Now Reading:
Početak turističke sezone u Međimurju – brojke se približavaju 2019. godini! Vraćamo li se polako u normalu?
Full Article 2 minutes read

Početak turističke sezone u Međimurju – brojke se približavaju 2019. godini! Vraćamo li se polako u normalu?

Kako je počela turistička sezona u Međimurju, raste li broj noćenja i koji turisti najradije dolaze pokušali smo saznati od direktora Turističke zajednice Međimurske županije Rudija Grule.

Grula je komentirao turističku sezonu s dolaskom prvih dana ljeta rekavši kako u Međimurju prevladavaju uglavnom domaći, lokalni gosti.

-Još uvijek nemamo nekakav znatni skok broja noćenja od stranih gostiju. To očekujemo sa startom prave turističke sezone i velikim eventima poput Porcijunkulovog – rekao je direktor TZ Međimurske županije.

Dodao je kako je to odraz velike neizvjesnosti u kojoj su se našli organizatori jer im je zbog nepredvidive epidemiološke situacije teško organizirati programe unaprijed i ugovoriti izvođače.

Kao primjer je naveo Grad Mursko Središće koje je, ističe, imao u planu lijep program “Ljeta uz Muru” koji je na kraju otkazan.

Usporedivši prvih 6 mjeseci ove godine s 2020. godinom više su nego zadovoljni. No, kako i sam kaže, bolje mjerilo je ‘normalna’ 2019. godina. Iako zahvaljujući većim dijelom domaćim turistima u odnosu na 2019. godinu trenutno bilježe skoro 80% dolazaka.

Postupnim vraćanjem na staro normalno apelirao je na sve da se cijepe jer je to jedini način da osiguramo sigurnu turističku sezonu i prvo na što strani gosti gledaju kada biraju destinaciju.

Većom procijepljenošću moći će se održavati više manifestacija, a za veće evente bit će nužan dokaz o cijepljenju ili negativan test, o čemu će ovisiti uspjeh tog događanja.

Što se tiče bookinga stranih turista, Grula kaže, kako zasada, što se tiče najava za srpanj i kolovoz dolazi najviše je Poljaka, nešto Čeha i Mađara te nešto manje Austrijanaca, a u blagom porastu su i Nijemci. No, napominje kako dolasci uvelike ovise o situaciji u pojedinim zemljama kao i njihovoj otvorenosti prema Hrvatskoj.

Jedan od takvih primjera su i susjedi Slovenci, tradicionalno najbrojniji strani gosti u Međimurju.
-Situacija je takva da je slovenska država njima podijelila i ove godine za odrasle državljane 100 eura, za dijete 50 eura pa onda jedna četveročlana obitelj dobije 300 eura za potrošiti u objektima u Sloveniji. Mi na to jednostavno ne možemo odgovoriti – opisao je Grula dodavši kako će ukoliko se Slovenci odluče za posjet Hrvatskoj birati more, a je to za Međimurje veliki hendikep kojem ne mogu parirati.

abrkic / www.sjever.hr
29.06.2021.

Input your search keywords and press Enter.