Now Reading:
DOBRA VIJEST Varaždin među gradovima koji su najbrži u izdavanju građevinskih dozvola
Full Article 2 minutes read

DOBRA VIJEST Varaždin među gradovima koji su najbrži u izdavanju građevinskih dozvola

U 33 grada koji su u sustavu e-dozvole, u prvih šest mjeseci ove godine na građevinsku dozvolu čekalo se prosječno 28,6 dana, a prošle godine – zbog korone i lock-downa čekalo se punih 44,29 dana!

Brzina izdavanja građevinskih dozvola jedan od vrlo konkretnih pokazatelja efikasnosti gradskih uprava i vrlo bitan adut i kod privlačenja investitora, stoga su novinari portala Gradonačelnik.hr provjerili kakva je ove godine situacija s rokovima i koji su gradovi najbrži.

Prema podacima koje su dobili iz Ministarstva graditeljstva, prosječna dužina čekanja, odnosno izdavanja građevinskih dozvola u 33 grada koji su u sustavu e-dozvola  ove godine iznosi 29,6 dana. Što se ove godine tiče, u čak 13 gradova na dozvolu se čeka više od mjesec dana, a u samo tri manje od 20 dana.

Grad Varaždin na 5. je mjestu među najbržim gradovima u Hrvatskoj, a na dozvolu se čeka 21,23 dana, šest manje nego u najsporijoj 2020. godini kada se čekalo 27,3 dana. U 2019. Grad Varaždin bio je pak treći najbrži grad, dozvole su izdavali u roku 14,1 dana.

-Uvođenjem procesa digitalizacije kroz sustav eDozvole, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine osiguralo je važan sustav koji je također preduvjet što kraćeg izdavanja dozvola. 2019. godine u postupak izdavanja građevinskih dozvola uveden je i rok od 15 dana u kojem javnopravna tijela moraju potvrditi glavne projekte. Tom digitalnom sustavu su se brzo i efikasno prilagodila javnopravna tijela s područja Grada Varaždina gdje se čak i u roku kraćem od 15 dana izdaju potvrde na projekte, a to je jedan od preduvjeta za izdavanje građevinske dozvole. No važno je istaknuti i odgovorne službenike koji rade na postupku izdavanja građevinskih dozvola jer se predmeti odmah nakon podnošenja zahtjeva stavljaju u rad i započinje se s postupkom – napomenuli su u gradskoj upravi za portal Gradonačelnik.hr.

Inače, u Gradu Varaždinu su 2019. godine izdane 143 građevinske dozvole, 2020. godine njih 141, a u prvih šest mjeseci 2021. godine izdane su 82 građevinske dozvole.

www.sjever.hr/gradonacelnik.hr
11.08.2021.

Input your search keywords and press Enter.