Now Reading:
Ovi vatrogasci daju sve od sebe ali imaju i veliku potporu
Full Article 2 minutes read

Ovi vatrogasci daju sve od sebe ali imaju i veliku potporu

U Zagrebačkoj županiji skoro svako mjesto ima svoje dobrovoljno vatrogasno društvo, a županijska Vatrogasna zajednica broji oko 21.000 vatrogasaca, što uključuje profesionalce, dobrovoljce te mladež i djecu. Operativnih je, pak, nešto više od 3.000 i to su ljudi koji se angažiraju za one najopasnije zadatke koji uključuju, primjerice, gašenje požara.

Što se tiče prošle godine u toj su županiji vatrogasci imali 2.700 intervencija, što je 600 više nego što su imali 2019. godine s time da su nakon podrhtavanja na Baniji odradili više od 700 događaja u manje od tjedan dana.

No, važno je isto tako naglasiti kako vatrogasci nisu jedini pripadnici civilne zaštite, kolektiva koji u Zagrebačkoj županiji broji više od 45 tisuća ljudi. Uz vatrogasce su još i volonteri Crvenog križa, pripadnici Gorske službe spašavanja te članovi Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i svi oni su ovaj mjesec dobili veliku financijsku injekciju koja će im pomoći u daljnjem radu.

Naime, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je u ožujku ugovore vrijedne 4,6 milijuna kuna s predstavnicima operativnih snaga civilne zaštite Zagrebačke županije. Time je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljeno 4.355.000 kuna, Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije 70.000 kuna, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanje – stanici Samobor 100.000 kuna i stanici Zagreb 40.000 kuna, dok je za Hrvatsku udrugu za obuku potražnih pasa osigurano 25.000 kuna.

www.sjever.hr 27.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.