Now Reading:
Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni primio nagradu predsjednika Svjetske udruge kuhara
Full Article 4 minutes read

Poznati varaždinski kuhar Damir Crleni primio nagradu predsjednika Svjetske udruge kuhara

Svjetski kuharski kongres na kojem sudjeluju članovi kuharskih saveza iz čak 110 zemalja nije održan kako je prvobitno planirano u St. Petersburgu već putem zoom konferencije iz svima nam poznatih razloga. U sklopu konferencije, objavljeno je da je Damir Crleni nagrađen predsjedničkom medaljom, a ona je prije nekoliko dana stigla i do Hrvatske.

Predsjednička medalja dodjeljuje se članovima WORLDCHEFS-a koji su prepoznati u ulaganju iznimnog truda u brojnim inicijativama ove Svjetske udruge kuhara i promociji izvrsnosti kuharske struke diljem svijeta. Predsjednik Thomas Gugler osobno je zahvalio Crlenom na predanosti u radu u Hrvatskom kuharskom savezu i Worldchefsima.

Uspjehe Damira Crlenog teško je nabrojati, a njegovu predanost još teže je sažeti u jedan tekst, ali od samog osnivanja Hrvatskog kuharskog saveza 2004. godine pa sve do danas kada vrši funkciju predsjednika, Crleni je mnogobrojnim odricanjem i pokretanjem raznih aktivnosti u Savezu već zadužio kuharsku struku, a kako sam kaže, još nije gotov. Mnogi ga opravdano zovu i apsolutnim kuharskim autoritetom što je zavrijedio i nebrojeno puta pokazavši svoje kulinarsko znanje, ali i u organizaciji mnogobrojnih kuharskih događanja i pomaganju u promociji i razvoju struke. U sklopu svog posla na funkciji šefa kuhinje, a kasnije i kao direktor ugostiteljstva hotela Turist obučio je mnogobrojne mlade kuhare koji su kasnije osvajali i državna prvenstva u kuharstvu te postali šefovi kuhinja mnogih hrvatskih restorana. I sam je bio hrvatski prvak u kuharstvu na njegovom prvom izdanju 2004. godine. Jedan je od osnivača Hrvatskog kuharskog saveza, Hrvatske kulinarske akademije i Hrvatske kulinarske reprezentacije. Osnovao je i predsjedavao Udrugom kuhara Varaždinske županije te napisao nekoliko autorskih kuharica. Kao vođa Nacionalnog tima sudjelovao je na mnogobrojnim hrvatskim kulinarskim predstavljanjima još od samih početaka 2006. godine i prvog nastupa na Kremlin kupu u Rusiji, pa preko višestrukih nastupa na Kulinarskoj Olimpijadi, Svjetskom kulinarskom kupu, a sudjelovao je i kao član ocjenjivačkog suda na najprestižnijem kuharskom natjecanju od svih, Bocuse d’Or-u. Sudjelovao je u promociji Hrvatske u sklopu Hrvatskih večeri koje je organizirala Hrvatska turistička zajednica. Organizirao je brojna kuharska natjecanja u Hrvatskoj i nekoliko kuharskih kongresa. Radio je i kao stručni učitelj kuharstva u Gospodarskoj školi Varaždin i Srednjoj školi Vinica te održavao kulinarske radionice i predavanja u sklopu Hrvatske kulinarske akademije i radionica Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske. Napisao je mnogobrojne gastro članke, a jedan je od najzaslužnijih što je najveća sarma na svijetu izrađena rukama članova varaždinske Udruge kuhara, uvrštena i u Guinnessovu knjigu rekorda. U suradnji s Varaždinskom županijom, sudjelovao je u dobivanju europske zaštićene oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla Varaždinski klipič.

Bio je član komisije u Obrtničkoj komori za zanimanje kuhar, član sektorskog vijeća u Ministarstvu turizma i radne grupe u Strukovnoj agenciji za obrazovanje za zanimanje kuhar. Nesebično pomaže i kroz Rotary club iz Varaždina, a njime je i predsjedavao. Vlasnik je i malog OPG-a za koji kaže da je njegovo utočište i njegovo opuštanje.

I ovo nisu svi njegovi uspjesi zbog koji je nagradu dobio. To su samo neki od rezultata njegove svakodnevne predanosti i posvećenosti svom poslu i promociji i unapređenju kulinarske struke na svakom njegovom koraku. To će potvrditi i svi koji ga poznaju i s njim surađuju, a takvih je zaista mnogo. Stoga i ne čudi da je Damir Crleni prepoznat i od strane Worldchefsa te je zasluženo nagrađen i priznanjem u obliku predsjedničke medalje. Zavrijedio je sigurno i pravu svečanost dodjele ove nagrade, no kako je i sam istaknuo: „Trenutno smo u vrlo nepovoljnim vremenima za samu struku ili bilo kakvo obilježavanje ove nagrade. Nikome nije do slavlja pa ni meni, okinimo fotku i dalje na posao.“

sjever.hr

18.12.2020.

Input your search keywords and press Enter.