Now Reading:
MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Predstavljen projekt „Pruži ruku” za kvalitetniji život dementnih osoba, najavljen i prvi Alzheimer caffe
Full Article 5 minutes read

MEĐIMURSKA ŽUPANIJA Predstavljen projekt „Pruži ruku” za kvalitetniji život dementnih osoba, najavljen i prvi Alzheimer caffe

U Međimurskoj županiji oko 16 je posto stanovništva starije dobi, a među starijom populacijom mnogo je bolesnih osoba,. Upravo je stoga neophodna sinergija zdravstva, socijale, korisnika, stručnih djelatnika i obitelji, kako bi se starijim osobama poboljšala kvaliteta života.

Upravo s tim ciljem pokrenut je projekt „Pruži ruku” čiji je nositelj Međimurska županija, a partner Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec. Početna konferencija projekta vrijednog oko 1,5 milijuna kuna održana je u utorak u Maloj vijećnici Županije.

Zahvaljujući ovom projektu riješit će se problem socijalne isključenosti osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije u Međimurju, kazala je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač.

-Projekt je pisan na osnovu suvremenog sustava kvalitete rada u institucijama koje brinu za starije i nemoćne osobe, taj se sustav kvalitete zove E-qalin i provodi se u nekim europskim zemljama, a u Republici Hrvatskoj provodi se samo u Primorsko-goranskoj županiji gdje postoje edukatori, stručnjaci koji uvode projekt u Hrvatsku – rekla je pročelnica.

Podsjetila je da je u planu socijalne politike Međimurske županije skrb za starije osobe jedna od glavnih zadaća te da ima sve više starijeg i sve više starijeg bolesnog stanovništva, stoga je i odlučeno postojeći dnevni boravak za starije i dementne osobe u Domu u Čakovcu bazirati na kvaliteti i E-qalin modelu.
-Mi nismo edukatori i nemamo licencu, ali smo uspostavili kontakt s osobama koje imaju i one nam pomažu u tom našem pilot projektu koji će trajati godinu dana, da vidimo možemo li tome prići te koje bi bile naše obveze i izdaci da poboljšamo sustav u institucijama u kojima su smještene starije i nemoćne osobe – rekla je Tošić Grlač podsjetivši da je u Međimurju trenutno jedan županijski te 28 obiteljskih domova za starije i nemoćne.

Govoreći o sustavu E-qalin pročelnica je istaknula da se on zasniva na tome da se poštuje čovjek, stariji, dementan, bolestan čovjek, odnosno svaki korisnik institucije, a radi se na poboljšanju kvalitete života takvih ljudi te na poboljšanju njihove njege, što rezultira većim zadovoljstvom korisnika i njihovih obitelji.
-Ovaj je projekt nastavak Dnevnog boravka koji je Međimurska županija imala prijašnjih godina, ali zahvaljujući ovom sustavu sve će se to poboljšati i podići na višu razinu – zaključila je pročelnica.

Dnevni boravak u Domu za starije i nemoćne u Čakovcu startao je s osam korisnika i petero zaposlenih, a stručni tim čine dvije njegovateljice, socijalna radnica, radni terapeut i medicinska sestra. Svaki od njih ima svoju zadaću, a svi zajedno nastoje učiniti što više kako bi se poboljšala kvaliteta života osobama koje boluju od demencije i Alzheimera, rekla je socijalna radnica na projektu „Pruži ruku” Mateja Jambrović.
-Ovo je izuzetan projekt koji traje već trinaestu godinu. Moram zahvaliti Međimurskoj županiji i Domu za starije na pruženoj mogućnosti da se okušamo i steknemo neko iskustvo s ovim tipom korisnika. Međimurska županija je pokretač prvog Alzheimer caffea koji će se održati 21. rujna, a taj datum je simboličan jer se tada obilježava dan osoba koje boluju od Alzheimera. To je međužupanijski projekt jer se pozivaju druge županije i njihove udruge na susret osoba koje boluju od Alzheimera i njihovih obitelji te stručnjaka. Prvi će se održati u Čakovcu, zatim se širi u druge županije – Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku pa čak i Osječko-baranjsku – istaknula je Jambrović.

Ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu Štefica Martinez naglasila je da projekt Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija Međimurska županija sufinancira punih 14 godina.
-Zahvaljujem Županiji što je prepoznala potrebu i kvalitetu ovakvog oblika vaninstitucijskog zbrinjavanja osoba starije životne dobi. Kroz projekt „Pruži ruku“, kojeg je Županija nositelj, a mi kao partner, nastavit će se kontinuitet pružanja ove usluge na još kvalitetniji način, s obzirom na građevinske preinake, nabavu novog inventara, zapošljavanje stručnih osoba, na opće zadovoljstvo naših budućih korisnika, njihovih obitelji i samih djelatnika – rekla je Martinez.

Početnoj konferenciji projekta Pruži ruku nazočio je i međimurski župan Matija Posavec. Istaknuo je zadovoljstvo što je krenuo još jedan projekt koji je, naglasio je, važan za razvoj cijele zajednice i za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti.
-Neke studije pokazuju da su uz redovitu tjelovježbu, pa čak i prehranu, druženje i intelektualne aktivnosti važne ne samo za prevenciju, nego i za lakše savladavanje tih bolesti. Kad imate na jednom mjestu i stručno osoblje, od radnih terapeuta, medicinskih sestara, fizioterapeuta, i ustanovu u okviru našeg Doma za starije i nemoćne osobe, onda ste napravili kvalitetni sustav zbrinjavanja takvih osoba, još k tome, bez troška za njih odnosno za njihove obitelji – rekao je župan Posavec te dodao da projekt traje dvije godine, ali da će intencija biti nastaviti takav socijalni standard i nakon njegova završetka.

Projekt „Pruži ruku” provodit će se do 28. srpnja 2022. godine, a vrijedi istaknuti da je za njegovo provođenje dobivena EU potpora u stopostotnom iznosu.

a. kučić/sjever.hr
24.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.