Now Reading:
U Hrvatskoj na jesen treća doza cjepiva? Evo što kažu epidemiolozi
Full Article 2 minutes read

U Hrvatskoj na jesen treća doza cjepiva? Evo što kažu epidemiolozi

U nekim je zemljama cijepljenje protiv koronavirusa trećom dozom već počelo, a i naši epidemiolozi sve češće spominju tu mogućnost.

Analiza antitijela starijih osoba koje su među prvima, od kraja prosinca i tijekom siječnja, cijepljene protiv COVID-19 pokazat će treba li se i u Hrvatskoj krenuti s trećom dozom, rekao je za Večernji list dr. Branko Kolarić, voditelj Službe za javnozdravstvenu gerontologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.
–Radio sam malo istraživanje i nadam se prvim rezultatima analize ovaj tjedan. Hoće li se krenuti s trećom dozom za starije, ovisi o rezultatima i o tome kako će po pitanju treće doze postupiti druge zemlje – rekao je epidemiolog.

Kolarić je krenuo s istraživanjem uzoraka antitijela korisnika iz zagrebačkog doma za starije nakon što se tamo ponovno pojavila zaraza. U domu na Trešnjevci, naime, zarazila su se 22 od ukupno 600 korisnika. Šestero je završilo u bolnici, dvoje od njih nije cijepljeno.

Kako je za Večenji list objasnio imunolog prof. Zlatko Trobonjača, koncentracija antitijela postupno se gubi, u prosjeku desetak mjeseci nakon preboljenja je prepolovljena, a nakon cijepljenja također se postupno smanjuje, iako ne tako brzo.

–Kako postupno gubite antitijela, a izloženi ste većoj koncentraciji virusa, može se dogoditi da smanjena količina antitijela više nije dovoljna da spriječi infekciju i da se čovjek reinficira, ako je prebolio, ili inficira iako je cijepljen – opisao je prof. Trobonjača razvoj postojanosti antitijela koji upućuje na treću dozu cjepiva, ali prvenstveno što se tiče imunokompromitiranih osoba.

Premda je Svjetska zdravstvena organizacija stava kako se s trećom dozom ne bi trebalo ići dok se cijepljenjem ne obuhvati veći dio svjetske populacije – trenutačno je na svijetu potpuno cijepljeno 24,4 posto populacije, sve više zemalja uvodi i treću dozu, mahom za starije i imunokompromitirane osobe. Već su krenuli u Izraelu, Srbiji, kreću i u SAD-u, Njemačkoj, Francuskoj, u kanadskom Ontariju, Velikoj Britaniji i UAE-u.

www.sjever.hr/vecernji.hr
23.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.