Now Reading:
Dan državnosti obilježen i u Varaždinu! Čačić: Mi u ovom gradu i ovoj županiji imamo posebno razloga sjetiti se svih žrtava i odati im počast!
Full Article 3 minutes read

Dan državnosti obilježen i u Varaždinu! Čačić: Mi u ovom gradu i ovoj županiji imamo posebno razloga sjetiti se svih žrtava i odati im počast!

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1991. i na povijesnu ulogu Hrvatskoga sabora u očuvanju hrvatske državnosti tijekom mnogih stoljeća. Povodom obilježavanja, izaslanstva Varaždinske županije, Grada Varaždina, PU varaždinske te članovi udruga branitelja položili su vijence i zapalili svijeće kod Križa branitelja na varaždinskom Gradskom groblju.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić ovom je prilikom istaknuo kako je na poziv predsjednika Tuđmana bio član Ustavne komisije koju je osnovao, a bio je prisutan i na postrojavanju začetka Hrvatskih oružanih snaga jer tada još Hrvatska vojska nije formalno osnovana.

Mi u ovom gradu i ovoj županiji imamo posebno razloga sjetiti se svih onih koji su sudjelovali i odamo počast onima koji su bili žrtve, koji su dali svoje živote. Prije dva dana sam bio u Osnovnoj školi Svibovec Toplički i samo iz te škole je 11 učenika, 11 mladih ljudi poginulo – rekao je Čačić.

Osobno imam poseban odnos. Dragovoljac sam Domovinskog rata i brigadir Hrvatske vojske i svi mi koji smo na bilo kakav način sudjelovali u tim danima to primamo i osobno, što je normalno, a tako će biti i dalje – poručio je Čačić.

Gradonačelnik Grada Varaždina, Ivan Čehok istaknuo je da je Dan državnosti za svaki narod, državu i građane najvažniji datum jer taj dan se ne sjećamo samo onih koji su poginuli i koji su bili branitelji i umrli u međuvremenu, svih nestalih, svih njihovih obitelji, nego svih nas.

Svatko na svoj način pridonosi zajednici u kojoj živi i zbog toga je naš dug prema svima da ta država, ta naša zajednica, bude što je moguće gospodarski i socijalno snažnija. Kad danas govorimo o danu državnosti, onda moramo vidjeti na koji način Varaždin može utkati svoju građansku priču u tu državnost. Danas je i Dan oružanih snaga i kopnene vojske i čestitam svim vojnicima. Naša je vojska i nastala i jačala u jednom pravednom Domovinskom ratu, a danas ima svoje mirnodopske zadaće. Odlično surađujemo s vojskom, osobito s udrugama branitelja. Malo koji grad toliko izdvaja za branitelje. Nije samo u pitanju financijska pomoć, nego više njihovo uključivanje u društvo. S obzirom da su na Dan državnosti i izbori, želim da tu državnost potvrdimo na izborima – poručio je Čehok.

Saborski zastupnik Anđelko Stričak je svim građanima Republike Hrvatske čestitao Dan državnosti, dan koji je vrlo bitan.

Tada smo stvorili modernu, neovisnu Republiku Hrvatsku. Ovaj dan je bitan za sve bivše i sadašnje pripadnike vojske budući da na današnji dan obilježavamo Dan Hrvatske vojske. Osim važne pobjede u Domovinskom ratu, danas hrvatski vojnici pomažu našim građanima prilikom elementarnih nepogoda, katastrofa, a isto tako sudionik su u procesu stvaranja Svjetskog mira. Od 1999. pa do danas naši su hrvatski vojnici sudjelovali u misijama preko 30 država svijeta, a na taj način, putem Ujedinjenih naroda, putem Europske unije, NATO saveza doprinosi Svjetskom miru – ispričao je Stričak.

mčaržavec/www.sjever.hr
28.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.