Now Reading:
Pokrenuta inicijativa o sterilizaciji mačaka koju u potpunosti financira Grad Varaždin
Full Article 3 minutes read

Pokrenuta inicijativa o sterilizaciji mačaka koju u potpunosti financira Grad Varaždin

Predstavnici Grada Varaždina i TD Čistoća d.o.o. u varaždinskoj Gradskoj vijećnici održali su konferenciju za novinare o besplatnoj sterilizaciji mačaka u Varaždinu.

Temeljem Zaključka o financiranju sterilizacije mačaka, Grad Varaždin radi politike zaštite životinja koja uključuje kontrolu populacije nezbrinutih životinja na svom području, te zbog obveze provođenja odredbi Zakona o zaštiti životinja, financirat će trajnu sterilizaciju mačaka.

-Kastracija je jedan od načina borbe protiv napuštenih životinja. Znamo da su životinje koje su napuštene pod oprezom, konkretno u ovom slučaju, grada Varaždina. Iako se većinom govori o psima, znamo da u Varaždinu imamo grupu Spas s kojom se možemo pohvaliti, od 300 000 kuna od kada smo došli na mandat, sada udrugu Spas financiramo s 800 000 kuna. Trebalo je vrijeme da uskladimo želje, potrebe i na nađemo najbolji, najbrži i najtransparentniji način kako da pomognemo i mačkama. Zahvaljujem Čistoći na inicijativi, na preuzimanju uloge i odgovornosti. Radi se o inicijalnih 50 000 kuna što će ići direktno za te potrebe – rekla je Sandra Malenica, zamjenica gradonačelnika grada Varaždina.

-Mačke su se pojavile u zakonskoj obvezi, regulativi oko 2019. godine i mi smo pokazali inicijativu da na području Belih kipa napravimo sklonište za napuštene mačke. To sklonište ne bi trebalo biti zaklon za mačke, nego bi tamo mačke trebale biti zbrinute na adekvatan način. Najvažnije je da je jako bitna kontrola populacije ovih životinja, budući da su i one na neki način invazivna vrsta za neke glodavce i ptice, stoga i odgovornost prema zaštiti okoliša, odnosno prirode treba biti na visokom nivou. Zbog toga je pokrenuta inicijativa da krenemo sa sterilizacijom mačaka koja je u stopostotnom financiranju Grada Varaždina. Pravo na sterilizaciju imaju svi građani s područja grada, a prijavnica će se objaviti na gradskim stranicama. Mislim da bi akcija mogla krenuti 15. veljače – rekao je Davor Skroza, direktor varaždinske Čistoće.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok o zbrinjavanju napuštenih životinja rekao je:

-Ovoga trenutka imamo poteškoća sa zbrinjavanjem takvih životinja u gradu i zbog toga smo se odlučili na ovu akciju. Nije više lako mačkama ni u veljači! Pozivam građane da se jave, da ispune prijavnicu i da ostvare ovu subvenciju. Trajnije, dugoročnije rješenje bit će skloništa za napuštene životinje na Belim kipima i to se sad projektira. Tamo ćemo nastojati zbrinuti sve takve napuštene životinje.

Građani svoje mačke za besplatnu trajnu sterilizaciju mogu prijaviti putem poveznice

https://varazdin.hr/dokumenti/prijavnica-subvencioniranje-trajne-sterilizacije-macaka-8712/

na mrežnim stranicama Grada Varaždina i TD Čistoća d.o.o.

ili preuzeti te ispuniti prijavnicu osobno na info pultu sjedišta TD Čistoća, ul. Ognjena Price 13, Varaždin.

www.sjever.hr
09.2.2021

Input your search keywords and press Enter.