Now Reading:
POVIJESNI POSJET Varaždinski i osječko-baranjski župan po prvi puta sjeli za isti stol
Full Article 3 minutes read

POVIJESNI POSJET Varaždinski i osječko-baranjski župan po prvi puta sjeli za isti stol

Župan Anđelko Stričak u srijedu je u Varaždinu ugostio osječko-baranjskog župana Ivana Anušića. Tom su prigodom održali radni sastanak na kojem su razgovarali o budućoj suradnji i približavanju dvije županije, a priliku su iskoristili i kako bi domaćin župana Anušića proveo po Varaždinu koji ovih deset dana diše punim plućima.

Na početku ovog posjeta varaždinski župan Stričak istaknuo je kako je ovo povijesni susret jer u 28 godina otkako postoji ovakav teritorijalno-politički ustroj u Hrvatskoj, osječko-baranjski i varaždinski župan nikad nisu održali radni sastanak. Ujedno, ovo je i prvi posjet nekog župana u Stričakovom mandatu, a zbog činjenice da njih dvojica dijele slične životne puteve, ovaj ih je susret posebno veselio.

-Naše životne putanje su slične – od Domovinskog rata, načelnika općina, vijećnika u Županijskoj skupštini, saborskih zastupnika, a sada i župana, on u drugom, ja u prvom mandatu tako da mogu naglasiti kako obojica zaista poznajemo problematiku – rekao je Stričak i dodao kako su u ovih nekoliko godina koliko su dužnosnici dobro surađivali, a tu suradnju planiraju dodatno unaprijediti.

Na sastanku su razgovarali o približavanju dvije županije u području turizma, obrazovanja, sporta i kulture.

-Razgovarali smo i o prometnoj povezanosti i gospodarskoj suradnji. Ovo je prvi sastanak i prvi puta da smo sjeli za stol i razgovarali, bit će toga još – kazao je Stričak naglasivši kako ga veseli što će za četiri godine moći obznaniti rezultate ove suradnje.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić je, zahvalivši Stričaku na pozivu, naglasio kako se rado odazvao, a istaknuo je i zadovoljstvo što će odmah moći iskoristiti priliku i razgledati grad u vrijeme Špancirfesta – jedne od najkvalitetnijih, najpoznatijih i najboljih varaždinskih manifestacija.

-Ono što je bitno za reći da smo kroz naš prvi sastanak razgovarali smo o suradnji na svim razinama. Mislim da Varaždinska i Osječko-baranjska županija imaju dosta stvari koje mogu zajednički razvijati, a iskustva Varaždinske županije će nam biti vrijedna, a nadam se i obrnuto – rekao je Anušić i dodao kako su teme bile prosvjeta, školstvo, kontinentalni turizam, gospodarstvo, ali i veliki projekti kao što su Podravska magistrala.

Na sastanku je zaključeno kako će i dalje razgovarati i o ostalim temama i nastojati unaprijediti suradnju na svim područjima, a župan Anušić je ovu priliku iskoristio i kako bi varaždinsku delegaciju pozvao u posjet Osječko-baranjskoj županiji.

-Siguran sam da će naši sastanci uroditi plodom jer, kao što je župan Stričak rekao, mi se jako dugo znamo, još iz vremena Domovinskog rata, a mi koji smo prošli vojni proces, u pravilu jako brzo dogovaramo i realiziramo konkretne stvari – zaključio je Anušić.

Župan Anušić je inače nositelj vojnih odlikovanja Republike Hrvatske, a od 1991. godine bio maloljetni dragovoljac Domovinskog rata te je kao pripadnik Zbora narodne garde, specijalne policije i Vojne policije sudjelovao u borbi za hrvatsku neovisnost. Od 2005. do 2017. obnašao je funkciju načelnika Općine Antunovac, jedne od najuspješnijih općina u Hrvatskoj. 2014. je izabran za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije, bio je saborski zastupnik, a 2017. je u drugom krugu lokalnih izbora postao župan Osječko-baranjske županije. U svibnju ove godine je po drugi puta izabran za osječko-baranjskog župana kada je u prvom krugu premoćno pobijedio svoje protukandidate s 61,83 posto glasova.

tklopotan / www.sjever.hr
25.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.