Now Reading:
PRVI U HRVATSKOJ Muzej krapinskih neandertalaca nudi booking vodiča koji vas putem Zooma vodi u šetnju stalnim postavom muzeja
Full Article 3 minutes read

PRVI U HRVATSKOJ Muzej krapinskih neandertalaca nudi booking vodiča koji vas putem Zooma vodi u šetnju stalnim postavom muzeja

Muzej krapinskih neandertalaca bilježi porast individualnih posjeta od 12 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, a u prvoj polovici ove godine muzej je posjetilo oko 34 000 turista što je također značajan porast s obzirom na prošlu godinu.

Od samog otvorenja prije 11 godina, Muzej krapinskih neandertalaca pobuđuje veliku pažnju posjetitelja zbog svog specifičnog načina prezentacije krapinskih kamenodobnih stanovnika – neandertalaca koji su na tom području boravili prije 125 tisuća godina.

Znatno otežano poslovanje u 2020. godini koju je obilježila epidemija i lockdown osjetili su gotovo svi pa tako i Muzej krapinskih neandertalaca. Pad broja posjetitelja bio je neizbježan, s obzirom na zabranu posjeta, pa je broj grupnih posjeta pao za gotovo 50%. Grupe su većim dijelom činili učenici u sklopu školskih ekskurzija, a zbog obustavljanja izleta, više od godinu dana niti jedna školska grupa nije mogla obići muzej.


Popuštanjem mjera i poboljšanjem epidemiološke situacije bio je logičan porast broja posjetitelja, no tome je jednako tako doprinijela snažna marketinška aktivnost muzeja putem jumbo plakata, reklama na nacionalnoj televiziji i digitalnog marketinga, govori nam voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca i ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja Jurica Sabol.

-Sve je to zasigurno pridonijelo povećanom broju individualnih i obiteljskih posjeta, posebice tijekom vikenda. Vikendi su nam stvarno fantastični, gotovo 1000 ljudi kroz subotu i nedjelju posjeti krapinski muzej. Primijetili smo to već prošle godine kada su neke mjere popustile u srpnju da su nam vikendi znatno jači od tjedna, što u individualnim, što u obiteljskim posjetima – kazao je Sabol.

Da se sve polako vraća na ‘staro normalno’ govori i činjenica da muzej dnevno posjeti oko 200 ljudi, a s obzirom na otvaranje granica počeli su pristizati i strani posjetitelji – Slovenci, Nijemci, Česi, dok su na četvrtom mjestu, iznenađujuće, Amerikanci. U dva tjedna Krapinu je posjetilo čak 200-tinjak Amerikanaca, što je, smatra Sabol, odličan rezultat.

Također, dobra lokacija na prometnom koridoru uz granični prijelaz Macelj privlači turiste na ‘skidanje’ s autoceste prilikom odlaska ili polaska na godišnji odmor što svakako doprinosi dobroj posjećenosti tijekom ljetnih mjeseci.

Jednako tako, počeli su se vraćati i domaći gosti, ali, govori nam Sabol, sve je to još daleko od fantastične 2019. godine. Međutim, obzirom na situaciju smatra da su jedan od svijetlih primjera u kulturi svojom samoodrživošću po pitanju posjetitelja i prihoda.

Voditelj muzeja ipak optimistično tvrdi kako nije sve tako loše te se nada da će ovo razdoblje čim prije završiti kako bi se vratili na staro kada su bilježili 100 000 posjetitelja godišnje.

Muzej krapinskih neandertalaca prvi je muzej u Hrvatskoj koji od ove godine nudi online stručna vodstva uživo na način da bukirate vodiča koji vas u sat vremena putem Zooma vodi kroz stalni postav te uz interakciju odgovara na sva vaša pitanja.

abrkic/www.sjever.hr
17.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.