Now Reading:
Kakvu to hranu konzumiramo? Europska unija uvodi strože standarde
Full Article 1 minutes read

Kakvu to hranu konzumiramo? Europska unija uvodi strože standarde

U sklopu šireg plana za prevenciju raka, Europska unija uvodi strože standarde za kontrolu hrane.

S obzirom da je nedavno i Europska agencija za sigurnost hrane izrazila zabrinutost, uvedena su nova ograničenja za olovo u hrani za novorođenčad, začinima, vinima i soli, a od utorka i nova ograničenja za kadmij u voću, povrću, žitaricama i uljaricama, piše Hina, a prenosi Poslovni.hr.

Europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides rekla je kako je svrha novih ograničenja poboljšanje zdravlja kroz pristup zdravoj prehrani i fizičkoj aktivnosti. Isto tako, u sklopu plana za borbu protiv raka, Europska unija želi dodatno smanjiti prisutnost kancerogenih onečišćivača u hrani.

Olovo i kadmij su izrazito kancerogeni, a prema najnovijim podacima ne postoji prag ispod kojeg se može isključiti štetno djelovanje na ljudsko zdravlje. Europska agencija za sigurnost hrane je nedavno izrazila zabrinutost oko utjecaja na neurološki razvoj novorođenčadi i djece, ali i fetusa. Visoke razine olova detektirane su na primjer u algama, ribi, morskim plodovima, a kadmij u tlo može dospjeti putem fosfatnih gnojiva.

www.sjever.hr / Hina / Poslovni.hr
31.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.