Now Reading:
Ministar Ćorić posjetio Grad Krapinu i tvrtku Jedinstvo: To je grad poduzetništva, većina tvrtki jako dobro posluje
Full Article 5 minutes read

Ministar Ćorić posjetio Grad Krapinu i tvrtku Jedinstvo: To je grad poduzetništva, većina tvrtki jako dobro posluje

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u ponedjeljak je boravio u Krapinsko-zagorskoj županiji, a na poziv gradonačelnika Zorana Gregurovića posjetio je i Grad Krapinu.

Tema razgovora bilo je funkcioniranje i suradnja Grada Krapine i Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u čitavom nizu segmenata u gospodarenju otpadom koji je izazov za sve jedinice lokalne samouprave.

Zahvalivši gradonačelniku i njegovom timu na gostoprimstvu, ministar Ćorić istaknuo je da mu drago da je Krapina u svim tim segmentima u proteklom razdoblju postigla dobre rezultate, posebno spomenuvši sanaciju odlagališta koja je u tijeku.

-Ono što veseli je da je Krapina grad poduzetništva i da neke od firmi u Poslovnoj zoni Krapina posluju vrlo dobro. Razgovarali smo i o izgradnji gospodarske infrastrukture u narednom razdoblju, a gradonačelnik smatra da će se uskoro ukazati potreba za proširenjem tih kapaciteta, što je sjajna stvar – rekao je ministar.

Gradonačelnika Gregurovića na radnom je sastanku upoznao i s namjerama Ministarstva kad je riječ o potpori poduzetništvu.
-Natječaj koji je prije nekoliko dana otvoren, a zahvaljujući kojem ćemo s više od 1,1 milijardu kuna financirati projekt povećanja infrastrukture sigurno će pronaći svoju publiku, odnosno one koji će aplicirati na njega na području Krapinsko-zagorske županije, odnosno Krapine. To me osobno silno veseli – rekao je Ćorić objasnivši da je riječ o natječaju koji je otvoren je prije svega za prerađivačke industrije. Sufinancirat će se proizvodni kapaciteti, kupnja nove opreme, nadogradnja hala, čak i dodatne edukacije te konzultantske usluge za pitanja proširenja projekata.
-Ovim natječajem, vrlo jasno namjeravamo sufinancirati povećanje konkurentnosti prerađivačke industrije. Spomenuti iznos koji će država uložiti trebao bi otvoriti investicijski ciklus koji bi trebao iznositi oko 2,5 milijarde kuna jer potpora neće biti stopostotna, što ovisi o segmentu i potpori koje će se koristiti – kazao je Ćorić.

Gradonačelnik Gregurović istaknuo je da je iznimno zadovoljan suradnjom s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja s kojim Grad Krapina surađuje u nizu projekata.

-Ne samo s Ministarstvom, nego i s državnim tvrtkama koje su u okviru njegovog ministarstva. Već smo upoznati s određenim stvarima, potencijalima krapinskog gospodarstva i onim problemima koji muče određene segmente gospodarstva na području grada Krapine – rekao je Gregurović.

Gradonačelnik je posebno istaknuo da prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nikad nije bilo više zaposlenih na području grada Krapine.

-Kad je riječ o drugim segmentima, moram priznati da što se tiče Ministarstva i državnih tvrtki koje su u sastavu Ministarstva, kao što su Hrvatske vode i Fond za zaštitu okoliša, ovdje na području grada je u protekle četiri godine došlo više od 62 milijuna kuna. Ministarstvo je s 20 milijuna kuna sufinanciralo izgradnju poduzetničkog inkubatora, Fond za zaštitu okoliša sanaciju igrališta. Hrvatske vode rekonstrukciju podzemne infrastrukture, a tu je, naravno i HEP koji radi na rekonstrukciji niskonaponske mreže na području cijeloga grada – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Nakon sastanka u Gradu Krapini, ministar Ćorić obišao je tvrtku Jedinstvo u Krapini zahvalivši tom prilikom Upravi tvrtke na pomoći oko izgradnje privremenog smještaja za stanovnike s područja pogođenih potresom.

-Preko 500 kontejnera je odavde otišlo u smjeru Banovine i to je doista u situaciji u kojoj nam je bila potrebna vrlo žurna reakcija bio jako velik iskorak za sve nas – rekao je ministar. Upoznao se i s kapacitetima trenutne proizvodnje i perspektivom poslovanja tvrtke.

-Jedinstvo je prošlu godinu završilo sa oko 700 milijuna kuna prihoda. Veselim se činjenici da bi u narednom razdoblju to trebalo se vratiti na prije kriznih milijardu ako se ne varam i zapravo otvorena je perspektiva novog zapošljavanja što me posebno veseli kao ministra gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske – kazao je Ćorić.

Josip Mihalić iz Uprave Jedinstva Krapina rekao je kako su dobivenih 12 milijuna kuna iskoristili za plaće, a oko 200 tisuća za koronu.

-Tako da mi smo prošlu godinu što se korona tiče bili u nuli, nismo imali ostatke od dohotka jer smo plaće isplaćivali normalno, nismo plaćali prekovremene i stimulacije. Mi ne tražimo pomoć. Ako Vlada donese odluku mi ćemo se prijaviti, ali mi živimo i bez pomoći. Nama je važnije da nam Vlada pomogne s novim programima. Mi imamo novi program drvene kuće za Banovinu i drvene kuće za Europu – rekao je Mihalić te dodao kako su napravili jedan novi pogon gdje planiraju raditi ekološki prihvatljive protupotresne drvene kuće.
Unatoč krizi obilježenoj pandemijom predsjednik HGK Županijske komore Krapina rekao je kako 2020. godina ipak dobro završila.

-Naš pad neće biti značajniji. Bit ćemo iznad 13 milijardi što je jako dobar rezultat. Neke su firme koristile poticajne mjere koje je davala Vlada i koje su u tom momentu dobro došle za sve one radno aktivne i one koji su zakonom bili onemogućeni da rade zbog nedostatka tržišta u Europi – zaključio je Grilec i rekao kako je ova godina počela optimistično te kako je  najbolja pomoć koju država može dati jest mogućnost za rad jer iako pad zaposlenih u Županiji nije zabilježen bit će pomanjkanja radne snage.

a.kučić/sjever.hr
26.04.2021.

Input your search keywords and press Enter.