Now Reading:
Jeste li čuli za kamišbaj? Znate li što je butaj? Saznajte iz razgovora s Ivom i Anitom!
Full Article 4 minutes read

Jeste li čuli za kamišbaj? Znate li što je butaj? Saznajte iz razgovora s Ivom i Anitom!

U sklopu jutrošnje najave za Online reviju pričanja priča u sklopu projekta Zagrli me pričom, kako smo i obećali, donosimo intervju s voditeljicom projekta Ivom Nemec i učiteljicom mentoricom Anitom Malek. Revija pričanja priča je završni dio projekta u sklopu kojeg su odgojno-obrazovni djelatnici i studenti učiteljskih i odgajateljskih smjerova imali priliku pohađati edukacije i naučiti sve o kamišibaju, japanskom uličnom kazalištu u kojemu jedan izvođač interpretira priču uz mijenjanje ilustracija smještenih u malo drveno kazalište butaj.

Koliko je zahtjevno bilo plasirati projekt u vrijeme pandemije?

– Prva namjera bila je organizirati ga uživo, ali kako smo u tome bili onemogućeni, kreativnost nađe svoj put i način. Mislili smo da će odaziv biti slabašan jer je vrijeme u kojem odgojno-obrazovni djelatnici zasićeni online sadržajima, ali bili smo u krivu. Činjenica da je ovo prva sustavna edukacija u Hrvatskoj o kamišibaj kazalištu, interes je bio iznimno velik. A upiti o ponavljanju sadržaja, traju još i sada – rekla je Iva.

Koja je glavna misija projekta?

– Ta da se u vrijeme inflacije izgovorene riječi, u kojoj je izgovorena riječ svedena često samo na informaciju, pokušamo djelovati i vratiti se pričanju priča i govornom stvaralaštvu. Približiti se pripovijedanjem koje nas sve vraća u onu prvotnu zajednicu u kojoj se otvorenog srca okupljamo oko pripovjedača, oko priče. Zagrliti se toplinom ispripovijedane priče – odgovorila je Iva.

Kako su prošle radionice i edukacije u sklopu projekta?

– Iznimno uspješno, sudionici su prezadovoljni i dobili smo gomile pisama potpore i zahvale od polaznika programa. Sudionici su osim programa imali i mogućnost samostalnih konzultacija. Jako su bili sretni što su imali priliku dobiti znanja u području koja su im zanimljiva a malo poznata (kazalište, storytelling, kamišibaj pripovijedanje u slikama). Odaziv je toliko pozitivan da smo kreirali Facebook grupu Zagrli me pričom u kojoj je trenutno stotinjak sudionika te u njoj na dnevnoj bazi izmjenjujemo iskustva, radove kamišibaj, informacije u vezi sadržaja vezanih uz pripovijedanje – izvijestila je voditeljica.

Ovom se projektu, kojim je stvorena jedna mala zajednica hrvatskih kamišibajara, smiješi i nastavak. Prije svega, postoji velika želja za održavanjem uživo i to u Čakovcu, voditeljica projekta uskoro će izdati i mali priručnik o umjetnosti kamišibaja, što je logičan slijed programa, a ujedno i koristan materijal za odgojno-obrazovne djelatnike.

Učiteljica mentorica Anita Malek iz OŠ Ivana viteza Trnskog koja je i lutkarsko-dramska pedagoginja u Bjelovarskom kazalištu kaže:

– Kad sam doznala za program „Zagrli me pričom“ udruge Kaleido i pročitala sadržaj programa, nisam uopće dvojila hoću li se prijaviti ili ne. Učiteljica sam i lutkarica te sam odmah uočila bogatstvo spoznaja koje ću dobiti prijavom na edukaciju. Već prvog dana osupnulo me predavanje odličnih i zanimljivih predavačica i predavača koje su me potaknule da i ja svojim učenicima, roditeljima, polaznicima lutkarskog studija osvijestim važnost pripovijedanja, važnost čitanja priča, verbalnog prenošenja priča. Nije da do sada to nisam činila, no ponekad, jednostavno nisam u svom naumu polučila željeni rezultat. Trebalo je pronaći novi put, iznaći nove načine pobuđivanja interesa za pripovijedanje, čitanje, stvaranje vlastitih priča.

– Drugog dana online druženja s gospođom Ivom Nemec, organizatoricom, i ostalim sudionicima znala sam da sam pronašla taj novi put. Polako se pred mojim očima otkrivao svijet kamišibaja, načina rada, uočavanje povezanosti kamišibaja s lutkarstvom, animiranim filmom. U svemu dakako nisu izostali ni primjeri dobre prakse – ispričala je Malek i dodala:

– Zadovoljstvo sudjelovanja pojačala je odlična organizacija trodnevnog online druženja što je glede samih edukacija vrlo važno. Nadam se da će ovakvih svrhovitih druženja i prijenosa znanja biti što više.

Složiti ćete se kako je pričanje priča sastavni dio naših života. Ono nam omogućuje prostor za maštu, djeluje terapeutski i pruža bijeg od stvarnosti. Ovaj hvalevrijedan projekt omogućava vam da priče osjetite kroz sva osjetila i zato ga podržite, pokrijte se toplinom priča i naravno – ne zaboravite čitati!

Kozlići, narodna priča iz Banovine, Čarobn štap, ilustracije Nikolina M. Vračar
Tata Slikovnica, Igor Baksa, Strašna priča
Marina Mavrek, IV. OŠ Varaždin
Patricija Novak
Sarah Zancovich, Udruga Birikina, Pula
Kristina Kanić, studentica Učiteljskog Fakulteta u Čakovcu
Vesna Mileta, Udruga Birikina, Pula
Ana Krčar velimirović, Varaždin, Stara ruska priča, storytelling
Maja Trupčević, priča Tri praščića
Revija, Zagrli me pričom

mčaržavec / www.sjever.hr
06.02.2021.

Input your search keywords and press Enter.