Now Reading:
Oleg Butković obišao Zagorje – provjerio kako napreduju radovi u cestogradnji i pružio podršku HDZ-ovim kandidatima za predstojeće izbore
Full Article 7 minutes read

Oleg Butković obišao Zagorje – provjerio kako napreduju radovi u cestogradnji i pružio podršku HDZ-ovim kandidatima za predstojeće izbore

U posjet Krapinsko-zagorskoj županiji u ponedjeljak je stigao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković koji je u pratnji v.d. predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ernesta Svažića, kandidata za krapinsko-zagorskog župana, obišao nekoliko zagorskih gradova i općina.

Butković je stigao kako bi se uvjerio u tijek brojnih radova na cestogradnji te najavio nove projekte, ali i kako bi pružio podršku HDZ-ovim kandidatima za predstojeće lokalne izbore.

Ministar je započeo obilazak u Đurmancu, gdje ga je dočekao općinski načelnik Damir Belošević, kandidat za novi mandat na toj funkciji. Istaknuvši važnost ministrova posjeta, Belošević je kazao kako Općina Đurmanec u suradnji s Ministarstvom i Vladom RH ostvaruje brojne projekte na području općine.
-Jedan od strateških projekata koji je već u tijeku faze projektiranja jest rekonstrukcija ceste B207, od koje očekujemo ove godine početak radova – rekao je Belošević.
I ti će se radovi izvoditi uz podršku resornog ministarstva koje trenutno diljem Hrvatske provodi cijeli niz projekata vrijednih više od 25 milijardi kuna i od toga je veliki dio strateških projekata, rekao je Butković.
-Tu su i manji projekti obnova cesta ovdje u Krapinsko-zagorskoj županiji, u vrijednosti preko dvije milijarde kuna, a riječ je o obnovi i izgradnji pruge i brzih cesta – rekao je ministar, spomenuvši i izgradnju nove, druge cijevi tunela autoceste Zagreb-Macelj koja prolazi općinom Đurmanec, za koju su na raspolaganju i europska sredstva.
-To je ključna stvar, budući da je to ulaz u Hrvatsku i mi smo s koncesionarom već dugo u konkretnim razgovorima, potpisali smo i memorandum o razumijevanju i priča polako projektno ide svome kraju – kazao je Butković.

Osim Beloševića, u Đurmancu je ministra dočekao i Mario Antonić, HDZ-ov kandidat za načelnika Općine Hum na Sutli čije žitelje iznimno veseli najava izrade projektne dokumentacije, odnosno izgradnje državne ceste od Đurmanca prema Humu na Sutli.
-Rekonstrukcija ceste D-207, iz Đurmanca prema Humu na Sutli, uključujući prometno rješenje na Donjem Humu je jedan od jako bitnih elemenata iz gospodarskih, ali i sigurnosnih razloga – naglasio je Antonić.

Butković je napomenuo da je Zagorje veliko gradilište kad je u pitanju cestogradnja.
-U prosjeku, najviše što se tiče gradnje cesta i željezničke infrastrukture koja je danas najprometnija jer narednih 10-ak godina će biti desetljeće željeznica, a upravo te investicije se događaju u Krapinsko-zagorkoj županiji, što me veseli – rekao je ministar.

Svoj posjet Krapinsko-zagorskoj županiji nastavio je u gradu Krapini, odnosno mjestu Lepajci, gdje ga je dočekao aktualni gradonačelnik Zoran Gregurović, kandidat HDZ-a za još jedan mandat na čelu Grada, a ministra je upoznao s činjenicom da je pri kraju druga faza spojne ceste Zabok-Krapina vrijednosti veće od 50 milijuna kuna bez PDV-a.
-Ove godine kreće natječaj za treću fazu, Hrvatske ceste su raspisale natječaj za izradu svih vrsta projekata do ishođenja građevinske dozvole u vrijednosti 1,1 milijun kuna bez PDV-a , tako da će i ta cesta doći u Krapinu. U gospodarskoj zoni je od investitora otkupljeno već više od 100.000 kvadrata zemljišta, stoga nam je iznimno drago što će cesta proći kroz gospodarsku zonu, zahvaljujući čemu se i vide pozitivni pomaci – kazao je Gregurović, a Butković je istaknuo da nastavak i završetak te dionice ceste Zabok-Krapina niti u jednom trenutku nije bio u pitanju.

U Zaboku je ministar Butković s predstavnicima HŽ Infrastrukture obišao jedan od najvećih željezničkih projekata danas u Hrvatskoj, a to je obnova pruge Zaprešić-Zabok. Završeno je 98 posto radova, a ministar je najavio da će najkasnije do listopada biti spremna lokacijska dozvola za tu dionicu.

Petar Vrančić, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zaboka je zahvalioVladi, premijeru Andreju Plenkoviću na podršci ovom projektu, a ministru Butkoviću što je ponudio rješenje za problem denivelacije, odnosno spoja između dvije lokalne nerazvrstane ceste na pružnom prijelazu.
-Ovaj tehnički problem dogodio se zbog određenih propusta, a drago mi je da je tu ministar koji nam je objasnio da je to rješivo– rekao je Vrančić.

Ernest Svažić kazao je u Zaboku da smo trenutno svjedoci povijesnim ulaganjima u cestovnu i željezničku infrastrukturu na području Krapinsko-zagorske županije.
-Ne radi se samo o ulaganjima u kapitalne projekte, nego i o podršci rješavanju mnogih naših lokalnih problema i ne jedanput s državne su razine spuštena interventna sredstva da se riješe mnogi naši lokalni problemi. Boljom komunikacijom lokalne razine, županije i države, u budućnosti će se sprječavati i ovakvi problemi, kao što je ovaj na pružnom prijelazu ovdje u Zaboku – rekao je Svažić.

Nakon Zaboka, ministar Butković uputio se u Bedekovčinu, gdje ga je dočekao Željko Odak, kandidat HDZ-a za načelnika Općine Bedekovčina, upoznavši ministra s nekoliko problema, a to su uređenje željezničke stanice u Bedekovčini, rekonstrukcija bivše državne ceste kroz centar općine, izlaz s brze ceste u Poznanovcu i domet interneta u nekoliko naselja općine.
-To je važno za ovaj kraj. Na ovoj željezničkoj stanici je dnevno 100-tinjak putnika. Kad se odvija nastava u školi, onda je to i preko 150 putnika i sigurno da su oni zaslužili uređeni prostor – istaknuo je Odak upozorivši i na nedostatak parkirnih mjesta za one koji dolaze na željezničku stanicu, a Butković je kazao da je u planu rješavanje i tih problema.

U Mariji Bistrici ministra je dočekao načelnik Josip Milički, kandidat za još jedan mandat, koji je naglasio da je brza cesta i sjeverna obilaznica grada Zagreba strateška prometnica Hrvatske. Povezuje autocestu Zagreb- Maribor, Zagreb-Varaždin.
-To je jako bitno za ovaj dio županije i veseli me potvrda ministra da čvor 3,6 kilometara do Marije Bistrice definitivno ide, do kraja godine građevinska dozvola i raspisivanje natječaja. Veseli me i činjenica da iz smjera Popovca je također planirano prema Mariji Bistrici, tako da izgradnja ove ceste ide u dvosmjernom smjeru – rekao je Milički.

Posjet Krapinsko-zagorskoj županiji ministar je završio u Konjščini, gdje ga je dočekao aktualni načelnik Općine Konjščina Mirko Krznar, kandidat za novi mandat na toj funkciji.
Ministru je zahvalio što je rekonstruirana državna cesta D24 u punoj dužini kroz Općinu Konjščina te što je županijska cesta 2205 i 2206 za Konjščinu do Komina prekategorizirana u državnu cestu D540.

-Zamolit ću vas, ministre da potvrdite ono o čemu smo razgovarali oko nastavka spojne ceste od Zlatar Bistrice prema Konjščini, odnosno u nastavku prema Budinščini pa za Novi Marof. Također, jedan od bitnih željezničkih pravaca u Zagorju je Zabok-Bedekovčina-Konjščina-Varaždin. Znači to je postojeća pruga i molimo vas da i to po našem dogovoru stavite u plan rekonstrukcije – rekao je Krznar.

-Treba reći i da nam u europskim fondovima i sada, a i u budućnosti do 2030. godine oko 3,5 milijarde eura stoji na raspolaganju za željezničku infrastrukturu, tako da će se ovaj vaš projekt naći sigurno na popisu svih tih projekta koje ćemo napraviti – rekao je Butković.

S brojnim drugim projektima na području Krapinsko-zagorske županije, ali i brojnim planovima koje će realizirati dobije li povjerenje birača, ministra je upoznao kandidat za župana Ernest Svažić koji je istaknuo da je autocesta Zagreb – Macelj stvorila preduvjete za svekoliki razvoj Zagorja.
-Upravo je dovršena elektrifikacija željezničke pruge do Zaboka, a elektrifikacija se nastavlja i do Krapine. Naš je projekt i uvođenje brzih električnih vlakova koji bi putnike prevozili do Zagreba za samo petnaestak minuta, a u planu nam je i izgradnja funkcionalnih stajališta i kolodvora opremljenih svom potrebnom infrastrukturom, čekaonicama, uslužnim djelatnostima i besplatnom wi-fi uslugom za putnike – kazao je Svažić.
Posebno istaknuvši nove cestovne projekte, a to su zlatarska i stubička obilaznica, Svažić je od ministra Butkovića zamolio podršku i pomoć ne samo za spomenute, već i za projekt razvoja širokopojasnog interneta.

a.kučić/sjever.hr
10.05.2021.

Input your search keywords and press Enter.