Now Reading:
Častimo vas kul novostima sa zabočke kulturne scene: “Nekako imam osjećaj da je nama svima zadaća, boriti se protiv dekadencije”
Full Article 3 minutes read

Častimo vas kul novostima sa zabočke kulturne scene: “Nekako imam osjećaj da je nama svima zadaća, boriti se protiv dekadencije”

U Zaboku je u tijeku najatraktivniji i najdugoročniji demo festival u Hrvatskoj koji ove godine plasira svoje 25. izdanje – sada već kultni i nadaleko poznat HGF što je odlična prilika da vas počastimo kul novostima sa zabočke kulturne scene. Naš sugovornik ovaj će put biti anoniman.

– Nekako imam osjećaj da je nama svima zadaća, boriti se protiv dekadencije, koja je sve više prisutna oko nas. Hrvatska je jako centralizirana zemlja, sva veća kulturna događanja događaju se samo u većim gradovima, a mi se još uvijek nekako borimo da i u manjim mjestima kao što je Zabok ipak bude nešto malo kulturnije i da se dešava nešto više od “turnira u beli, dani grada uz pečenog vola, tamburaški sastav Moje zlato…” Kultura je neprofitna stvar. Zato je teško to sve održati, ali se borimo. Kada se dogodi elektrifikacija pruge Zabok – Zagreb, izgradi novi Regenerator, stvarno se nadam da će biti lakše. Očekujem našu konkurentnost na kulturnoj sceni, da će nam ta “borba” biti lakša i da ćemo biti konkurenti, ne samo ekipi iz Zagreba, nego i ekipi iz Ljubljane, Beča… No, polako. HGF treba opstati jer, treba i dalje poticati mlade ljude da sviraju, stvaraju, da se bave glazbom i da je slušaju – kaže nam sugovornik.

Ističe, kako je problem što današnji klinci kada pokušaju nešto napraviti, okače to na YouTube i ako za 3 dana nemaju milijun pregleda, doživljavaju to nekim neuspjehom, odustaju. „Trebaju to raditi zbog sebe i gušta, a ne zbog drugih”, kaže.

Prvi HGF održan je u dvorcu Gjalskom 1996. Od tada mijenja više lokacija, a zadnjih 11 godina, HGF se odvijao u Regeneratoru, neke manje večeri, kantautore ili nastup manjih bendova održao se u krčmi Polanović. Povijest HGF-a.

Regenerator je srušen, gradi se novi kompleks koji će posjedovati klub, sviraone, studio, kino, hostel, galeriju. Radi lakše vizualizacije klik.

– Ovogodišnji HGF je drugačiji po tome što nema više Regeneratora, plus još uvijek je aktualna pandemija, pa smo veće koncerte odlučili raditi u ReGardenu. ReGarden je novi park u Zaboku, u kojem je u petak 23. srpnja održan koncert grupe Nipplepeople i bilo je stvarno iznad svih očekivanja. ReGarden se pokazao kao super mjesto za svirke na otvorenom, malo je maknut od centra pa buka ne smeta, lako je dostupan i veliki prostor parkinga nalazi se odmah pokraj – rekao nam je sugovornik.

Više informacija o parku na klik.

Ove godine ReGarden će se koristili za veće koncerte (25.9. finale HGF-a + Edo Majka), a ostali manji događaji održati će se u Polanoviću gdje je nedavno je preuređena terasa koju krasi divna atmosferu.

Raspored ovogodišnjeg HGF pratite ovdje i svakako podržite svaralaštvo koje mijenja poglede na svijet!

mčaržavec/www.sjever.hr
25.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.