Now Reading:
NA JESEN KREĆE CIJEPLJENJE TREĆOM DOZOM! Epidemiologinja Mayer: Početak je četvrtog vala. Situacija, nažalost, nije dobra!
Full Article 2 minutes read

NA JESEN KREĆE CIJEPLJENJE TREĆOM DOZOM! Epidemiologinja Mayer: Početak je četvrtog vala. Situacija, nažalost, nije dobra!

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, gostovala je na HRT-u i precizirala aktualnu epidemiološku situaciju, ističući kako 80 posto hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru nije cijepljeno, prenosi Poslovni.hr.

Početak je četvrtog vala. Situacija, nažalost, nije dobra. Ovaj tjedan imamo porast broja slučajeva od 20 do 25 posto s obzirom na prethodne tjedne. Kako završava ljeto, kako se ljudi vraćaju u svoja mjesta prebivališta i na radna mjesta, tako nam raste broj testiranja, vidimo da imamo porast broja novooboljelih. Više nam je značajniji broj hospitaliziranih, odnosno pacijenata s teškom kliničkom slikom kojima je potrebna pomoć u vidu respiratora – rekla je Mayer kao gošća HRT-a, prenosi portal Poslovni.hr.

– To nam je jedan od važnih pokazatelja zbog bolničkog sustava, da se ne optereti naglo. Bolnice su spremne za prihvat bolesnika, ali bilo bi idealno da je što manji broj hospitaliziranih – dodala je Mayer i naglasila kako je više od 80 posto hospitaliziranih i pacijenata koji su na respiratoru nisu cijepljeni.

– To je razlog zašto apeliramo na građane da se cijepe. Cjepivo štiti od teških oblika bolesti. Nije svejedno hoćemo li se razboljeti i imati blagu kliničku sliku ili ćemo imati tešku upalu pluća gdje ćemo završiti na intenzivnoj njezi, na respiratoru – rekla je epidemiologinja.

Obje doze cjepiva protiv koronavirusa primilo je 51 posto odraslog stanovništva, a hoćemo li morati primiti i treću dozu?

– S trećom dozom će se vjerojatno krenuti početkom jeseni i to će biti starije skupine, imunokompromitirani i s težim kroničnim bolestima – rekla je Mayer i dodala kako je cijepljeno oko 1 200 djece do 14 godina te oko 10 000 djece u dobi od 15 do 19 godina.

– Nije to veliki broj za sada, ali smo itekako zadovoljni da su roditelji osviješteni i da su dali privolu da se njihova djeca cijepe. Cjepivo protiv covida nije za nikoga obvezno, ni za djecu, ali je preporučivo. Posebno jer djeca žive u kućanstvima s bakama i djedovima, roditeljima koji imaju kronične bolesti i djeca mogu biti potencijalno opasna za svoje članove obitelji – poručila je Mayer.

www.sjever.hr/poslovni.hr
31.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.