Now Reading:
UNATOČ PANDEMIJI PROJEKTI NE STAJU: Varaždinski FOI treću godinu zaredom provodi projekt virtualne mobilnosti, a dojmove i iskustva s nama je podijelio student Karlo
Full Article 4 minutes read

UNATOČ PANDEMIJI PROJEKTI NE STAJU: Varaždinski FOI treću godinu zaredom provodi projekt virtualne mobilnosti, a dojmove i iskustva s nama je podijelio student Karlo

Unatoč pandemiji, međunarodni projekti na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike nisu stali. Naime, na FOI-u se treću godinu zaredom provodi projekt virtualne mobilnosti u suradnji sa studentima s nizozemskog Sveučilišta primijenjenih znanosti u Amsterdamu.

Cilj projekta pod nazivom Usporedba studentskih potrošačkih ponašanja: Međukulturalna vježba i virtualne mobilnosti je omogućiti studentima rad u virtualnim međunarodnim timovima kako bi razvili komunikacijske vještine u međunarodnom poslovnom okruženju. Osim toga, studenti su se upoznavali, umrežavali i sudjelovali u nastavi izvan matičnog fakulteta bez fizičkog putovanja.

Projekt se provodi u sklopu kolegija Pregovaranje u međunarodnom okruženju čija nositeljica je prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, a pokrenut je na inicijativu voditeljice Ureda za međunarodnu suradnju FOI-a Izabele Oletić Tušek. Na projektu sudjeluju i Andreia Carita, nositeljica predmeta Interkulturalna komunikacija i Menadžment u različitim kulturama na Sveučilištu u Amsterdamu te asistentice Antonela Čižmešija i Maja Kućar s FOI-a.

Kako bi se međusobno upoznali, usporedili studiranje u Nizozemskoj i Hrvatskoj, razmijenili iskustva te razgovarali o sličnostima i razlikama u kulturi, običajima i tradiciji studenti su koristili alate za online komunikaciju.

A kakva su iskustva i o čemu su sve FOI-evci razgovarali s nizozemskim kolegama pitali smo Karla Budenca, studenta prve godine diplomskog studija Ekonomika poduzetništva na FOI-u.

Karlo je, kako kaže, FOI odlučio upisati iz više razloga, a jedan od važnijih je institucionalna podrška koju fakultet nudi svojim studentima kroz Centar za podršku studentima i razvoj karijera. FOI odnosno Ekonomika poduzetništva bio mu je prvi i jedini odabir. Ovaj odličan i aktivan student koji je kroz studij puno vremena proveo u neslužbenom volontiranju kroz Studentski zbor i organizaciji raznih aktivnosti, uz to se još i bavi sportom.

Ovaj projekt, kaže Karlo, bio je iznimno ugodno iskustvo.

-Moram naglasiti kako je većina mojih kolegica i kolega doista uživala u projektu, a osobno smatram kako je on u potpunosti opravdao naša očekivanja – rekao je Karlo te posebno pohvalio rad profesorice Vidaček-Hainš koja je osmislila i provela ovaj projekt u suradnji s prof. dr. sc. Andreiom Caritom.

U projektu je sudjelovalo tridesetak studenata FOI-a i dvadesetak studenata s nizozemskog sveučilišta, a uz njih sudjelovali su i studenti koji se trenutno nalaze na razmjeni na varaždinskom fakultetu.

Tijekom provedbe projekta, studenti su bili podijeljeni u manje timove od četiri do šest članova, a iako je glavni cilj projekta bio usporedba i predstavljanje karakterističnih proizvoda i usluga turističke destinacije odnosno zemlje iz koje dolaze, Karlo naglašava kako su cjelokupno iskustvo, upoznavanje s kulturnim razlikama i komunikacija u međunarodnom okruženju bili ključni ishodi ovog projekta.

Iako dosad nije imao priliku sudjelovati na sličnim projektima, Karlo je na ovom čak i vodio jedan od međunarodnih timova koji se sastojao od šest članova.

-Moje iskustvo je vrlo pozitivno, čak štoviše, ugodno sam iznenađen lakoćom ostvarivanja komunikacije i općenitom kvalitetom iste – opisao je i naglasio kako je komunikacija bila vrlo prirodna i konstruktivna, a veći dio suradnje proveli su u upoznavanju, razgovorima o sličnostima i razlikama njihovih država, kultura i običaja.

Osim o sličnosti i razlikama hrvatske i nizozemske kulture i proizvoda i usluga povezanih s turističkim destinacijama, studenti su razgovarali i o sličnostima i razlikama u obrazovnim sustavima.

– Pozitivna strana našeg obrazovnog sustava je pristupačnost. Hrvatski obrazovni sustav je javan pa je samim time i dostupan široj populaciji, a uz to ga i država značajno subvencionira. Zbog toga su i studentski troškovi značajno manji nego u razvijenijim zapadnoeuropskim zemljama. U Nizozemskoj je ukupni trošak studija veći, a subvencioniranje od strane države značajno manje – opisuje nam Karlo te dodaje kako nizozemski obrazovni sustav puno više prati trendove tržišta rada za razliku od hrvatskog.

Isto tako, naglašava Karlo, bilo je zanimljivo vidjeti kako su se studenti sve više oslobađali svojih strahova i barijera, a komunikacija sa stranim studentima postajala je sve prirodnija.

-Ovakvi i slični projekti vrlo su važni jer za mnoge studente predstavljaju prvu komunikaciju u međunarodnom okruženju koja sa sobom nosi mnoge barijere, od komunikacije na stranom jeziku, susretanja s različitim kulturama i vrijednosti pa do straha od javnih nastupa i prezentacija – zaključio je Karlo koji smatra da bi ovakvi projekti trebali postati uobičajeni jer će studentima pomoći da se suoče s izazovima i steknu samopouzdanje i mirnoću u javnim nastupima.

Međunarodna komunikacija će velikom broju FOI-evaca zasigurno biti potrebna u daljnjem razvoju karijere pa ovaj projekt predstavlja vrlo vrijedno i poučno iskustvo te potvrđuje važnost međunarodnih projekata.

tklopotan / www.sjever.hr
31.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.