Now Reading:
REFORMISTI: Grad Varaždin zbog parkinga oštetio stogodišnju zaštićenu Platanu na Banfici
Full Article 2 minutes read

REFORMISTI: Grad Varaždin zbog parkinga oštetio stogodišnju zaštićenu Platanu na Banfici

„Žao nam je što je zbog neznanja gradske vlasti oštećeno ovo stogodišnje stablo, simbol i ponos Banfice na križanju Koprivničke i Vukovarske ulice”, poručuju varaždinski Reformisti u priopćenju koje prenosimo u cijelosti:

„Platana na Banfici u Varaždinu“, visine 17 metara, zaštićena je u kategoriji spomenik parkovne arhitekture još od 1975. godine, no unatoč tome Grad Varaždin samo 1,5 metara od debla naručuje iskopavanje kanala radi polaganja cijevi za odvodnju oborinskih voda obližnjeg parkinga.

Uslijed kopanja kanala neminovno dolazi do kidanja i rezanja korijenskog sustava same Platane. Jasno je da je Grad Varaždin kao naručitelj radova odgovoran za štetu koja je nanesena zaštićenom stablu, a u svom nemaru je postupio i protivno nekoliko zakonskih regulativa, obzirom da nije ishodio papire potrebne za taj zahvat niti je imao dopuštenje sukladno Zakonu o zaštiti prirode.

Nad ovime je proveden i inspekcijski nadzor te očekujemo da Grad Varaždin kao naručitelj snosi odgovornost  za počinjenu štetu.
Ovaj primjer pokazuje koliko je našoj gradskoj vlasti stalo do tradicije i zaštićenih spomenika odnosno koliko nisu uopće upoznati s Zakonima te nisu u stanju postupati po istima.

Žao nam je što je zbog neznanja gradske vlasti oštećeno ovo stogodišnje stablo, simbol i ponos Banfice na križanju Koprivničke i Vukovarske ulice.

www.sjever.hr

11.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.