Now Reading:
Na kolegiju varaždinskog gradonačelnika o ITU mehanizmu – Varaždin i Čakovec zajedno?
Full Article 4 minutes read

Na kolegiju varaždinskog gradonačelnika o ITU mehanizmu – Varaždin i Čakovec zajedno?

Na kolegiju varaždinskog gradonačelnika u srijedu je bilo riječi o ulasku Grada Varaždina u ITU mehanizam i prilikama za sufinanciranje projekata.

Gradonačelnik Ivan Čehok je rekao da će Grad Varaždina biti nositelj za područje sjeverne Hrvatske i da će 8 posto za europske projekte biti preko ITU-a.

– To nam znači puno jer otvara mogućnost da Grad Varaždin otvori projekte koji nisu otvoreni u nacionalnom okviru i da preko ITU-a možemo koristiti europske fondove koji su nam bili zatvoreni. Usmjereno je prema razvojnim projektima. Nisu svi europski projekti jednako razvojni i jednako vrijedni s obzirom na mogućnost iskorištenja, da li su 90 i više posto financirani iz fondova, a 10 ili manje iz gradskog proračuna. Razlika je i je li to energetska obnova zgrade ili servisna cesta ili tehnološki park. Dosad nismo mogli jer nismo bili u ITU-u. Prijavili smo i nekoliko projekata za fond oporavka, ne ide brzo, čekamo i tu dio kolača. Npr. kino Dom je tu prijavljeno za centar kreativne industrije. Grad Varaždin trenutno radi najviše projekta po glavi stanovnika. Morat ćemo obuhvatiti jedinice lokalne samouprave iz naše županije pa ćemo vidjeti tko će s nama sudjelovati. Npr. nemamo dobar međugradski prijevoz i takvi projekti idu za dobrim teritorijalnim povezivanjem – rekao je Čehok.

Javno savjetovanje u tijeku, općine i gradovi se mogu javiti, pa ide odluka na Vijeću s kime ćemo ići. U ovom trenutku to su najbliže općine s kojima imamo preko 30 posto dnevnih migracija, ali postoje i drugi kriteriji. Grad je svjestan svoje uloge da odredi s kim ide i s tim razvojnim projektima nadomjestit ćemo što Županija nije provela ili nije imala razvojne projekte – dodao je gradonačelnik.

Za rješavanje pitanja kućanske rampe rekao je da se priprema i očekuju se sredstva preko ITU-a, ovisno o smjernicama. Naglasio je da je važno povezivanje.

– Po meni su Varaždin i Čakovec spojeni gradovi, ima logike da budemo u ITU-u. Ne zanima nas politika, mi smo nezavisni. Kao nezavisni idemo i na županijskoj razini – rekao je Čehok.

Na kolegiju je najavljena realizacija dva projekta u sklopu razvojne strategije sporta.

Gradonačelnik Ivan Čehok uvodno je rekao da će se, za razliku od drugih sredina, razvojna strategija sporta Grada Varaždina realizirati, a dva projekta najavio je je pročelnik za sport i zdravstvenu zaštitu Dražen Cesar. Prvi je projekt „Zdrav pokret“.

– Projekt traje već par godina u Zajednici sportskih udruga, osvježit ćemo ga za treću životnu dob. Jedna će grupa biti mlađe i srednje životne dobi, a druga starije. Početak naravno ovisi o epidemiološkim prilikama, ali od travnja do rujna, provodit će se na vanjskim terenima Slobode, a zatim u zatvorenom u Graberju. Treninge će voditi kineziolozi, a za starije že biti i liječnička paska. Vježbanje je besplatno za građane – rekao je Cesar.

Drugi je projekt Europski tjedan sporta.

– Od 23. do 30.9. svaki dan bit će obuhvaćena jedna dobna skupina, vrtići, osnovne i srednje škole, studenti, umirovljenici. Bit će tu i nutricionisti. Varaždin ima dobru sportsku infrastrukturu, među najboljima prema broju stanovnika. Sada ćemo se otooriti prema rekreativcima, a Varaždin se uključuje u hrvatsku mrežu zdravih gradova s ova dva projekta – dodao je pročelnik za sport.

Na kolegiju su predstavljene i prijave vrtićkih projekata. „Sretan vrtić, sretna djeca“, s provođenjem od rujna 2021. do travnja 2023. trebao bi pružiti usluge produljenog radnog vremena vrtića, petosatni poslijepodnevni rad za djecu rane i predškolske dobi, od 15 do 20 sati, te produženi dvosatni boravak, s novim i unaprjeđenim programima, kao i usavršavanje stručnog i tehničkog osoblja. Tu je i projekt „Prirodno okruženje i umjetnost u poticanju darovitosti djece“, s produljenim radnim vremenom i tri posebna programa.

Na kolegiju je iznijeta i informacija o realizaciji preimenovanja ulica i promjene dokumenata građana. Table su postavljene, a velik broj građana iskoristio je mogućnost da Grad plati promjenu osobnih iskaznica zbog promjena adresa i kućnih brojeva. Akcija traje do 30. lipnja.

n.kalajdžija / www.sjever.hr

17.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.