Now Reading:
U Zagorju 39 novozaraženih, povećan priljev pacijenata u bolnicu: “Situacija se pogoršava”
Full Article 4 minutes read

U Zagorju 39 novozaraženih, povećan priljev pacijenata u bolnicu: “Situacija se pogoršava”

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 39 novih osoba pozitivnih na koronavirus.

Radi se o osobama sa područja sljedećih jedinica lokalne samouprave: Donja Stubica 3, Klanjec 3, Krapina 5, Oroslavje 1, Pregrada 3, Zabok 5, Zlatar 1, Bedekovčina 4, Desinić, Đurmanec 2, Konjščina 1, Krapinske Toplice 1, Marija Bistrica 1, Radoboj 2, Sv. Križ Začretje 2, Tuhelj 2 i Veliko Trgovišće 2.

Oporavilo se 36 osoba te trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s područja Krapinsko-zagorske županije iznosi 208. U samoizolaciji se nalazi 756 osoba. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 29 pacijenata pozitivnih na SARS CoV-2, među kojima nema osoba na respiratoru. Nema preminulih novih osoba pozitivnih na koronavirus.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Anđelko Ferek-Jambrek na današnjoj je konferenciji za medije rekao da je postotak pozitivnih u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana proteklog tjedna bio 18 posto.

-Imali smo ukupno 734 negativna nalaza i 157 pozitivnih i tjedni porast je bio 14 posto pozitivnih u odnosu na broj testiranih. Što se tiče 7-dnevne hospitalizacije, u prosjeku 7 dana iznosi 27 osoba, dok je tjedan prije bio 22 osobe. Nažalost, u ovom tjednu preminule su nam 4 osobe, dok tjedan prije toga nismo imali preminulih. U zadnja tri tjedna ukupno je preminulo 5 osoba. U proteklom tjednu brojke nam rastu, to smo i predvidjeli i molimo građane da se pridržavaju propisanih mjera – rekao je Ferek-Jambrek.

Župan Željko Kolar osvrnuo se na situaciju u školama te dodao da je broj učenika koji su zaraženi s današnjim danom za 1 veći od broja učenika koji je bio prošli petak.

-Danas je to 19 učenika. Od toga je 12 učenika osnovnih škola, 3 iz nižih razreda, 9 iz viših i 7 učenika srednjih škola, i to u 5 OŠ i 5 SŠ nemamo nikakav veliki centar zaraze. Imamo 181 učenika u samoizolaciji, od toga je 118 iz OŠ, 18 iz nižih i 100 iz viših i 63 učenika SŠ. To je duplo manji broj učenika u samoizolaciji i to nas je nagnalo na odluku da ostanemo po istom modelu do praznika koji slijede za Uskrs – rekao je župan.

Ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina dodao je da je zadnjih mjesec dana situacija u bolnici bila povoljna što se tiče prijema covid pacijenata. U posljednjih tjedan dana evidentirana su 24 prijema u OB Zabok, a u proteklim tjednima je to bilo 16 ili 12.

-Dinamika prijema u našu bolnicu se povećava. Nemamo nikoga na respiratoru, ali smo iz razloga povećanja broja pacijenata morali prije tri dana otvoriti odjel s 20 dodatnih kreveta za covid pacijente, tako da sada brojimo 47 kreveta za naše covid pacijente, plus 8 kreveta u trijaži u našem hitnom bolničkom prijemu za covid trijažu naših pacijenata – rekao je Vančina i dodao da se situacija pogoršava te da su u bolnici pacijenti mlađe životne dobi, 50-60 godina.

Tomislav Jadan, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko–zagorske županije, rekao je da je do današnjeg u prvoj fazi procjepljeno ukupno 3700 osoba, od njih je drugu dozu primilo 2617.

-Tako da smo ukupno u ovoj prvoj fazi utrošili 6317 cjepiva. Što se tiče raspodjele cjepiva po našim ordinacijama liječnika opće odnosno obiteljske medicine, dosada smo kroz ovaj način cjepljenja populacije koja je starija od 65 godina i osobe koje imaju nekakve kronične bolesti utrošili 8726 doza – rekao je Jadan te dodao da je za idući tjedan najavljena nešto veća količina cjepiva, odnosno 2470 doza cjepiva.

m.furlan / www.sjever.hr
26.03.2021.

Input your search keywords and press Enter.