Now Reading:
Tjedan posvećen svim poginulim i umrlim pripadnicima 103. brigade – položeni vijenci i zapaljene svijeće u Zagrebu i Krapini, Kolar: Ovi nas dani vraćaju u našu slavnu prošlost!
Full Article 3 minutes read

Tjedan posvećen svim poginulim i umrlim pripadnicima 103. brigade – položeni vijenci i zapaljene svijeće u Zagrebu i Krapini, Kolar: Ovi nas dani vraćaju u našu slavnu prošlost!

U Domovinskom ratu sudjelovalo je 11 500 branitelja Krapinsko – zagorske županije, a kroz domicilnu, 103. brigadu, prošlo je 6 930 pripadnika, od kojih ih je 8 poginulo, 45 ih je teško ranjeno, a preko 1 100 pripadnika preminulo je međuvremenu. Krapinsko – zagorska županija, na čelu sa županom Željkom Kolarom, ponosi se navedenim brojkama koje su dokaz da su zagorski branitelji prepoznali važnost prijelomnih trenutaka u kojima su u svojim rukama držali oružje i odlučno branili svoju domovinu.

U sklopu obilježavanja 30. godina ustrojavanja 103. brigade ZNG/HV danas su na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ratnog ministra obrane Gojka Šuška i stožernog generala Petra Stipetića, nakon čega se na isti način odala počast na gradskom groblju u Krapini.

Trideset godina je i puno i malo, ovisno s koje pozicije se gleda, a ovi nas dani vraćaju u našu slavnu prošlost, naglasio je župan Kolar.

– Prisjećamo se povijesnih dana stvaranja hrvatske države i odaziva Zagoraca u Domovinski rat, u sve postrojbe Hrvatske vojske i postrojbe MUP-a, ali i našu domicilna 103. zagorsku brigadu. Naša je obaveza kao Županije i mene kao župana i pripadnika 103. zagorske brigade, obilježiti tu veliku obljetnicu na kvalitetan način, onako kako su to naši dečki zaslužili. To i činimo, sjećajući se osmorice poginulih pripadnika brigade, naravno uvijek u mislima s njihovim obiteljima, prisjećajući se 45 teško ranjenih i svih onih koji su u tom trenutku uzeli pušku u ruke i bili spremni dati svoj život za stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske – kazao je župan.

Dodao je da će kruna svih događanja u Tjednu 103. brigade biti sutrašnje postrojavanje veterana brigade i dolazak vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga i hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

Predsjednik Udruge veterana 103. brigade HV, Žarko Miholić podsjetio je na ovotjednu promociju Monografije i obilazak grobova svih poginulih i umrlih pripadnika 103. brigade. Napomenuo je kako su 30 godina stariji, a velik broj pripadnika više nije među njima. U spomen na sve poginule i umrle pripadnike 103. brigade i cjelokupnog doprinosa u oslobađanju i stvaranju hrvatske države ovaj tjedan posvetili su svim pripadnicima.

– Obilježavamo 30 godina 103. brigade, njezinog doprinosa u Domovinskom ratu, ali i 30 godina Krapinsko-zagorske županije i njezinog učešća sa svojim resursima u borbenom dijelu Domovinskog rata. Danas smo obišli grobove prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, ministra obrane Gojka Šuška i generala Stipetića koji nas je pratio na gotovo svim ratištima ispred glavnog stožera – opisao je Miholić.

U ime gradonačelnika Grada Krapine, ovom je obilježavanju prisustvovao predsjednik Gradskog vijeća Mladen Gregurović koji je iskazao izrazit ponos na zagorske branitelje.

– Mi Zagorci ponosi smo na 103. brigadu jer je ona kroz svo svoje djelovanje časno provodila akcije u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i to bez bilo kakvih neželjenih situacija. Oni su ponosno branili domovinu, zaista mi je čast što sam u ime Grada prisustvovao ovom događaju – poručio je Gregurović.

mčaržavec/www.sjever.hr
01.10.2021.

Input your search keywords and press Enter.