Now Reading:
COVID POTVRDE: Ekscesa ne nedostaje! Što kažu ravnatelji bolnica?
Full Article 4 minutes read

COVID POTVRDE: Ekscesa ne nedostaje! Što kažu ravnatelji bolnica?

Od danas je za sve djelatnike u zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi, u cijeloj Hrvatskoj, obvezna EU digitalna covid-potvrda ili negativan test na covid-19 što se primjenjuje i za pratnju i za posjetitelje. Kontaktirali smo ravnatelja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, Tihomira Vančinu, ravnatelja Županijske bolnice Čakovec, Igora Šegovića, V..d. ravnatelja bolnice Damira Poljaka i ravnatelja Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Koprivnica, Matu Devčića.

Iako u Zagrebu izbijaju prosvjedi zbog aktualnih mjera, na samom su sjeveru Hrvatske ipak poslušniji. Kako ističe ravnatelj Vančina jutrošnja procedura koja je trajala sat vremena protekla je glatko, donekle.

Danas smo testirali 127 naših djelatnika, od kojih njih otprilike 80 nije ni cijepljeno niti je preboljelo covid. Svi su došli na posao i nitko od njih nije bio pozitivan. Nitko od pacijenata nije čekao. Sve se odvija normalno kroz trijažu i sustav testiranja za pacijenee koji trebaju hospitalizaciju – hladne operacije ili postupke u kojima se generira aerosol, to je standardna procedura – rekao je ravnatelj Vančina koji dodaje kako se s aktualnim mjerama slaže, no ima onih koji su se ipak oduprli sustavu.

Naime, kako je izvijestio, jedna spremačica bolnice odbila je testiranje, a cijepljena nije, što je rezultiralo, temeljem odluke Stožera i uputa Ministarstva, udaljavanjem spomenute s radnog mjesta dok se ne odluči testirati.

– Slažem se s odlukama koje su takve kakve jesu. Ja ih se kao ravnatelj držim. Nema tu velike pompe. Cijepite se – poručio je ravnatelj Vančina.

Ravnatelj Šegović pojasnio je kako trenutno imaju ukupno 92 djelatnika koji nemaju valjane COVID potvrde i koji se moraju testirati, a testiranje se odvijali kao i u OB Zabok – od 6 do 7 sati ujutro.

– To je oko 10 posto ukupnog broja naših zaposlenika koji se moraju testirati. Dobro smo se organizirali – kazao je Šegović.

Naglasio je kako je u Županijskoj bolnici Čakovec testiranje prošlo bez ikakvih problema, ponajviše zahvaljujući dobroj organizaciji i činjenici da su djelatnici testirani u trijažnom šatoru prije dolaska na posao, a ne dan prije.

– Testiranje i nalaz gotovi su za desetak minuta nakon čega djelatnici dolaze na odjel s negativnim testom. Danas je testirano 68 djelatnika i svi su bili negativni – rekao je Šegović pojasnivši kako danas nije testirano svih 92 djelatnika nego samo oni koji su danas radili, a ostatak će biti testiran dolaskom na posao.

Šegović je istaknuo kako su svi djelatnici testiranje prihvatili bez problema, no do jednog ekscesa je ipak došlo zbog novinarke koja je, kako kaže Šegović, uznemiravala djelatnike prilikom testiranja zbog čega je pozvana policija.

U Općoj bolnici Varaždin spremno su dočekali prvi dan uvođenja covid potvrda u zdravstveni sustav te sustav socijalne skrbi.

V.d. ravnatelja Poljak rekao je da je od ukupno 1869 zaposlenika bolnice njih 75 posto cijepljeno i imaju Covid potvrde, dok je za preostalih 167 djelatnika koji nisu cijepljeni organizirano testiranje.

– U Općoj bolnici Varaždin na više radilišta organizirali smo punktove gdje provodimo testiranja, odredili ljude koji su odgovorni za provođenje tih aktivnosti i svakih 48 sati provodimo testiranja – rekao je Poljak.
Dodao je da su tijekom nedjelje testirana 153 djelatnika te da nijedan nije nalaz nije bio pozitivan.

Kad je riječ o pacijentima, Poljak naglašava da tretman pacijenata za bolničko liječenje i dijagnostičke pretrage ostaje jednak kao do sad. Pacijenti za hospitalizaciju i dalje će morati imati PCR test.

– Provodimo testiranje unutar naše bolnice da bismo spriječili širenje covida unutar bolničkog sustava, kao i za određene pretrage gdje se očekuje aeorosol – kazao je Poljak i naglasio da pacijenti koji su naručeni na kontrolni pregled i dalje moraju proći trijažni punkt.

Ravnatelj Devčić ističe kako u OB Koprivnica ekscesa nije bilo, a niti su ih očekivali!

– Testirano je, sukladno procedurama za brzo antigens testiranje, 53 djelatnika. Svi su negativni. U OB Koprivnica je od 856 djelatnika cijepljeno više od 90% doktora i više od 70% sestara, ostatak postotka sestara je prebolio covid. Nadalje, mi od ukupnog broja djelatnika, imamo 109 djelatnika koji trebaju biti antigenski testirani s time da u taj broj ulazi i osobe koje su samo jednom cijepljenje i u procesu su čekanja druge doze – izvijestio je ravnatelj Devčić.

tklopotan/mčaržavec/www.sjever.hr
04.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.