Now Reading:
Kandidat za zamjenika župana Nikola Hren: Želim da Međimurje bude županija mladih i za mlade
Full Article 3 minutes read

Kandidat za zamjenika župana Nikola Hren: Želim da Međimurje bude županija mladih i za mlade

Nikola Hren, HDZ-ov kandidat za zamjenika župana Međimurske županije, ističe da će se u svom mandatu posebno zalagati za obrazovanje i mlade, ali i pomoći svom rodnom Murskom Središću i Selnici gdje živi sa svojom obitelji, a koji su zanemareni u mandatima aktualne županijske vlasti.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

Nikola Hren radi u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te je predstojnik Područnog ureda Čakovec, a kao zamjenik župana zalagat će se za ravnomjeran razvoj svakog grada i svake i najmanje općine Međimurske županije.

–Posebno ću se zalagati za obrazovanje i mlade. Želim da Međimurje bude županija mladih i za mlade. Zalagat ću se za uvođenje jednosmjenske nastave, dogradnju škola, besplatan školski obrok, ali i sufinanciranje kupnje, izgradnje i adaptacije kuća te sufinanciranje kamata na stambene kredite za mlade, kroz projekt „Međimurje je tvoj dom!”. Naše Međimurje ima veliki potencijal i može i mora poticati mlade da dođu i ostanu ovdje – napominje Hren i dodaje kako će se između ostalog zalagati i za visokoškolsko obrazovanje.

-Moj je cilj da Međimursko veleučilište transformiramo u Međimursko sveučilište. Ako mogu Varaždin i Koprivnica, onda može i Čakovec, odnosno Međimurska županija. Međimursko sveučilište na temeljima dosadašnjih stručnih studija provodilo bi sveučilišne diplomske studije Menadžmenta turizma i sporta te Računarstva, ali i novi stručni studij Strojarstva za potrebe naših poduzetnika, s obzirom da je u našoj županiji itekako razvijena metalska industrija koja vapi za stručnim visokokvalificiranim kadrovima. Tako će Čakovec postati pravi studentski grad, a obrazovanje novih, stručnih, mladih kadrova u deficitarnim zanimanjima zasigurno će osigurati daljnji gospodarski razvoj i napredak cijele Međimurske županije. U tu svrhu povećat ćemo smještajne kapacitete izgradnjom novog studentskog doma s pripadajućom sportskom infrastrukturom na području Centra znanja Međimurja te ćemo nastaviti s potporama studentima, a sufinancirat ćemo i postdiplomante – poručio je Hren.

-Također ćemo ujediniti dva znanstvena centra: Centar održivog razvoja i Metalsku jezgru i na taj način dobit ćemo snažnu znanstvenu komponentu budućeg sveučilišta s namjenom znanstvenih istraživanja za potrebe poduzetnika, odnosno pretvaranja inovativnih poduzetničkih ideja u stvarne proizvode visoke dodane vrijednosti – rekao je Hren i napomenuo kako se neće fokusirati samo na mlade, već će brigu posvetiti i starijima i umirovljenicima.

-Primjerice, svim umirovljenicima koji imaju do 2000 kuna mirovine osigurat ćemo dodatak od 500 kuna, unaprijedit ćemo mrežu dnevnih centara za starije i nemoćne te snažnije podržati udruge umirovljenika. Osigurat ćemo kvalitetniji i jeftiniji smještaj za starije i nemoćne te kvalitetniju zdravstvena skrb, opremiti i učiniti dostupnijim ambulante u cijelom Međimurju, uz mogućnost specijalističkih pregleda – naglasio je Hren.

Općina Selnica je, kako kaže, u posljednjih osam godina bila zanemarena i u dva mandata Matije Posavca dobila svega 270 tisuća kuna, dok je s druge strane Županija na ime rente koja se dobiva za crpljenje plina na području općine u zadnjem mandatu uprihodovala oko 1,5 milijuna kuna.

–Županija ne smije biti maćeha našim gradovima i općinama, već se mora ravnomjerno brinuti za sve općine i gradove. Takav odnos je nedopustiv jer Matija Posavec za moje Mursko Središće i za moju Selnicu nije učinio ništa. Davao je samo prazna obećanja koja se nikada ne realiziraju – kazao je Hren i zaključio da je županija toliko jaka koliko je jaka najslabija općina.

www.sjever.hr
13.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.