Now Reading:
Župan Darko Koren otvorio 13. Slivarijadu: Njegovanje starih običaja važno je za očuvanje našeg identiteta!
Full Article 2 minutes read

Župan Darko Koren otvorio 13. Slivarijadu: Njegovanje starih običaja važno je za očuvanje našeg identiteta!

U Dropkovcu je održana 13. Slivarijada kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren. Organizator ove manifestacije je lokalna Udruga Plava krv, a pokrovitelji Koprivničko-križevačka županija, Općina Gornja Rijeka i Grad Križevci.

Manifestacija njeguje tradiciju potkalničkih plemića jednoselaca Šljivara, a s druge strane služi promociji regionalnog brenda biljnih i voćnih rakija, među kojima dominiraju rakije od šljive. Program ovogodišnje Slivarijade započeo je ocjenjivanjem uzoraka šljivovice i voćnih rakija, a na natjecanje su se mogli prijaviti mali proizvođači i OPG-ovi.

Nagrađene su i najbolje rakije, a kod voćnih srebra su pripala Tihomiru Šikaću, Željku Katanoviću, Damiru Golubiću, Franji Sokaču, Tomislavu Ivaneku i Tadiji Bošnjaku, bronca Dragutinu Švagelju dok je priznanje primio Tomica Miklin. Kod šljivovica srebro je pripalo Tadiji Bošnjaku, Damiru Golubiću, Željku Katanoviću, Tihomiru Šikaću, Domagoju Horvatu, Dragutinu Švagelju i Laslu Totu, a broncu su osvojili Milomir Ivanović i Tomica Miklin.

Župan Koren koji je i otvorio ovu manifestaciju, čestitao je nagrađenima te pohvalio organizatore na trudu, naglasivši važnost čuvanja starih običaja kao obilježja koprivničko-križevačkog identiteta.

Predsjednik Udruge Plava krv Mario Crnčić zahvalio je svima na pomoći te se prisjetio početaka manifestacije, a riječi podrške uputio je i načelnik Općine Gornja Rijeka Darko Fištrović.

U sklopu manifestacije održan je malonogometni turnir, kušanje domaćih specijaliteta od šljiva i pekmeza, kolača i domaćeg kruha, a gosti su mogli vidjeti i prikaz pečenja rakije u starom kotlu na drva, kao i suvremene destilacijske kotle. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupile su mlade kajkavske pjesnikinje i pjesnici te Udruga „Potkalnički plemenitaši“, kao i grupa „Druga dimenzija“.

www.sjever.hr / kckzz.hr
24.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.