoizolaciji ili je pozitivno 20 djelatnika dok ih je prošle godine bilo 134. Vodimo računa da bolnica što kvalitetnije zbrinjava sve pacijente i na taj način omogućavamo njeno daljnje funkcioniranje – poručio je Poljak.

Bosilj je pak naglasio kako svaki val ima svoje specifičnosti pa tako i ovaj četvrti. Izrazio je nezadovoljstvo budući da je postotak procjepljenosti još uvijek nedostatan za povratak u ”staro normalno”.

– Paralelno, s dosta velikim brojem zaraženih, odrađujemo i epidemiološke obrade i provodimo cijepljenje. Da li smo zadovoljni s procjepljenošću? Nismo, cilj je bio da dosegnemo barem 70%. Jedino što nas malo čini sretnima je da smo u odnosu na prosjek Hrvatske, nekoliko postotaka bolji. Daljnje cijepljenje će se provoditi tako da svi liječnici obiteljske medicine cijepe svoje pacijente što je i njihova zakonska obaveza. Također, u dva termina provoditi će se cijepljenje u bolnici Varaždin u podrumskom dijelu Kirurgije, te subotama u domovima zdravlja Ivanec, Novi Marof i Ludbreg rotirajući se svaku subotu – objasnio je Bosilj i dodao kako zabrinjava razlika postotka procjepljenih po jedinicama lokalne samouprave, uz naglasak kako je sustav spreman da odgovori na sve zahtjeve.

Krobot je kazala kako je od deset najtežih bolesnika, od kojih devet boluje od najteže kliničke slike i koji su u potpunosti ovisni o disanju preko respiratora. Jedan je pacijent cijepljen i to je pacijent koji je jučer odvojen od aparata. Prosječna životna dob pacijenata je 69 godina, smrtnost je znatno manja jer su bolesnici mlađe životne dobi, ali i zbog određenog udjela cijepljenih bolesnika s blažom kliničkom slikom.

Najmlađi bolesnik koji je nažalost preminuo imao je samo 40 godina, a najstariji 85. Kapaciteta imamo dovoljno, u svibnju smo imali i 30 bolesnika na aparatima, imamo dovoljno opreme, mjesta i posla. Rekla bih da su kliničke slike necijepljenih bolesnika jednako teške kao i u prethodnom valu, a veseli da su pacijenti koji su cijepljeni i bili u jedinici intenzivnog liječenja imali blaže simptome, dok je kod necijepljenih pacijenata smrtnost iznosila 75 posto – poručila je Krobot.

Čusek-Adamić je objasnila cijepljenje trećom dozom za koju je od jučer odobreno i cjepivo Moderne.

– Kategorije za koje je preporučeno ovo cijepljenje su korisnici staračkih domova i zaposlenici ustanova socijalne skrbi, zatim svi zdravstveni djelatnici, osobe starije od 65 godina, osobe mlađe životne dobi s teškim kroničnim bolestima. Velika kategorija procjepljivanja trećom dozom su osobe oslabljenog imunološkog sustava kojima je treća doza primarno cjepljenje u sklopu prve dvije – rekla je Čusek-Adamić i dodala kako su oko 30 do 35 posto novozaraženih djeca pa će se sukladno daljnjem tijeku brojki, situacija osluškivati te pravovremeno reagirati.

– Obrada je puno, na sreću, djeca nam ne pune bolnički zdravstveni sustav. Za online nastavu trebamo popratiti daljnji tijek brojki i događaja i osluškivati te pravovremeno reagirati – poručila je Čusek-Adamić.

Leskovar je naglasio kako osobe koje su cijepljene i imaju EU covid putovnicu mogu ući u Hrvatsku, a da bi se moglo ući u Hrvatsku bez mjere samoizolacije potrebno je imati ili EU covid putovnicu ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a vrijedi i antigenski test koji ne smije biti stariji od 48 sati.

– Ako osoba prilikom ulaska u RH ne posjeduje jedan od ta tri dokumenta određuje se mjera samoizolacije u trajanju od 10 dana koja se može ukinuti tako da se osoba testira i predoči negativan nalaz. Prilikom ulaska moguće je koristiti aplikaciju Enter Croatia čime se ubrzava ulazak jer kroz aplikaciju najavljujete svoj dolazak i unosite svoje podatke – objasnio je Leskovar.

Inače, kako su izvijestili iz Stožera, od četvrtka, 28. listopada u Varaždinskoj županiji započinje i procjepljivanje protiv gripe.

mčaržavec/www.sjever.hr
27.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.