Now Reading:
FINALISTI IZBORA ZA NAJBOLJI EU PROJEKT Zagreb: Lakše zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom
Full Article 2 minutes read

FINALISTI IZBORA ZA NAJBOLJI EU PROJEKT Zagreb: Lakše zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom

Projekt Najbolji EU projekt drugu godinu zaredom provodi portal Župan.hr, u suradnji s Jutarnjim listom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU

Model aktivacije dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom kroz razvoj i provedu prilagođenih programa osposobljavanja i radnog treninga projekt je predložen u izboru za najbolji EU projekt u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici od strane Razvojne agencije Zagreb za koordinaciju i poticanje regionalnog razvoja

Vrijednost projekta bila je 835.889 kuna i u potpunosti su sredstva povučena iz Europskog socijalnog fonda, počeo se je provoditi 26.3.2019. godine i trajao do 27.10.2020. godine na području Zagreba i Zagrebačke županije, piše portal Župan.hr.

Povećati zaposlenje osoba s invaliditetom za zanimanje pomoćni kuhar i čistačica bio je glavni cilj projekta.

U projekt je bilo uključeno 59 dugotrajno nezaposlenih osoba s invaliditetom koji su bili pripremljeni za tržište rada što je rezultiralo zaposlenjem šest korisnika po završetku programa. Za potrebe projekta kreirana su dva programa osposobljavanja – program za poslove čišćenja i program za pomoćne kuhare te je kao dodana vrijednost izrađen priručnik „Mala kuharica“ prilagođen osobama s invaliditetom.

Opremljen je i trening centar za poslove kuhanja koji će i nadalje poslužiti za provedbu sličnih programa u Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO). Priručnik „Mala kuharica“ prilagođen je osobama s invaliditetom te je dostupan u fizičkom i elektronskom obliku. Po završetku programa nekoliko korisnika je pronašlo zaposlenje što je dodana vrijednost projekta.

Na kraju, korisnost ovog projekta vidljiva je u podizanju svijesti o važnosti uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada i doprinosu koji oni mogu pružiti zajednici.

Nositelj projekta bio je URIHO te partner Hrvatski zavod za zapošljavanje – Regionalni ured Zagreb.

Prema podacima na početku provođenja tog EU projekta, u RH je bilo 5 400 nezaposlenih osoba s invaliditetom, od kojih gotovo 1 200 iz Zagreba. Njih više od 70 posto nezaposleno je bilo dulje od godinu dana, a 17 posto njih taj status je imao više od osam godina. Trećina osoba s invaliditetom u Hrvatskoj nema ni dana radnog staža.

Cijeli članak pročitajte OVDJE

www.sjever.hr/zupan.hr
21.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.