Now Reading:
Završen veliki projekt obnove Opće bolnice Varaždin vrijedan 5.867.000 kuna!
Full Article 3 minutes read

Završen veliki projekt obnove Opće bolnice Varaždin vrijedan 5.867.000 kuna!

Ispred zgrade Mikrobiologije i rendgena Opće bolnice Varaždin, danas je održana završna konferencija energetske obnove spomenute zgrade. Ovaj je projekt jedan od europskih, a njegova vrijednost iznosi 5.867.000,00 kuna, od čega je 2.900.000,00 kuna europskih sredstava. Navedeni je iznos dio ukupnih radova koji se provode u OB Varaždin u iznosu od 240 milijuna kuna.

Konferenciji i obilasku zgrade prisustvovao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj, zamjenica direktora Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Alenka Košiša Čičin-Šain

Čačić je istaknuo kako je su svi objekti u krugu bolnice obnovljeni, no što ne znači da se smanjuje obujam posla.

Pred nama je završetak izgradnje nove zgrade za hitni bolnički prijem, dnevnu bolnicu i jednodnevnu kirurgiju. Taj blok vrijedi 10 milijuna eura. Pred nama je izgradnja Centralnog operacijskog bloka vrijedna 405 milijuna kuna iz Recovery fonda, a u sto postotnom financiranju Europske unije. Od spomenutog iznosa jedna polovica usmjeriti će se na samu zgradu, a druga u potrebnu opremu. Paralelno, imamo 130 ljudi na specijalizaciji, za što je izdvojeno 130 milijuna – rekao je Čačić i dodao kako nadalje očekuju europsko financiranje.

– Pred nama je investicija nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo, okvirno vrijedna 25 milijuna, na dvije tisuće kvadrata i trebala bi biti gotova do 2022. godine. Posebno je važan projekt laboratorija i ponosni smo na to da ćemo, nakon što smo u relativno lošim uvjetima, ogromnim entuzijazmom, naporom, radom, ali i ulaganjima posebno u edukaciju, savladali pandemiju i da ćemo u budućnosti biti spremni u svakom pogledu i prostorno i opremom – poručio je Čačić na kraju svog obraćanja.

Bosilj je istaknuo veliko zadovoljstvo budući da se nakon gotovo tri godine radovi na objektu bolnice, koja datira iz 1972. godine došli do završetka.

Ovim radovima ne samo da smo poboljšali energetsku učinkovitost nego smo riješili veliki i gorući problem našeg laboratorija. Krovište zgrade je nekoliko godina prokišnjavalo i stvaralo ogromne probleme u radu, tako da je i taj dio saniran. Zgrada ispred koje se nalazimo sadrži mikrobiološki laboratorij koji je u ovo vrijeme pandemije podnosio ogroman teret u samoj dijagnostici i ponosan sam na sve djelatnike. Trebalo je imati ogromne organizacijske sposobnosti da bi u vrijeme pandemije paralelno radili na energetskoj obnovi, ali i odradili sve zahtjeve koji su bili stavljeni pred njih – istaknuo je Bosilj i napomenuo kako je siguran da će se kroz nekoliko godina riješiti i prostorni problemi.

Podsjetimo, Varaždinska županija u jednom je trenutku bila županija s najviše oboljelih u čitavoj Europi i njihov je laboratorij u to vrijeme odrađivao najveći broj testiranja po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj.

mčaržavec/www.sjever.hr
25.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.