Now Reading:
Zamjenici koji žele biti načelnici!!! Hoće li u njima birači prepoznati “potencijal” ili samo želju da si osiguraju nove pozicije budući su njihove ukinute zakonom?
Full Article 3 minutes read

Zamjenici koji žele biti načelnici!!! Hoće li u njima birači prepoznati “potencijal” ili samo želju da si osiguraju nove pozicije budući su njihove ukinute zakonom?

Novi zakon o lokalnoj samoupravi odnosno dio prema kojem u općinama više nema zamjenika načelnika, odnosno zamjenika gradonačelnika u manjim gradovima,donio je mnoge “glavobolje” dosadašnjim zamjenicima.

Naime, upravo je ta izmjena pokrenula brojne dosadašnje zamjenike da “shvate” kako su upravo oni ti koji bi trebali upravljati općinom tako da na izborima koji nas čekaju za dva dana u ponudi birači imaju veliki broj “zamjenika”.

Primjera je na sjeveru Hrvatske dosta. Jedan od njih je Bedekovčina gdje dugogodišnji suradnik aktualnog načelnika Darka Bana (SDP), Janko Buzjak, traži svoj mandat na čelu te općine. U Varaždinskoj županiji dugogodišnji zamjenik gradonačelnika Lepoglave Marijana Škvarića (HNS), Hrvoje Kovač (SDP), sada želi biti br. 1 u tom gradu kao i zamjenik načelnika u općini Maruševec, Mario Klapša (SDP), koji smatra da je bolji kandidat od aktualnog načelnika Damira Šprema (HNS).

Na istoku te županije, u Općini Mali Bukovec, isto će pokušati Slađan Mustač (HDZ) koji je dosada bio zamjenik Darka Markovića (nezavisni).

Iako su već mjesecima u kampanji i pretkampanji svi spomenuti nekada suradnici, a sada glavni protukandidati, uspjeli su zadržati kakav takav odnos da mandat odrade do kraja u tolerantnoj atmosferi.

Za razliku od ovih primjera situacija u Gornjoj Stubici nešto je drugačija. Naime, i tamo je zamjenik, Vladimir Škvorc, u jednom trenu “shvatio” da zaslužuje mjesto načelnika. No, za razliku od spomenutih zamjenika koji su svoje mandate odradili fer i korektno do kraja uz načelnike, Škvorc je šest mjeseci do izbora “shvatio” da se njega sputava, da mu se u određenim stvarima sve govori u zadnji čas, da ne smije istupati pred medijima. Sve to mu je bilo dovoljno da okrene leđa dugogodišnjem suradniku i načelniku Jasminu Krizmaniću (HNS) i napusti redove stranke, ali i suradnju koju su dotada imali.

Za Škvorca, koji je sedam i pol godina bio suradnik Krizmanića, odjednom ništa u Općini nije valjalo i funkcioniralo kako treba. On je osobno sada u kampanji mještanima govorio kako je puno toga loše, ali da će on od 17. svibnja sve to ispraviti iako nikome nije jasno zašto onda to nije radio u svoja dosadašnja dva mandata kada su ga mještani plaćali za taj posao jer je bio zamjenik/profesionalac odnosno primao je plaću u Općini.

Inače, Škvorc na izbore izlazi kao nezavisni kandidat uz potporu SDP-a.

Ono, što će biti zanimljivo, a znat ćemo u nedjelju nakon 19.00 sati, kako će birači reagirati na sve te zamjenike koji sada žele biti načelnici i koji smatraju da mogu taj posao puno bolje raditi od svojih dojučerašnjih suradnika i nadređenih.

Hoće li birači u njima prepoznati taj potencijal ili su to prepoznali kao želju da dođu na nove pozicije jer su njihove ukinute izmjenama zakona doznat ćemo ove nedjelje.

s.kalajdžija/sjever.hr 14.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.