Now Reading:
KEŠNERIJADA – Kajkavski dani v Ludbregu – Najbolji kajkavski humoristični tekst je “Saki čovek ima ventile” Ankice Bistrović iz Koprivnice
Full Article 2 minutes read

KEŠNERIJADA – Kajkavski dani v Ludbregu – Najbolji kajkavski humoristični tekst je “Saki čovek ima ventile” Ankice Bistrović iz Koprivnice

U svečanoj dvorani dvorca Batthyany u četvrtak je održana podjela nagrada za najbolji kazališni humoristični tekst u sklopu kulturne manifestacije „Kešnerijada-kajkavski dani v Ludbregu“.

Kešnerijada je kulturna manifestacija kojom Gradska knjižnica i čitaonica Mladen Kerstner Ludbreg obilježava i pridaje važnost književnom stvaralaštvu i umjetničkom stvaralaštvu Mladena Kerstnera, a ove godine obilježava svoju 93. obljetnicu.

Ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Mladen Kerstner Ludbreg  Stjepan Stjepić ovu je manifestaciju podijelio na dva razdoblja – prije i poslije korone.

Prije korone to su uglavnom bili književni susreti, likovne i kiparske radionice, literarni natječaji i recitali za djecu koji su okupljali sve naraštaje. Posebno je važno bilo što su se ta druženja na Kešnerijadi organizirala sa tada još živućim glumicima iz serija Mejaši i Gruntovčani, likovima koje je Mladen Kerstner stvorio – Dudek, Regica, Presvetli i to je tim susretima davalo jednu posebnu draž – prisjeća se Stjepić i dodaje zabranom okupljanja nisu mogli puno napraviti pa su odlučili organizirati natječaj koji će se na neki način baviti tom tematikom koja se obrađivala na tim susretima.

Glavni uvjet je bio da se ti kazališni i dramski tekstovi pišu na kajkavskom jeziku i da su humoristični.

– Željeli smo ljudima dati mogućnost da stvaraju na kajkavskom u duhu tradicije u kojoj je stvarao Mladen Kerstner. To je ono što smo ovom Kešnerijadom uspjeli nakon korone dobiti i nadam se da smo uspjeli – zaključio je Stjepić.

Na raspisani javni natječaj ove godine 8 autora poslalo je 12 tekstova. Odlukom prosudbenog povjerenstva, u uži izbor za objavu u posebnom izdanju e-knjige „Kešnerovi meštri smeha“  odabrano je 6 tekstova:

– „Ogledi“ ( šifra Perica),

– „Saki čovek ima ventile“ ( šifra Kaštiga),

– „I“ ( šifra Šumovi proljeća),

– „Pismo“ ( šifra Dedasaur),

– „Konj za utrke“ ( šifra Šumovi proljeća),

– „Coprnice“ ( šifra Sunce).

Od spomenutih radova prosudbeno povjerenstvo odabralo je tri najbolja teksta.

Prvo mjesto i nagradu od 2000 kuna osvojila je Ankica Bistrović iz Koprivnice za tekst “Saki čovek ima ventile”.

Drugo mjesto i nagradu od 1000 kuna osvojio je Franjo Oreški iz Pribislavca za tekst “Pismo”.

Treće mjesto i 500 kuna pripalo je Đurđici Vukelić Rožić iz Ivanić Grada za tekst “I”.

abrkic/www.sjever.hr
08.07.2021.

Input your search keywords and press Enter.